Som brukligt numera så har EA Sports ett rätt delikat problem med deras senaste NHL-spel. Frågan är inte om det är ett bra spel eller inte, frågan är snarare om man har inkluderat tillräckligt med nyheter, finslipat spelmekaniken tillräckligt mycket, för att få kalla NHL 11 för ett nytt spel.

Jag har nu spelat otaligt med tredjeperioder som både Philadelphia Flyers och Chicago Blackhaks, sammanlagt säkerligen ett tjugotal matcher, från demot som släpptes på PSN för någon vecka sedan. Och med det så är jag såld, en förbokning är lagd och NHL 11 blev plötsligt ett av de spel under hösten som jag är allra mest peppad inför. Kanske just för att hösten annars ser rätt tam ut.

Och visst har EA jobbat med förbättringar i spelet. Tekningarna känns klockrena numera, jag har till och med lyckats med bedriften att göra mål direkt från tekning. Det fysiska spelet känns också avsevärt bättre, kommer man med fart och har en hyffsad tajming så kan man verkligen trycka dit sin motståndare, något som i tidigare delar varit betydligt svårare.

Men en sak som fortfarande står sig är hur mycket man skjuter i stolpen. Visst, stolpskott förekommer i verklig hockey, men när jag spelar NHL 10/11 så är det minst tre stolpskott/ribbskott per period. Det är lite väl mycket i min bok. Och det blir lite extra jobbigt då det är vid avgörande lägen i matchen, när man gjort bort målvakten helt och endast behöver lägga in pucken. Men oftast hör jag bara ett ”KLING!”, följt av att kommentatorerna går bananas.

Detta kan ha och göra med skillstick-fysiken och att jag siktar på något speciellt sätt när jag spelar. Det måste nog vara så, för jag är så vitt jag vet den enda med detta problem. Så jag kanske får skola om mig lite. I vilket fall som helst så känns NHL 11 mer klockrent än någonsin, mjuk, extremt följsam hockey som man enkelt fastnar i, match efter match.

Det kan tyckas vara mycket att betala runt 700 spänn för ett spel som till ytan är väldigt likt föregångaren – men väger man in underhållningsvärdet i ekvationen så blir formeln genast betydligt enklare. Gillar du hockey så måste du också äga EA Sports senaste NHL-spel – precis som ifjol.