För den som hänger på spelsajter och följer rapporteringen om spel kan det lätt kännas som att de senaste månaderna varit ett kompakt jävla mörker. Det är Gamergate hit, misogyni och sexism dit, mordhot här och folk som lämnar branschen där. Aldrig förr har ”vår bransch” känts så deppig och hemsk som nu. Vi behöver alla en paus från skiten, och därför kom Extra Lifes National Game Day lägligare än någonsin.

Samantha KalmanHela helgen har stora och små spelsajter och spelare streamat spel till förmån för sjuka barn och när den här texten skrevs på söndagkvällen hade över fem miljoner dollar donerats av generösa spelintresserade världen över hittills i år. Förutom en himla massa spel har vi under helgen fått se bland annat Samantha Kalman dansa med en Frankensteins monster-hatt på huvudet och när Giant Bombs Brad Shoemaker matar sina marsvin under sin 24-timmarsstream. Hade vi på riket inte haft fullt upp med det så kallade livet hade vi gärna kört en stream och samlat ihop lite pengar. Istället får vi uppmärksamma Extra Life på detta sätt och hålla tummarna för att vi har möjlighet att hänga på nästa år.

När allt känns mörkare än mörkast är det helger som den gångna som påminner mig om varför spelskriverier är det bästa fritidsintresset och jobbet jag kan tänka mig. När hundratusentals spelintresserade går samman och donerar pengar till sjuka barn istället för Patreon-kampanjer som går ut på att smutskasta kvinnor. När 1 500 personer i chatten jublar över att höra Giant Bomb-Brad prata bebisspråk med sina marsvin istället för att mansplaina för kvinnor på Twitter. När transpersoner är en självklar del av spelbranschen och inte hotas eller trakasseras på idiotiska grunder.

Den gemenskap och värme som spreds över hela världen i helgen ger mig energin att fortsätta vada genom den skit spelbranschen går igenom just nu
Nu är det måndag igen. Vardagen har återvänt och utanför mitt fönster är det grått och trist. Hat, hot och trakasserier kommer att fortsätta plåga vårt älskade intresse och folk kommer att spy galla över varandra. Men just den här måndagen är åtminstone jag lite gladare. Den gemenskap och värme som spreds över hela världen i helgen ger mig energin att fortsätta vada genom den skit spelbranschen går igenom just nu och jag får ny kraft att stå upp mot orättvisor och stötta de vänner och kollegor som dagligen utsätts för trakasserier för att de vill se en mer inkluderande bransch.

Så tack till Extra Life och alla som streamat och donerat för den energiboost jag behövde för att orka med denna ovanligt mörka spelhöst.