Ja, jag har nyligen, som den sista människan på jorden, upptäckt Telltales spel och genren de skapade(-ish). Och jag tänker fortsätta tjata om det. Genren är en naturlig utveckling av berättande i spel och står just nu dessutom vid något av en avgörande punkt för hur det kommer att se ut framöver. Kommer genren fortsätta växa och förbättras eller kommer den göra en Guitar Hero och bränna ut sig fullständigt?

I fredags listade jag saker jag ansåg att spelen måste börja göra bättre för att de ska fortsätta kännas relevanta. Idag är det istället mig själv jag vill klaga på.

Det handlar inte bara om att kunna handkontroller och ha en snabb reaktionsförmåga
Att kunna spelkonventioner är en enorm fördel som vi som spelat länge har över de som inte gjort det och som vi inte alltid tänker på. Det handlar inte bara om att kunna handkontroller och ha en snabb reaktionsförmåga, det finns även en stor grad förkunskap. Från enkla saker som att man ska gå åt höger till mer specifika saker som att potion fyller på HP och att ether fyller på MP eller att äpplen generellt är bra och att lila saker generellt är dåliga. Och en miljard andra osynliga småsaker.

Ibland kan den här typen av konventioner dock sätta käppar i hjulet för en spelupplevelse, speciellt om det är en spelupplevelse som snubblar av den upptrampade vägen något. Ett spel som inte är mall 1-trippel-A.

Typ som Telltales spel.

Det största problemet jag har med min sjukt konventionella spelhjärna när jag spelar Telltale-spel, och kanske ännu mer Dontnods “inte riktigt men typ Telltale”-spel är det tvångsmässiga maxandet som spel sedan tidigare har lärt oss är det enda rätta. TA ALLT. UPPLEV ALLT. MAXA MAXA MAXA.

Jag vill kunna spela spel som om jag faktiskt vore karaktären jag spelar. Där jag gör saker som jag/karaktären hade gjort dem i verkligheten, inte bara som en karaktär i ett spel. Om jag vet att någon väntar på mig eller har något viktigt att gå till så skulle jag väl aldrig få för mig att lalla runt som en idiot och prata med random folk eller leta igenom udda lådor utan anledning. Det är jättekonstigt beteende. Så beter sig inte människor.

En del av mig vill skylla på spelmakarna. Säga att det är deras ansvar att skapa spel som inte är fulla av märkligt, onödigt utforskande. Och ibland är det väl också det. Jag menar det är fullständigt orimligt att huvudkaraktären som håller på att rädda örti personer från en brinnande byggnad skulle hänga kvar och leta efter någon snubbes dagboksanteckningar i ett övertänt kontor på andra våningen. Att ens ge spelaren den möjligheten är dumheter.

Men till en viss gräns är det också mitt ansvar. Jag vill ju inte att alla möjligheter till fördjupande ska plockas bort. Tvärt om, jag älskar att det finns möjligheter att gräva ner sig och uppleva mer om man är intresserad. Men jag måste lära mig att släppa skit som jag inte är intresserad av. Bryr jag mig inte om vad den där snubben där borta håller på med så ska jag skita i honom. Inte känna att jag borde göra precis allt som spelet erbjuder mig att göra bara för att det finns där.

Så det ska vara min mentala övning för framtiden. Att släppa skit. Låta det vara. Inte bry mig om jag inte faktiskt bryr mig. Göra det jag skulle göra om jag faktiskt var i situationen. Sjunka in i spelvärlden, på riktigt.