Den senaste tiden har jag försökt klämma in så mycket Evolve det bara går, för att ha råd att uttala mig. Tyvärr är det något som klämmer i den figurativa skon som är att starta upp PS4:an och harva sig igenom ännu ett par matcher. Problemet är till stor del att spela mot främlingar och hur det skiljer sig mot att spela med vänner, speciellt i en onlinemiljö.

Evolve har enligt mig en tydlig svaghet i hur det bjuder in till ett visst spelsätt. 9 av 10 matcher online går till 100% ut på att vinna, och i kombination med hur spelet spelar så blir upplevelsen väldigt repetitiv. Alla som spelat det har sett kartan i slutet på matchen, och fler än jag har visslat på Benny Hill-musiken. Det är inte heller helt osökt att en börjar tänka på Mario Chase från Nintendoland.

Det är dock en nobel idé att försöka förfina det konceptet, inte minst med de högupplösta sci-fi element vi ser i det ändå väldigt vackra spel Evolve är. Mario Chase är ett mycket roligt partyspel och det pirrar under fotsulorna när en som Mario undviker och fintar alla skrikande Toads. Min tanke är att detta funkar för att vi alla sitter i samma soffa. Tror ni Mario Chase skulle vara roligt lika länge ensam framför TV:n mot folk på nätet?

Evolve12

När det kommer till kritan tror jag att Evolve och Mario Chase kräver ett mått av samma sak, och det är att befinna sig under ”samma tak”. Inte bokstavligen så klart, men ändå spelandes med vänner. Mina bästa stunder i så många spel kommer från tillfällen då jag i vänners goda lag frångått konventioner och bestämt våra egna regler. Vi har i Counter Strike satt en kille med hagelgevär ensam i ett hus, på en nattbana, där resten av oss är knivbeväpnade galningar. Vi har hittat på allsköns knäppa sporter i tiotals spel där vår gemensamma uppfattning av spelet gjorde det till något helt annat. Alla har varit stunder av skrikskratt och fröjd.

Jag har varit mycket dålig på detta när det gäller Evolve, men vet ändå med mig att den prestigelöshet och den lekfullhet som kan dyka upp tillsammans med vänner är ovärderlig i dessa fall. Monstret vågar testa mer, jägarna gör okonventionella taktiker och vi fastnar inte i det där konstanta snurrandet av hetsätande monster och hunters med trötta ben. Att banna vissa vapen eller klasser, eller tvinga vissa rörelsemönster som gör allt lite roligare. Sånt behövs för att nå något extraordinärt här. För om vi bara följer reglerna Evolve satt för oss är det ett mediokert spel. Men med husets regler kan det bli fenomenalt.