Jag var inte riktigt sådär pepp som alla andra var när Bethesda utannonserade Fallout 4 på E3 förra veckan. Givetvis är det roligt att serien får en uppföljare, men mitt svala intresse beror förmodligen på att jag inte har spelat de tidigare spelen och har på grund av det svårt att känna ett sug och en hype. Men genom att ha laddat ner gratisspelet Fallout Shelter på iOS har min attityd sakta men säkert vänts. Genom det här rätt så okomplicerade The Sims-liknande spelet som dessutom är gratis har jag börjat omvärdera min ovilja att köpa ett kommande 700-kronors-spel.

Att spela på en mobil enhet har inte riktigt varit min grej. Jag har spenderat en del tid på Plague, ett spel som simulerar utbrott av epidemier över världen. Förutom det är det mest sociala appar som fyller min telefon. Av den anledningen var jag själv lite förvånad över att jag ändå laddade ner Fallout Shelter och gav det en ärlig chans.

Men något med Fallout Shelter gör att jag stannar kvar. Egentligen är det ingen utmaning att samla mat, vatten, och el i mitt valv, majoriteten av mina dwellers är glada och harmoniska. Jag är heller inte ensam om att ha fastnat – i skrivande stund ligger Fallout Shelter på en andra plats på Apples mest sålda-toppliata. Det ryktas om väldigt stora pengar som dras in på de mikrotransaktioner som kan göras i spelet. Så förutom att fånga upp t.ex. mig inför det stora släppet i november rullar också cashen in som den ska för Bethesda. Snacka om lyckträff.

Förutom att hoppat på det mobila tåget har Bethesda också gjort det bra – det är ett väl fungerande spel utan några speciella buggar, känns relativt balanserat, och har tydligen massvis med roliga referenser till de tidigare spelen. Jag vill säga att det är ett genialiskt drag, och har svårt att se varför inte fler utvecklare kommer följa efter. Även om cynikern i mig försöker säga att det här bara är ännu ett Candy Crush Saga ska Bethesda har respekt för att ha satt fingret på spelvärldens puls, känt efter och konstaterat att ett mobilt spel är nästa steg i rätt riktning.