Ibland måste jag leta efter nyheter att täcka i svepet, men inte denna veckan. Game Developers Conference gick av stapeln i San Francisco och med den kom även en hel drös stora nyheter. Denna vecka fokuserar vi på hårdvara, plattformssynergi och virtuella världar.

Playstation VR får pris och släppdatum

Dystopian cyber future – activate!

Dystopian cyber future – activate!

399 euro blir priset på Sonys virtual reality-headset Playstation VR när det släpps i oktober i år. Det meddelade Sony i förra veckan. I priset ingår själva headsetet, hörlurar, kablar samt en processorenhet som kopplas in i Playstation 4. Däremot ingår inte Playstationkameran, som krävs för att kunna använda Playstation VR. Den, samt Move-kontroller kommer även att säljas i paket ihop med headsetet. Vad det kommer att kosta i Sverige i slutändan är idag ännu oklart, men flera butiker har satt 4 690 kronor som utgångspris.

Niklas tankar: Så var vi äntligen här. De stora virtual reality-korten ligger på bordet, och kriget kan börja. Playstation VR kommer troligen att ligga i underläge när det gäller prestanda och kvalitet jämfört med Oculus Rift och Vive. Den har dock en massiv fördel – priset. Playstation VR ser ut att kunna bli instegsversionen vill VR som många troligtvis kommer att börja med. Det finns visserligen billigare VR-upplevelser i Gear VR och Google Cardboard, men ingen av dem är i första hand inriktad på spel. Jag är personligen megasugen på vår stundande virtuella cyberframtid, men kommer nog att vänta med att lägga en hel massa pengar på det åtminstone tills den största hajpen lagt sig.

Microsoft öppnar för cross platform-spel på Xbox One

Xbox <3 Playstation = sant?

Xbox <3 Playstation?

Att spela med sina vänner över plattformsgränserna kan bli verklighet. I alla fall om Microsoft får bestämma. Inför GDC skickade deras utvecklarprogram ID@Xbox ut ett pressmeddelande där man skrev att man kommer att öppna Xbox One-ägare att spela över plattformsgränserna. Man nämner specifikt Windows 10, men även ”andra konsol- och pc-nätverk” så länge utvecklarna själva godkänner det. Detta har startat spekulationer om att Xbox One- och Playstation 4-ägare kommer att kunna spela samma spel med varandra.

Niklas tankar: Ni som känner mig vet att jag är plattformsagnostiker. Jag tycker illa om allt vad konsolexklusivitet heter, något som lett till att jag idag primärt spelar på pc. Om jag, som har Playstation 4 som min ”första” konsol skulle kunna spela The Division tillsammans med Ludde, som föredrar Xbox One hade det varit ett jättesteg för öppenheten i spelbranschen. Jag hoppas att konsolspelande blir mer inkluderande än exkluderande i framtiden, och en toppengrej vore att öppna för alla att spela med och mot alla.

Rykte: Sony jobbar på Playstation 4.5

Kan vi få Playstation-batarangen nu? Kthnxbai!

Kan vi få Playstation-batarangen nu? Kthnxbai!

Sony ska arbeta med att ta fram en kraftfullare version av Playstation 4 – en ”Playstation 4.5”. Det berättar flera olika källor för Kotaku och andra amerikanska medier. Enligt ryktet ska konsolen ha bättre prestanda, och kunna visa spel i 4K-upplösning. Den förbättrade prestandan ska gälla på både grafik- och processordelarna av konsolen. Sony själva skriver i ett mejl till Kotaku att de inte vill kommentera ryktet.

Tidigare har även Xbox-chefen Phil Spencer talat om att eventuellt öppna för uppgraderingar av Xbox One.

Niklas tankar: Redan innan Playstation 4 och Xbox One släpptes stod det klart att de inte var några prestandamonster jämfört med de datorer som fanns på marknaden. Såhär något år senare är båda konsolerna rejält eftersatta när det kommer till hårdvaran, och många är oroliga för hur länge de ska hålla. Jag tror att generationstänket när det kommer till konsoler är förlegat. Det allra bästa för alla parter tror jag hade varit om systemen var lite mindre låsa och gick att uppgradera. Kanske skulle man helt enkelt få leva med att behöva byta ut till en bättre processor för att spela alla spelen, pc-style. Inte mig emot.