Nintendo läpper en ny konsol i mars. Och det är inte bara en ny modell, utan helt ny hårdvara. Om ryktena stämmer ska den vara på nivå med Sonys och Microsofts maskiner. Vem vet. Jag tycker inte det är ett bra drag. Jag tror inte Nintendo har resurserna för att tävla mot Sony och Microsoft på det sättet. Samtidigt förstår jag att Nintendo inte kan släppa revolutionerande hittar som Wii och DS var femte år. Så visst, okej, släpp NX med hårdvaruspecs i stil med PS4 och Xbone. Men även då tycker jag man gör det på ett väldigt märkligt vis.

WiiU är den första Nintendo-konsolen någonsin som inte fått en egen Zelda-titel. Tänk på det ett tag.
Så NX släpps i mars, och det nya Zelda (som inte ens fått en officiell titel än) kommer släppas både till NX och till WiiU, precis som Twilight Princess släpptes till både Gamecube och Wii. Zelda skulle släppas 2015, försenades till 2016, och kommer nu 2017. Det finns inga skäl att inte tro att spelet är färdigt, men att man håller på det för att släppa det i samband med NX. Och det tycker jag är bullshit. Speciellt eftersom man inte givit oss något alls om spelet på över ett år! Jag är ett enormt Zelda-fan, det är min favoritserie någonsin. Men inte ens jag är sugen på det här spelet länge. Jag har tappat hypen, och Nintendo gör ingenting för att jag ska få upp den igen. Jag förstår att det är viktigt att ha en stark releasetitel, och att man inte vill att spelet ska glömmas bort lite som jag kan känna att Skyward Sword glömdes bort – eller Majora’s Mask. Men jag skulle föredra om man visade upp Mario Universe (som inte allt har en lika fyndig titel nu när det inte är till WiiU) i stället för en WiiU-portning.

WiiU är den första Nintendo-konsolen någonsin som inte fått en egen Zelda-titel (om man inte räknar Virtual Boy). Tänk på det ett tag. Vissa konsoler har fått två fullbordade Zelda-titlar! WiiU fick ingen, och måste dela med NX. Det går att diskutera huruvida WiiU fick ett fullbordad Mario-spel också. Super Mario 3D World var visserligen fantastiskt, men är det på nivå med Mario Galaxy eller Mario 64? Jag vet ju hur det kommer bli. NX kommer anklagas för att vara underlägsen PS4 och XBO. Oavsett om det stämmer eller inte. Sedan kommer folk se Zelda till NX, och eftersom det är en portning från WiiU kommer grafiken förmodligen inte göra konsolen rättvisa. Och på E3-golvet är det alltså BARA den här WiiU-portningen man kommer visa upp för att sälja sin nya konsol. Lycka till med det.

Nintendo måste ha något jävligt fantastiskt på lager, för efter WiiU har de verkligen inte råd att fucka upp. Det här är första gången som Nintendo släpper en ny konsol utan någon bakom sig. Efter Gamecube hade de åtminstone kärnspelarna bakom sig. Efter Wii hade de åtminstone casualpubliken bakom sig. Men vem har de bakom sig efter WiiU? De måste presentera oerhört starka skäl till att köpa en NX, en osannolikt stark lineup det första året. Speciellt då den förmodligen inte kommer vara bakåtkompatibel. Och om NX inte går avsevärt mycket bättre än WiiU, vet jag inte om det längre finns någon plats kvar för Nintendos hårdvara utanför det handhållna.