Krönika

Nintendo pls

Nintendo läpper en ny konsol i mars. Och det är inte bara en ny modell, utan helt ny hårdvara. Om ryktena stämmer ska den vara på nivå med Sonys och Microsofts maskiner. Vem vet. Jag tycker inte det är ett bra drag. Jag tror inte Nintendo har resurserna för att tävla mot Sony och Microsoft på det sättet. Samtidigt förstår jag att Nintendo inte kan släppa revolutionerande hittar som Wii och DS var femte år. Så visst, okej, släpp NX med hårdvaruspecs i stil med PS4 och Xbone. Men även då tycker jag man gör det på ett väldigt märkligt vis.

WiiU är den första Nintendo-konsolen någonsin som inte fått en egen Zelda-titel. Tänk på det ett tag.
Så NX släpps i mars, och det nya Zelda (som inte ens fått en officiell titel än) kommer släppas både till NX och till WiiU, precis som Twilight Princess släpptes till både Gamecube och Wii. Zelda skulle släppas 2015, försenades till 2016, och kommer nu 2017. Det finns inga skäl att inte tro att spelet är färdigt, men att man håller på det för att släppa det i samband med NX. Och det tycker jag är bullshit. Speciellt eftersom man inte givit oss något alls om spelet på över ett år! Jag är ett enormt Zelda-fan, det är min favoritserie någonsin. Men inte ens jag är sugen på det här spelet länge. Jag har tappat hypen, och Nintendo gör ingenting för att jag ska få upp den igen. Jag förstår att det är viktigt att ha en stark releasetitel, och att man inte vill att spelet ska glömmas bort lite som jag kan känna att Skyward Sword glömdes bort – eller Majora’s Mask. Men jag skulle föredra om man visade upp Mario Universe (som inte allt har en lika fyndig titel nu när det inte är till WiiU) i stället för en WiiU-portning.

WiiU är den första Nintendo-konsolen någonsin som inte fått en egen Zelda-titel (om man inte räknar Virtual Boy). Tänk på det ett tag. Vissa konsoler har fått två fullbordade Zelda-titlar! WiiU fick ingen, och måste dela med NX. Det går att diskutera huruvida WiiU fick ett fullbordad Mario-spel också. Super Mario 3D World var visserligen fantastiskt, men är det på nivå med Mario Galaxy eller Mario 64? Jag vet ju hur det kommer bli. NX kommer anklagas för att vara underlägsen PS4 och XBO. Oavsett om det stämmer eller inte. Sedan kommer folk se Zelda till NX, och eftersom det är en portning från WiiU kommer grafiken förmodligen inte göra konsolen rättvisa. Och på E3-golvet är det alltså BARA den här WiiU-portningen man kommer visa upp för att sälja sin nya konsol. Lycka till med det.

Nintendo måste ha något jävligt fantastiskt på lager, för efter WiiU har de verkligen inte råd att fucka upp. Det här är första gången som Nintendo släpper en ny konsol utan någon bakom sig. Efter Gamecube hade de åtminstone kärnspelarna bakom sig. Efter Wii hade de åtminstone casualpubliken bakom sig. Men vem har de bakom sig efter WiiU? De måste presentera oerhört starka skäl till att köpa en NX, en osannolikt stark lineup det första året. Speciellt då den förmodligen inte kommer vara bakåtkompatibel. Och om NX inte går avsevärt mycket bättre än WiiU, vet jag inte om det längre finns någon plats kvar för Nintendos hårdvara utanför det handhållna.

Kommentarer

 1. ZettoByte skriver:

  Det har varit otroligt mycket negativa reaktioner efter avslöjandet av Zeldas försening och NX releasedatum. Fanboy som jag är så har jag ändå inte helt tappat hoppet. Jag tycker att det var skönt att få ett datum för NX, det enda av dom här nyheterna som jag inte gillar är att dom fortfarande tänker släppa Zelda på Wii U också. Jag tycker dom borde skita i det och fokusera helt på NX. Wii U har ändå sålt så dåligt (sämre en Vita enligt nån på youtube) så varför bry sig om dom som köpte det. Bättre att börja om på nytt. Jag är dock fortfarande orolig för den där skärmoval-kontrollen som det ryktades om ett tag. Mitt hopp ligger ändå på E3, det är där som dom måste visa vad deras överlevnadsplan egentligen är. Som jag förstod det så sa dom att Zelda skulle vara det enda spelbara på E3, dom kan ju fortfarande ha en superhypad presentation av NX där dom visar trailers och gameplay från Mario Universe, Mega-man av Retro, FFXV och FFVII-remaken till NX, nytt Metroid från Bioware i Mass Effect stuk, Pokemon Sun/Moon osv. Sen kanske dom kör som dom gjort tidigare och har event på Gamestop och andra butiker där man kan spela nya spel får då är dom ju tekniskt sett inte spelbara på E3. Anyway, hoppet lever även om det är svagt.

  • Tommy Håkansson skriver:

   De som köpt WiiU bland annat för Zelda skulle lacka sönder om de drog spelet från konsolen, men jag tror du kan ha en poäng där i den mån att det skulle vara bättre för NX. Dels att det är exklusivt, och dels att de hade kunnat gjort spelet mer tekniskt avancerat för att visa upp NX förmåga med om de inte var hållna till WiiU-hårdvaran.

   Ja, det är klyschigt att säga men den här gången ÄR det verkligen Nintendos viktigaste E3 — eller åtminstone så blir 2017 deras viktigaste år. De har ett år på sig att hypa upp konsolen tillräckligt för att den ska sälja under julhandeln, och de måste tömma ALLA sina resurser på ALLA sina AAA-serier som Pokémon, Zelda, Mario, Metroid, Animal Crossing, etc.

   PS.
   Det stämmer att WiiU än så länge sålt sämre än Vita. Handhållna brukar dock sälja mer än stationära. 3DS har exempelvis sålt ungefär lika mycket som XBO och PS4 kombinerat.

 2. Ruben skriver:

  Asch då. Så länge Nintendo kränger plast-tillbehör till sina konsoler så är allting lugnt. Leksakssamlarna måste ha sina amiboos.

 3. Avgrundsvrål skriver:

  Jag skulle tippa att Nintendo samtidigt har all press på sig att försöka göra en bra lansering av NX. Och att de tar tid på sig kan man ju tolka som att de tar den uppgiften på allvar. Om man ska se något positivt i det hela. För du talar ju om vilken den tilltänkta publiken är, och du vet hur folk i ett par konsolgenerationer sagt att man har en Nintendokonsol brevid en annan. Att Nintendos är den konsolen några få använder vid sidan av de stora alternativen. Ett Helgon brevid Facebook eller nåt. Gissningsvis hoppas Nintendo att bara de får ut en tekniskt kapabel maskin på marknaden så är de en faktisk konkurrent till PS4/XBO och inte bara ett litet alternativ på sidan om. Och ärligt talat, om det finns tre snarlika konsoler varav en har Nintendos spel, då är den ju det mest intressanta alternativet.

  Idag är NX egentligen bara en sak för Nintendo. Löftet till investerarna om att spelen de utvecklar faktiskt kommer dra in pengar, liksom kommande Zelda.

Skriv en kommentar