Maj är alldeles snart över, och nu väntar sommaren och ett något lugnare tempo vad gäller spelsläpp. Däremot vevar ju E3-hetsen igång, så nyhetsmaskineriet får att göra. Men vi har fortfarande några veckor kvar tills dess, och under tiden kikar vi på ännu fler rykten om en ny version av Xbox One, att E3 till viss del blir öppet för allmänheten samt att No Man’s Sky-skaparna blivit hotade sedan spelet försenats.

Rykten om två nya Xbox One

Sugen på en till sådan här?

Sugen på en till sådan här?

Ryktena om att Microsoft ska släppa en kraftfullare variant av Xbox One har dykt upp igen. Konsolen, med arbetsnamnet Scorpio, ska enligt källor till flera sajter vara mer än fyra gånger kraftfullare än dagens Xbox One. Scorpio förväntas släppas nästa år, skriver Kotaku. Microsoft tros även visa upp en slim-version av Xbox One på årets E3-mässa, skriver Gamespot. Enligt podcastaren och Microsoft-bloggaren Brad Sams kommer man även visa upp någon sorts streamingmaskin på mässan. Den lilla varianten av Xbox One väntas släppas i år.

Niklas tankar: Det känns som att vi inte kommer undan att dagens konsoler kommer att släppas igen, i kraftfullare varianter. Vi får nog helt enkelt bara lära oss att gilla läget. För mig, som primärt spelar på pc nu för tiden är det här goda nyheter, då utvecklare får mer kraftfulla konsoler att utveckla för vilket i sin tur leder till att de kan släppa loss lite mer på pc. Det återstår att se vad Xbox Scorpio och Playstation Neo mynnar ut i i slutändan, men intressant är det minsann!

E3 håller gratis event för allmänheten

Nu kan även allmänheten gå på E3. Typ.

Nu kan även allmänheten gå på E3. Typ.

E3-mässan i Los Angeles, som anses vara årets viktigaste spelevent, är vanligtvis till för utställare, press och köpare. Men i år håller man även ett separat event för allmänheten, som dessutom är gratis. E3 Live hålls den 14–16 juni i Los Angeles, men på en annan plats än den stora mässan, skriver Giant Bomb. Både spelföretag och andra företag kommer att vara närvarande på E3 Live och bland utställarna finns bland andra Alienware, Facebook/Oculus, Frito-Lay, HTC Vive, Loot Crate, Monster, Twitch, Ubisoft, Warner Brothers Interactive Entertainment.

Niklas tankar: Flera stora utgivare har dragit ner på, eller helt gett upp, sin närvaro på den stora E3-mässan, och det är inte helt få som är lite oroliga över mässans framtid. I och med att alla presskonferenser sänts live på nätet i flera år har mässans relevans minskat på sistone, och kanske är E3 Live ett desperat försök att hålla sig à jour med dagens spelklimat. Om du råkar vara i LA under E3-veckan, men inte har ett presspass till stora mässan, ta dig gärna till E3 Live och berätta sedan hur det var. Det verkar kunna bli ett minst sagt märkligt event.

No Man’s Sky-skapare mordhotad efter försening

Det hajpade och efterlängtade rymdutforskarspelet No Man’s Sky har försenats. Släppdatumet flyttades fram från den 12 juni till den 9 augusti, och släpps utöver Playstation 4 även till pc. Det rapporterade Kotaku förra veckan. Förseningen togs inte emot särskilt väl av alla, och det har gått så långt att en av utvecklarna, Sean Murray, hotats till livet av arga fans. Såhär skriver han själv på Twitter:

 

Även Jason Schreier på Kotaku som var den som skrev om förseningen har mottagit hot och hat för att ha rapporterat om det.

 

Niklas tankar: En och en halv månads försening och såväl utvecklare som journalister drabbas av mordhot? Jag kan inte säga att jag är förvånad, och det här är ytterligare ett exempel på att spel är det populärkulturella uttryck som har det absolut sämsta communityt på de allra flesta sätt. Det görs mycket underbart i branschen av både spelutvecklare och fans, men det finns ingen hejd på mörkret hos vissa människor, och det skrämmer mig. För även om hoten med 99 procents säkerhet är tomma och trolliga går det inte att ignorera den lilla procentens risk att det skulle vara på riktigt. Det måste bli ett stopp på alla de här jäkla hoten och hatet som dessa puckon spyr ur sig på daglig basis. Frågan är bara hur?