Förra veckan hölls spelutvecklarmässan Nordic Game Conference i Malmö. Niklas var där och försökte låtsas som att han förstod precis allt av det där snacket om shaders, level design och hur man tjänar pengar på spel. När han inte gjorde sitt yttersta för att se smart ut testade han en hel drös nya och kommande indiespel. Här är några av de mest intressanta.

AER

Aer utvecklas av svenska sexmannastudion Forgotten Key och är ett underskönt äventyrsspel i tredjepersonsvy. Spelaren kontrollerar en kvinna som kan förvandla sig till en fågel och flyga bland molnen mellan svävande öar i jakt på hemligheter och ledtrådar till vad som hänt i världen. Low poly-grafiken och det faktum att spelet helt saknar strider gör det till en härligt avslappnande upplevelse.

Aer släpps senare i år till PC och konsol.

Fugl

Fugl – fågel på norska – är liksom Aer en väldigt lugnande och meditativ upplevelse där spelaren styr en fågel som flyger över vad som närmast kan liknas vid ett snyggare Minecraft-landskap. That’s it. Ingen strid, inget poängsamlande, inget mål, men ändå superintressant. Särskilt som jag spelade det med en Oculus Rift på ansiktet. En blandning av ett förtjusande sug i magen och liiite lite illamående infann sig, men slutsumman är ändå mycket positiv.

Fugl är under utveckling till mobil, PC och VR.

Skylar & Plux: Adventure on Clover Island

Alldeles nyligen frälste nyversionen av Ratchet & Clank i princip samtliga här på Svampriket, och kommande Yooka-Laylee är en av de största Kickstarter-succéerna hittills. Det finns uppenbarligen ett sug efter actionplattformare i tredje person med söta djur i huvudrollen, och Adventure on Clover Island siktar på att stilla hungern. Den korta demo jag fick testa på NGC var, förutom ruggigt snygg, även riktigt kul att spela. Hoppa, slå och svinga sig över raviner är det som gäller, och det med en stor dos charm.

Skylar & Plux: Adventure on Clover Island släpps ”snart” till PC och konsol.

Cluster Truck

Redan i alpha-stadiet har Cluster Truck frälst såväl Reddit som Pewdiepie med sitt helgalna gameplay. Du hoppar från lastbilsflak till lastbilsflak medan de rusar fram längs motorvägar, slottsmurar och, typ, cyberspace. Om du nuddar marken är du körd. Med tanke på att spelet är en succé redan långt innan det släppts lär ingen av oss missa när det väl finns tillgängligt.

Cluster Truck släpps till PC i höst.

Midvinter

Midvinter handlar om något så urnordiskt som en hustomte som fått nya människor i sitt hus. Det är upp till dig, som tomte, att göra goda gärningar för familjen och se till att det elaka trollet inte byter ut sin unge mot människornas nyfödda barn. Midvinter är ett klassiskt peka- och klickaspel, med en twist och är skapat i princip helt och hållet av indieutvecklaren Anna Jenelius. Gott om nordiska folksägner och småläskigt julmys utlovas.

Midvinter finns ute nu på PC.