Som en del av er läsare kanske märkt så tog jag över Rikets instagramkonto förra veckan med konstprojektet ’En speltös om dagen’, där jag postade utvecklingen av en bild från skiss till färdigt alster i fyra steg.

Jag tänkte göra en liten uppsamling här på på sajten och skriva några rader om tankarna kring karaktärsdesignen, men först och främst vill jag meddela att jag nu även skrämt lite nytt liv i vår webbshop och lagt upp bilderna där.
Så vill du ha Samus, Aurora eller någon av de andra sköna bönorna som hoodie, t-tröja, lakan, klocka, duschdraperi, leggins, kudde, mugg, tygkasse eller mobilskal; kika in ett urval här:

speltser-peach-super-mario-bros-all-over-print-shirts  speltser-aurora-wall-clocks  spelts-chun-li-street-fighter-leggings spelts-mega-girl-mega-man-phone-skins  spelts-samus-aran-metroid-hoodies  spelts-tifa-final-fantasy-7-tapestries   speltser-aurora-pillows  spelts-chun-li-street-fighter-mugs  spelts-bayonetta-duvet-covers

Alla i redaktionen hoppas att det här kan bli en liten renässans för webbshopen, vi ska villigt erkänna att vi ÄLSKAR att se er i kläder med våra tryck och kollektivt kissar på oss litegrann på mässgolvet när vi skymtar någon i en tisha med en svamp på.

Det var det om webbshoppen, nu något för den konstintresserade.
När jag började skissa så ville jag ha ett genomgående tema i bilderna, delvis att det skulle vara egna tolkningar av etablerade karaktärer, delvis att de följde samma mall. Även om figurerna kan se ganska olika ut i stil och utförande så skulle de hänga ihop, därför fick alla karaktärer utom Chun Li med sig en liten maskot (robothund, fladdermusfjäril, kålrot osv) och alla utom Tifa befinner sig på något sätt uppe i luften, svävande. Chun Li blev ensam för att hon kommer från ett fightingspel där det handlar om varje enskild fighter och Tifa ville jag ha i en mer vardaglig och rotad situation.

Måndagstös: Chun Li

01.1Det ska villigt medges att jag inledde veckan med Chun Li eftersom hon är ett tacksamt motiv att jobba med; omtyckt av väldigt många och rolig för mig som konstnär att teckna. Av tv-spels karaktärer så är henne, Zelda och Tifa som jag oftast kommer tillbaka till. För det är ju något med den helt koko kombinationen av traditionell kinesisk klänning och de två biffigaste nitarmbanden i världen sin är så otippat skoj! Jag tonade ner just nämnda armband men ville ändå spela på dem och plockade in en klassisk läderpaj och satte nitar i hennes örsnibbar. Jag behöll hennes färgschema med blått och guld och plockade även in ett blomtema som går att se på hennes hårbullar, snörena till byxorna och på hennes strumpbyxor. Vad som däremot inte funkade var att ta bort hennes vita stövlar och ersätta dem med något annat, det tog så otroligt mycket från hennes ikoniska stil, så de ritade jag kvickt in i bilden igen. Man har dock svårt att tro att CL jobbar för lagens långa arm, eftersom den här versionen snarare ser ut som en typisk buse.

Tisdagstös: Bayonetta

01.3Hur trött jag än blir på sexismen i Bayonetta och så kommer jag ändå på mig själv med att sitta och klucka av glädje när hon virvlar runt som en jäkla tornado på tv-skärmen och avrättar keruber på de mest groteska vis. Hon är ju som bekant en häxa, dock har hon alldeles för få klassiska häxattribut (de vågade väl inte riskera att de skulle råka skymma latexbuffén hon går runt i) och som ni ser så hämtar jag all min inspiration för vad som utgör en klassisk häxa från eh, ja, Kalle Anka-pocket. Hatten ska vara stor, klänningen ett svart fodral och skorna ska ha mässingsspännen. Det kändes tråkigt att plocka bort hennes pickadoll-skor, och in i det längsta försökte jag hitta en mix som skulle funka, men nej. Däremot plockade jag in andra element från hennes ursprungliga design, såsom att hennes kläder är gjorda av hennes hår, de vita handskarna och det röda bandet om hatten.

Onsdagstös: Tifa

01.4Tifa är som sagt ett omtyckt motiv från min sida, en av mina absoluta favoritkaraktärer från Final Fantasy-spelen. I en tid av prinsessor och madonnor var hon något annat, och jag ville att bilden skulle spegla det. Tifa slåss inte med magi, utan med sparkar och slag, hon är inte en tronarvinge utan en bartender och hon lever i en ganska ruffig stad. Så här har vi henne på vägen hem från ett träningspass, nävarna är fortfarande lindade, hon chillar med musik, har ett plåster i ansiktet och en vattenflaska som är lika hårt åtgången som hon själv. Kläderna är egentligen ganska annorlunda från hennes vanliga utstyrsel, men i precis samma stil, så man tänker knappt på det. Håret blev mycket längre i min tappning men örhängena fick hon behålla, de är så otroligt viktig detalj i hennes design. Nöjdast är jag nog ändå med hennes retrodoftande boxningsskor, såna vill fan jag också ha!

Torsdagstös: Aurora

01.5Jag tror att många egentligen inte riktigt har koll på hur Aurora ser ut. Vi kan varenda söm i Links gröna tunika, men när man tänker tillbaka på Aurora minns nog många mest det svallande, röda håret och en vit klänning. Så var det för mig, jag fick bildgoogla för att minnas detaljer, och satt förvånat och tänkte: ”Jaha! Hennes klänning skiftar ju nästan i gult. Har hon handskar på sig, det såg aldrig jag!” Så min tolkning lutar sig snarare på hur jag upplevde henne just där och då, och är väldigt John Bauersk, ja faktum är att hennes krona är stulen från hans prinsessa Tuvstarr rakt av. Precis som med Tifa ville jag få henne att se lite åtgången ut, med revor i klänningen och fötter som faktiskt ser ut som om de gått genom en kall, grå skog barfota.

Fredagstös: Peach

01.7Det här kan ha varit den roligaste karaktären att designa, eftersom jag är så otroligt less på Peach tyllklänningar så var det väldigt lätt att slå sig helt fri från dem och göra något annat. Till att börja med fick hon en riktigt taskig attityd, vi är knappt värdiga en blick från henne där hon studsar mellan blocken med näsan i vädret. Det var riktigt skoj att få klämma ner prinsessan Flugsvamp (tecknade, dubbade Mario-serien alltså) i avklippta jeans med hög midja, basketsockor och Bowser ryggsäck. Med tanke på hur jag utrustat hennes paraply med diverse spikar så misstänker jag att ryggsäcken är helt autentisk och inget importerat plastskit. Ja, Peach är en mördare. Så är det, och som jag redan nämnt i instagram-inlägget, ja, det där paraplyet är en produkt av att jag plöjde första säsongen av Adventure Time tre kvällar i sträck, jag erkänner!

Lördagstös: Megagirl

01.9Ni som följt instagram-kontot minutiöst kan ha sett att jag tidigare postat två bilder på en Megagirl där, och jag tyckte om tanken på att ta henne hela vägen till en färdig bild. Megamans design är svår att ändra på, och vill man ens det? Den är minimalistisk perfektion, men för att bilden inte skulle kännas tråkig så försökte jag lägga till små detaljer för att hålla intresset vid liv. Bildens riktiga huvudperson är ju Sweet, min tolkning av robothunden Rush (eh, eh, bandreferens, såg ni den?!), utrustad med en extra E-tank kring halsen om matte skulle behöva påfyllning. Corgis är min absoluta favorithund och jag valde att ge henne ett ganska realistiskt utseende till skillnad från Rushs väldigt cartooniga design, som jag ärligt talat inte alls tycker om. En hudfärgad Långben-hund, huva!

Söndagstös: Samus

01.10Jag vet att jag skrivit om det här förut, men jag är så löjligt förtjust i rymdskildringar från femtio och sextiotalet. Hur man då föreställde sig livet ute i rymden är så gränslöst, lekfullt och härligt, man plockade referenser från ALLT som var coolt då: Robin Hood! Plexiglas! Romarriket! Antenner! Riddare! Allting fick vara med i denna pastellfärgade smoothie, och varför inte applicera den estetiken på vår älskade rymdjägarinna? Tv-serien the Jetsons var en fantastisk inspirationskälla och även om man kan att många av de element som gjort Samus så ikonisk saknas så kan den som vill jämföra se att hennes färgpalett är väldigt noga överförd och att jag verkligen lagt kärlek i detaljerna. Hennes glaskupa är grönt, precis som visiret på hennes hjälm och ljusslingorna i hennes bröstharnesk är fortfarande där, fast nu i form av blixtar.

Det här var mitt försök att ge en vitamininjektion till vårt instagramkonto och webbshop, och jag måste säga att er respons hittills varit fantastiskt fin och engagerad, och det tackar jag innerligt för!