Jag får ofta frågor kring podcastande. Hur ska man göra, vilken teknik och liknande så jag tänkte jag kanske skulle sammanfatta mina kunskaper och åsikter i ämnet så jag i fortsättningen bara kan hänvisa hit.

Podcastskolan

Termerna publicering och syndikation kan låta märkliga och främmande men jag ska göra mitt bästa för att förklara dem. I del ett och två av Podcastskolan har vi arbetat med koncept, innehåll, inspelning och redigering. Således är det nu dags att börja få ut avsnitten till publiken.

Det första vi kommer behöva göra är att ha någonstans att lagra filerna. Har man lite onödiga hundringar på kontot kan man vara toklat och använda färdiga lösningar. Personligen föredrar jag i så fall en tjänst som heter Libsyn. Där behöver du inte göra mer än skapa ett konto, betala och sedan börja ladda upp din mp3-fil. Libsyn fungerar ungefär som en blogg. Du publicerar ditt avsnitt, laddar upp en bild att tagga din podcast med och se fixar de syndikationen (jag kommer prata mer om vad jag menar med det här begreppet lite längre ner) åt dig och du behöver bara jobba vidare med att försöka sprida din röst.

Ingen aning vad man ska ha för bilder så istället tar jag en på en het Ninjakatt!

Om man däremot, som jag, föredrar att spara slantarna och samtidigt bibehålla mer kontroll finns det förstås andra lösningar. De kräver lite mer förarbete men är samtidigt inte särskilt komplicerat.

Först och främst behöver vi utrymme på webben att lagra mp3-filerna. Här finns det miljoner olika lösningar. Jag har valt att använda en gratistjänst som hittas på Archive.org. Jag använder den av tre anledningar.

 1. Den är hyfsat enkel.
 2. Den är gratis.
 3. Det finns ingen gräns för hur mycket du kan ladda upp.

För att göra det busenkelt för dig har jag gjort en kort förklaring av hur det funkar.

 1. Gå till Archive.org.
 2. Klicka på ”Join us”
 3. Fyll i dina uppgifter (du får välja att köra med OpenID om du vill. Vet du inte vad det är för något kan du strunta i det och köra med vanligt lösenord istället – det går lika bra)
 4. Inloggad och klar klickar du på ”Upload” och sedan på ”Share” (den längst upp till höger)
 5. Välj din mp3-fil i fönstret som dyker upp.
 6. Fyll i fälten
 • ”Title” med namnet på din podcast (i mitt fall blev det Retroresan).
 • ”Description” med vad du vill.
 • ”Keywords” med vad du vill.
 • Author kan du lämna tomt om du vill.

Sådär. Nu har du laddat upp din första fil och du har dessutom skapat ett ”objekt” som heter din podcasts namn. Adressen till ditt objekt är nu http://www.archive.org/details/[DIN TITEL]. Så här ser Retroresans ut http://www.archive.org/details/Retroresan. Lägg ditt objekts adress som ett bokmärke i din webbläsare, du kommer vilja återvända.

Jepp, samma problem här. Men visst är den fin som håller bebisen så sött!

Nästa gång du har ett färdigt avsnitt går du in på objektsidan igen och om du är inloggad med din användare kan du då klicka på ”Edit item” och sedan ”Change the Files” för att lägga till ditt nya avsnitt. På så sätt har du alla avsnitt samlade på ett och samma objekt. Dels är det smidigare för dig att ha överblick, dels så bjuder Archive på en smidig funktion som genererar en .zip-fil med alla avsnitt du lagt upp. Detta kan vara trevligt för lyssnare som vill lyssna på äldre avsnitt men inte orkar ladda ner dem var för sig.

Ok, då är den första biten avklarad. Nästa steg är att vi måste publicera avsnittet så vi kan göra en podcast av dem. Just nu är det ju faktiskt bara en samling med mp3-filer.

Det enklaste sättet jag vet att publicera din podcast med är att använda någon av de tusentals olika blogg-verktygen som finns. Du kan antingen köpa en egen domän och installera ett passande bloggverktyg. Verkar det dyrt och krångligt kan du göra det enkelt för dig och bara använda någon bekväm gratislösning som till exempel att nyttja wordpress, blogger eller någon av de andra. Alla fungerar så länge de ger dig en RSS-feed.

För tydlighetens skull tänker jag utgå från att du använder WordPress.com:s lösning.

Skapa en kategori på din blogg som du kallar ”Podcast” eller vad du nu tycker är passande. Publicera ett inlägg om ditt första avsnitt. Vad du skriver i inlägget är helt och hållet upp till dig. Det enda som är viktigt är att du någonstans i inlägget länkar till mp3-filen som du laddat upp på Archive.org.

Sådärja. Nu har du publicerat din Podcast. Nu är det dags för syndikering.

(Har du ett eget webbhotell där du installerat WordPress-verktyg finns det färdiga podcast-plugins du kan använda istället för min lösning, men jag föredrar den här metoden.)

Först och främst ska vi lokalisera vad WordPress gett dig för RSS-adress. Det är här vi utnyttjar att du skapat kategorin ”Podcast” på bloggen. Din RSS-adress borde vara ungefär http://[BLOGGNAMNET DU VALDE].wordpress.com/category/podcast/feed/.

För att vara bombsäker på att du har rätt adress kan du gå in på din blogg, klicka fram inlägget du skrev nyss (det med mp3-filen länkad i) och klicka på kategorilänken ”podcast”. Det brukar stå högst upp eller längst ner i bloggposten beroende på vilket utseende du valt på din blogg. Sedan klickar du på den lilla orangea RSS-symbolen (olika webbläsare har lite olika symboler) som vanligtvis är längst ut till höger i adressfältet. Se till att RSS-feeden enbart gäller för kategorien Podcast. Detta är för att du ska kunna skriva saker på siten som inte ska tolkas som nya avsnitt av podcasten.

Nu kommer nästa del här. Och det är nog den viktigaste. Vi måste förvandla bloggens RSS till en podcast-RSS. Tacksamt nog finns det verktyg för detta också. Det jag använder heter Feedburner. Skapa ett konto på Feedburner och väl inloggad klistrar du in adressen till din RSS-feed (http://[BLOGGNAMNET DU VALDE].wordpress.com/category/podcast/feed/). Bocka i rutan ”I am a podcaster” och klicka på ”Next”.

På nästa sida skriver du in din podcasts namn och vid ”Feed-adress” väljer du en passande adress. Det är den här adressen folk kommer prenumerera på. Retroresan använder http://feeds.feedburner.com/retroresan. Klicka på ”Next. På nästa sida klickar du direkt på ”Next” igen.

På sidan efter det ska vi bland annat se till att iTunes förstår vad podcasten innehåller och lite sånt. Följ bara min lathund.

Jag skippar att förklara det som förklarar sig själv.

 1. Detta val berättar för feedburner vad som är själva podcasten. Det kan vara ljud, video eller båda.
 2. Detta är vilken kategori och underkategori ni kommer synas i iTunes.
 3. Detta är adressen till den bild ni vill sa som ”omslag”. Jag har skrivit en nonsensadress för att vara tydlig
 4. Undertiteln på din Podcast. Detta kommer synas när man tittar på sina prenumerationer i iTunes. På Retroresans står det ”Anders och Samson blickar bakåt.” Podcast summary är den beskrivning som kommer synas när folk tittar på er i iTunes Store. Retroresans lyder: ”Retroresan är ett projekt som drivs Anders och Samson, två inbitna spelnördar…(osv)”
 5. Lämpliga sökord för just din podcast. Det är bara att ta allt du kan komma att tänka på som har med podcasten att göra.
 6. E-postadressen till er podcast.
 7. iTunes är amerikanskt och således är svordommar något de bryr sig om. Tänker ni köra ocensurerat gör ni bäst i att välja ”Yes”. Risken finns att någon klagar och vips så blir ni utslängda från iTunes. Copyright message är alltså det som kommer stå vad gäller rättigheter och dylikt. Jag skriver alltid Kopimi eftersom jag delar med mig.

Klicka på ”Next”.

Nu får du välja lite statistikverktyg. Feedburner kan ge dig lite insikt i vad dina lyssnare pysslar med angående din podcast. Bocka i det du vill att feedburner ska föra statistik över.

Sådär. Då var det klart. Nu har du gjort nästan allt du behöver. Den sista biten är att berätta för Apple om din magnifika nya Podcast. Då startar vi iTunes och loggar in ditt Applekonto. Har du inget är det bara att skaffa, det är gratis. Välj ”iTunes store” i menyn till vänster. Klicka på ”Podcasts” högst upp. Klicka på ”Submit a podcast” i menyn till höger. Klistra in feedburneradressen du valde tidigare (http://feeds.feedburner.com/retroresan för mig) klicka på ”Fortsätt”.

iTunes kommer nu kolla att allt är som det ska (det borde det vara om du följt min guide). Du kommer få se en preview av hur det kommer se ut. Är du inte nöjd avbryter du och går tillbaka till feedburner och rättar dina misstag och gör om processen i iTunes fast denna gång hela vägen till slutet.

Efter några timmar kommer du få ett mail från Apple om att de ska titta på din podcast och efter ytterliggare några dagar (ibland en hel vecka) får du ett nytt mail som berättar att du blivit godkänd och att podcasten nu finns i iTunes (du får också en direktlänk att ge ut på din blogg och en speciell adress för att ”pinga” iTunes – det vill säga berätta för dem att du lagt upp ett nytt avsnitt. Pinga behövs bara om det tar mer än en timme innan ditt avsnitt dyker upp).

Sådär. Nu är det bara att berätta för hela världen om att ni finns!

Detta är den tredje och kanske sista delen i Podcastskolan. Kommentera gärna detta inlägg om det är något annat du tycker jag ska ta upp.