Ibland får även Svampriketredaktörer chansen att leta sig ut i verkliga världen och tycka till om saker, oftast spel, utanför den lilla härliga sfär som är vårat community. Peter har snackat spel (på finska!) i tv och Svampriketrepresentanter har även hörts i P3 Spel. Den här gången var det Niklas tur att prata i en dyr mikrofon. I hans halländska hemtrakter har GTA-debatten blossat upp på nytt bland föräldrar som är oroliga för att deras barn spelar våldsamma spel. Så när P4 Halland ringde och undrade om Niklas ville vara ”spelexpert” i förmiddagsprogrammet var han inte sen att sätta sig på första bästa tåg till Halmstad.

Debatten har gått varm på P4 Hallands Facebooksida och i en rad inslag har föräldrar och andra pratat om hur barn spelar GTA, och vilket ansvar man har som förälder för att hålla koll på vad barnen spelar.

(OBS! Det är inte Niklas som pratar i början klippet, utan hans barndomskamrat, SR-anställde Per. Att de låter snudd på identiska kan ha att göra med att de växte upp några kvarter ifrån varandra.)

Vissa föräldrar låter inte sina ungar spela alls, andra kommer på fiffiga lösningar som att sonen får spela, men bara får köra bil och inte bruka våld.

Niklas fick sedan några minuters radiotid på sig att förklara hur han ser på det. Ansvaret vilar tungt hos föräldrarna, men det ska inte stickas under stol med att Grand Theft Auto är en serie spel med allvarliga problem med sexism och hur man behandlar etniska minoriteter, menar han.

Tisdagens förmiddagssändning går att höra i sin helhet nedan, och Niklas spelsnack börjar vid 35-minutersstrecket.

GTA-debatten är långt ifrån ny, och vi lär inte ha sett den för sista gången. När den gör det, då kan ni vara så säkra på att Svamprikets redaktörer är redo att diskutera ämnet igen.