Nintendo Switch är äntligen här, och har fått otaliga spelälskare att låsa in sig med nya Zelda. Men det har hänt en del icke Nintendo-relaterat i veckan också. Vi kollar in Xbox nya tjänst Game Pass och att Massive Malmös massiva Avatar-satsning. Så avslutar vi med att klappa oss själva på axeln lite.

Xbox får prenumerationstjänst

Oj, så många spel! Bild: Xbox.com

Microsoft presenterade i veckan en kommande prenumerationstjänst för spel med namnet Xbox Game Pass. Tjänsten, som liknar EA Access, ska kosta tio dollar i månaden och då ingår obegränsad tillgång till över 100 spel, enligt ett pressmeddelande på den officiella Xbox-sajten. Utgivare som 2K, 505 Games, Bandai Namco, Capcom, Codemasters, Deep Silver, Focus Home Interactive, Sega, SNK, THQ Nordic och Warner Bros ska vara med på tåget och spelen ska vara både Xbox One-spel och bakåtkompatibla 360-spel.

Xbox Game Pass släpps ”senare i vår”, men deltagare i Xbox Insider Program ska redan nu kunna tillgå ett mindre antal spel.

Niklas tankar: Vi tar nu ännu ett steg närmare det oundvikliga ”Spotify för spel” där vi betalar en summa och får tillgång till nära nog allt som släpps. Men en tid framöver lär vi dras med en rad olika tjänster, och kommer inte att kunna få allt på ett ställe. EA har sitt EA Access, och finns ju därför såklart inte på Xbox Game Pass. Det skulle inte förvåna mig om fler liknande tjänster dyker upp under året, och snart sitter vi där med ännu fler konton som vi inte riktigt vet om vi har kommit ihåg att betala eller säga upp. Men det är ett steg i rätt riktning i alla fall.

Massive får miljardorder – ska göra Avatar-spel

Nu ska Jake och Neytiri bli ännu mer digitala.

James Camerons kommande fyra Avatar-filmer ska bli spel och Ubisoft-studion Massive i Malmö har fått uppdraget att utveckla. Projektet sträcker sig över nära nog tio år, och företaget kommer att behöva anställa runt 200 personer för att arbeta med det, skriver Sydsvenskans näringslivssajt 8till5. För att få plats behöver Massive större lokaler och har därför köpt ett helt kvarter i centrala Malmö. Spelet eller spelen kommer att använda sig av Massives egenutvecklade spelmotor Snowdrop, som också driver Tom Clancy’s The Division.

Hur många spel det rör sig om, vad de kommer att handla om eller när de är tänkta att släppas är ännu oklart.

Niklas tankar: En sådan här jätteaffär bidrar till att befästa lilla Sverige som en av de stora aktörerna i spelbranschen, och sätter Malmö på kartan än mer än tidigare. För mig som bor bara några kvarter bort från dit Massive ska flytta är det såklart jättekul, och jag är övertygad om att det här är gigantiskt för Sverige som spelnation. Jag är övertygad om att Massive kommer att förvalta Avatar-licensen på ett bra  sätt, och  flera utvecklare har på senare tid också visat att det inte längre behöver vara förknippat med katastrof att göra filmlicensspel.

Årets spelmedia har utsetts – Svampriket näst bäst i Sverige

Hurra! Hurra! Hurra! Bild: M3

Tekniksajten M3:s omröstning Årets spelmedia har avslutats, och Svampriket kom på andra plats i kategorin årets spelpublikation med bara 30 röster upp till vinnaren PC Gamer. Dessutom klockade Svamppod in på en hedrande fjärdeplats bland bästa spelpodcasts och allas vår Siri utsågs till Sveriges tredje bästa speljournalist, tätt efter Aftonbladets Effie Karabuda och P3:s Angelica Norgren.

Niklas tankar: Jahapp! Grattis till oss! Det känns konstigt att slå sig för bröstet så här, men ibland får man faktiskt skryta lite. Vi var så nära toppen i spelpublikationomröstningen att hälften vore nog. Men allra roligast är att Siri utsetts till Sveriges tredje bästa speljournalist. Vi alla här på Svampriket vill kasta ett särskilt varmt grattis på Siri.

Jag vill passa på att avsluta med ett hjärtligt tack till alla som röstat fram oss i den här tävlingen. Svampriket är ingenting utan er fantastiska läsare, lyssnare och tittare. Har vi sagt att vi älskar er? Det gör vi!