Pucken är sekunder från att släppas, snart utbryter det fullt slagsmål.

Det som brukar kallas för den moderna hockey skiljer sig markant från vad vi såg för bara drygt tio år sedan. Sporten har tagit enorma kliv framåt vad gäller fart och teknik och även om vissa aspekter har fallit bort så är ishockeyn nu bättre än någonsin. I takt med sportens utveckling har vi tyvärr fått ta del av färre och färre spel som försöker spegla den. Två av spelserierna som har försökt emulera sporten har blivit en och spel med ett mer lekfullt arkadupplägg lyser med sin frånvaro.

Faktum är att det senaste spelet jag kan tänka på som försöker sig på att ge en lekfull och orealistisk syn på hockey är 3 on 3 NHL Arcade och det släpptes för åtta år sedan, 1999. V7 Entertainment tar oss tillbaka i tiden då hockey spelades av råbarkade grovjobbare med polisonger som fladdrade i vinden likt vindfyllda segel och munnar som i bästa fall innehöll en handfull tänder. Men det är inte prestigefyllda proffsligor man försöker emulera utan istället de mindre glamorösa bakgårdsligorna där lagen representerar allehanda bondhålor och döende bruksorter.

Upplägget är tämligen enkelt, kliv ut på isen, bete dig illa mot dina motståndare och försök göra fler mål än dina motståndare. Du kan antingen spela ett enkelt story-läge där du får försöka rädda ett blåslaget förlorargäng från att misslyckas totalt eller helt enkelt spela matcher mot
polare i soffan. Grafikstilen är sparsmakad och Old Time Hockey har en halvt tecknad stil där allehanda stereotyper förstärks och jag måste säga att tidsepoken och estetiken faktiskt matchar riktigt bra.

Målvaktsagerandet lämnar faktiskt en hel del att önska.

Old Time Hockey präglas tyvärr av ett flertal problem. Målvakterna är urusla, kontrollen är ofta slö och oprecis och tempot är dåligt ochäven om det är en hyfsat korrekt återgivning av hur hockey spelades och såg ut på den tiden så blir det ett svagt arkadhockey-spel. Att kunna välja mellan att spela klassiska kontrollen från EAs gamla NHL-spel från mitten på 90-talet, en mer modern version eller en mer oortodox enhandsvariant (där andra handen då kan användas för att konsumera till exempel god dryck) är kul, men inget av alternativen är speciellt bra.

Om du är för dålig på att slåss med knytnävarna så får du väl ta till klubban istället.

När jag spelar så blir jag mer och mer frustrerad och vissa matcher verkar helt och hållet styras av slumpen. När jag spelar mot en kompis i soffan så lockar Old Time Hockey till många skratt, bråk och sura miner. Det är ett riktigt bra spel att spela om man vill häckla sina kompisar men om man vill briljera med snygga hockey-skills är detta helt fel spel. Jag saknar inte möjligheten att kunna spela online. Detta är trots allt ett spel som är utvecklat av ett team med blygsamma resurser och skulle man försöka fixa onlinefunktion hade antagligen utvecklingen blivit dubbelt så dyr och komplex. Dock har jag svårare att acceptera den dåliga kontrollen.

Det är ett spel som roar i rätt sällskap men om man ska spela själv så är det mest frustrerande och det känns som att slumpen tar alldeles för stor plats. Nej jag förväntar mig inte produktionsvärden i stil med EA Sports hockeyspel, men jag förväntar mig betydligt mer än vad jag får i Old Time Hockey.