Krönika

Kärleken till fysiska ting

Jag älskar verkligen spel och under mina över 30 år som spelfantast har det såklart blivit en hel del spelat och något som jag gång på gång återkommer till är det faktum att jag verkligen älskar fysiska utgåvor av spel. Jag hyser på inget sätt något agg mot digitala nedladdningar eller företag som väljer att ha nedladdning som sin enda inkomstkälla. Man ska ändå komma ihåg att det är inte lätt att hitta en samarbetspartner som är villig att släppa spel på fysisk media och det är ett kostnadsåtagande som många småutvecklare helt enkelt inte kan ge sig in i. Medan de digitala nedladdningarna på allvar ökar i rask takt skönjer jag dock en ljusning för oss som verkligen föredrar att köpa fysiska utgåvor av spel. Det gör mig verkligen glad.

Inget är för evigt och skivor och kassetter är såklart inget undantag. Något som dock lever ännu kortare tid är serverhårdvara och om de inte havererar mekaniskt så är det en vacker dag inte längre ekonomiskt hållbart att hålla vissa tjänsteservrar online. Inom en inte allt för avlägsen framtiden kommer vi se fler och fler tjänster få sina servrar nedstängda och då tappar vi möjligheten att ladda ner våra spel igen. Visst kan spelen ligga på hårddisken på datorn men hårddiskar lever inte för evigt och på konsol blir det desto svårare att behålla installationsfilerna och då är man körd den dagen som konsolen lägger av. Då blir man av med sina nedladdade spel och för många är det säkerligen skit samma med en massa spel man köpte för länge sedan. Personligen har jag lärt mig den hårda vägen att jag vill ha mina spel fysiskt för att kunna behålla dom så länge som möjligt. För det spel jag inte var intresserad av att spela idag, kan jag komma att sakna imorgon om jag inte har det till hands.

Det släpps mer och mer spel precis hela tiden och medan det blir mer och mer digitala nerladdningar via tjänster som GOG och Steam samt plattformshållarnas egna tjänster som PSN och Xbox Live så upplever jag även att det blir fler och fler obskyra spel som släpps på skiva. Visst finns det distributörer som släpper spel i starkt begränsade utgåvor som tar slut på ett ögonblick men det blir även fler och fler som faktiskt satsar på att få ut fysiska exemplar på butikshyllorna och inte bara i starkt begränsade antal.

I takt med att retroscenen och spelsamlandet har blivit mer och mer populärt har det även blir mer populärt att satsa på smalare spel till nya konsoler. Medan det inte på något sätt är ett nytt fenomen så har jag väldigt svårt att tro att vi hade fått spel som Wild Guns Reloaded, Assault Suit Leynos, Goat Simulator, Binding of Isaac Rebirth + eller Olli Olli på skiva för bara en handfull år sedan. Men vinden ändrar hela tiden riktning och just nu är fysiska utgåvor av spel ruggigt hett i vissa kretsar. Det må inte säljas tio miljoner av spelen jag tidigare nämnde, men det är inte heller tanken. Call of Duty och Assassins Creed-siffror är inte grejen utan jag upplever att det finns en vilja att göra sina fans glada och just nu vill många av oss ha en skiva med vårt spel på och vi vill ha ett bredare utbud av spel och om vi slipper betala 600:- per spel så är det såklart en betydande bonus.

Det finns massor av argument för och emot fysiska spel och jag kommer återkomma till ärendet. Men jag älskar verkligen att kunna plocka fram ett fodral och stoppa in en skiva i min konsol, eller ta med spelet till en polare utan att behöva släpa med mig hela maskinen. Jag älskar fysiska spel och det lär nog inte ta slut närmsta tiden. Tanken är att det ska komma en serie material från mig på detta ämne i framtiden. Håll korpgluggarna öppna och dela gärna med dig om dina åsikter om fysiska spel kontra digitala nedladdningar.

Kommentarer

 1. Reless skriver:

  Jag är helt med på det du säger! Hellre ett spel i hyllan än ett spel på hårddisken 🙂 Frågan är ju bara hur länge de fysiska spelen håller?

  Sen är jag orolig för hur det kommer att gå med själva hårdvaran. Konsoler med optiska läsare dör ju, enligt min erfarenhet, snabbare än konsoler som läser kassetter.
  Kommer det börja dyka upp nya versioner av Dreamcast, PS2 och andra äldre konsoler med cd/dvd/gd läsare? Jag hoppas det annars sitter man där en vacker dag med drivor av spel som inte går att spela.

  Jag kommer i alla fall att fortsätta att köpa fysiskt och hoppas på det bästa 🙂

  Jag fick precis bygga en ny hylla här för att jag hade för många PS2 och Mega Drive spel. Men nu har jag ju bara två Master System spel på ett långt hyllplan där det var Mega Drive innan, det ser ju inte bra ut…svåra i-lands problem ^^

 2. canius skriver:

  Jag är också en sådan som älskar fysiska utgåvor av spel, jag köper tex. 95% av alla mina spel fysiskt.
  Det har sin charm med att se sina inköp stå där i hyllan, det känns inte lika flyktigt som om man bara laddade ner det till sin hårddisk.
  Det känns liksom som att man faktiskt får något för sina pengar, även om det bara rör sig om ett fodral och en skiva/kassett.

Skriv en kommentar