Om vi ska sätta fingret på en sak som är säker i stormen runt Rise of the Tomb Raider’s exklusivitet så är det att folk är upprörda. Något annat går inte riktigt att säga ännu, då alla uttalanden från Microsoft (som med alla stora utgivare) är notoriskt vaga. Det officiella uttalandet lyder att nästa installation i Tomb Raider-serien är “exklusivt på Xbox för julen 2015”.

Personligen tycker jag den angivna tidsrymden pekar åt att Microsoft betalat för att få släppa spelet på sina plattformar några månader innan alla andra. Kanske till och med ett år. För allvarligt talat; att göra detta varumärke exklusivt för Microsoft på heltid vore HELT JÄVLA VANSINNIGT.

KonsolkrigetTill att börja med skriver Darrell Gallagher på Crystal Dynamics att Tomb Raider under 2013 “blev en framgång mycket tack vare alla spelares fortsatta stöd.” Han fortsätter sedan förklara hur deras mål “alltid varit att leverera något verkligen speciellt med Rise of the Tomb Raider”. Det här påminner mig om en historielektion en gång där jag fick höra om en romersk kejsare som gav ett storvulet tal inför alla romare efter den lyckade skördefesten. Som tack för allt berättade han för åhörande ligurer, veneter och bruttier att på nästa fest får det bara komma etrusker. Ja jag ljuger. Det verkar dock inte Darrell Gallagher göra då han faktiskt tackar för stödet genom att vända ryggen till två tredjedelar av sin publik och samtidigt slänga napalm på elden som är konsolkriget.

Kan någon verkligen vara så dum i det långa loppet?

Det ter sig dessutom ännu märkligare då det inledande spelet var för alla plattformar. Det släpptes till och med på PS4 och blev en av konsolens första stora titlar. Om de för ett år sedan presenterade Tomb Raider som Xbox-exklusivt hade vi nog inte sett särskilt upprörda kommentarer eller besvikna fans ens då. Vi har lärt oss att leva med att Kratos bor hos Sony och Marcus Phoenix hos Microsoft eftersom det var så från början. Det är inte konstigare än att Mario bor hos Nintendo. Vad som är konstigt är som sagt att ge ut ett briljant spel som river ner otroliga recensioner för att sedan göra detta.

Utspelet gör mig inte bara upprörd utan också nyfiken på vad det finns att vinna, och för vem?

Någonstans känns det som att Square och Crystal ska ha blivit rejält blåsta
Att Microsoft går vinnande ur det här är det nog ganska goda odds på då de säkerligen betalat en mycket rimlig och förmånlig summa för detta. Någonstans känns det som att Square och Crystal ska ha blivit rejält blåsta om det nu är exklusivt för all tid framåt. De har fått höra att de är suveräna utvecklare och de har en solid utgivare. Om spelet nu sålde under förväntningar kommer väl inte försäljningen öka om en skär bort stora delar av sin målgrupp?

Det låter dock ännu troligare att Crystal och Square också har väldigt kapabla juridik och finansfolk som inser att Tomb Raider är ett så starkt varumärke att den här exklusivitetsperioden inte kommer påverka försäljningen under 2016 till PS4 och PC. Förra spelets kvalitet och Laras dragningskraft är starka nog för att kunna ta emot Microsofts snabba cash.

Risk och belöning är kapitalets visa och jag tror att den visslas i allas kontor just nu.

Vad tror ni?