Egentligen så är rubriken ett ganska så absurt uttalande från Ubisoft som fick mig att initialt höja på ena ögonbrynet. Å andra sidan är det en träffsäker om än en omedveten analys av hur föräldrar ser på barns lek och hobby.

För det första så blev jag lite paff över hur man anser att just Assassin’s Creed IV – Black Flag inte är till för barn. Min motfråga blev snabbt: ”Vilket spel i Assassin’s Creed-serien är över huvud taget för barn?”. Just själva mördandet och den mörka tonen som funnits i serien har alltid varit där för att tilltala den äldre publiken, inte den yngre. I bakgrunden så förs dock en diskussion med en moralisk ton. Den här diskussionen går barnen över huvudet och fångas istället upp av den publik som hela serien riktar sig mot, nämligen unga vuxna och uppåt. I många serier och spel så anser jag att man kan föra en dialog med sitt barn kring den fiktiva delen av spelet och klargöra varför det bör ses som ett spel och ingenting annat. Assassin’s Creed är mycket svårare att göra detta med då det inte har en tydlig förankring i dagens samhälle som barnen kan göra sig familjär med. Kort och gott så anser jag att serien till en början inte alls är för barn, även innan den nya delen i serien utannonserades.

Allt som handlar om pirater är för barn
Däremot så är det inte så att det är på grund av detta som man ger ut den här varningen, utan på grund av föräldrars syn på vad som är till för barn. Efter att Pirates of the Caribbean släppts på film av Disney så sattes en ny standard, nämligen att allt som handlar om pirater är för barn. Det syns bland annat i att vi har tv-serier som ”Jake och Piraterna” på kanalen Disney Junior och att alla leksaker och filmer har pirattema. Jag förstår delvis varför man gick ut med den här varningen. Det var för att det finns föräldrar som går ut och köper spel i tron om att pirater är för barn, medan det i själva verket handlar om en barnvänlig version. Därefter blir man arg på företaget. Det roliga är att det inte är samma sak inom filmvärlden. Här kan filmer ha en viss åldersgräns och föräldrar förstår med ens att filmen inte är anpassad för de yngre åldrarna. När det däremot handlar om spel så verkar vissa människor ha en tendens att strunta i åldersmärkningen och bara gå på vad barnen säger är okej, eller vad som verkar likna filmen Pirates of the Caribbean.

Det är detta som jag skulle vilja lyfta fram i den här krönikan. Till en början så kändes det som om det var en självklarhet i att spelet inte var lämpat för ett barn då hela serien har en saftig åldersgräns på 18 år, samt att man gör det tydligt att spelet innehåller våld och andra olämpligheter. När jag sedan tänkt efter en stund så känns det ganska så absurt att vi idag inte har kommit längre än när ett företag blir tvunget att göra ett officiellt utlåtande om att spelet inte är för barn, trots alla skyltar som pekar på att det inte är det. På ett sätt så var då min initiala tanke rätt, även om Ubisoft hade en speciell tanke bakom uttalandet. Jag ser nämligen inga filmregissörer varna om att vampyrfilmer med 15-årsgräns inte kommer att innehålla glittrande vampyrer, utan nattsvart mörker som får dina barn att väta sängen av rädsla under natten som följer.