Sorry, det är bara en teknikdemo.

Eftersom jag struntar totalt i majoriteten av storspelen som visas upp till Playstation 3 och Xbox 360 tänker jag inte uttala mig så mycket om deras presskonferenser på E3. Ja, Sony må spela tråkigt safe och Microsoft må ignorera alla som inte är amerikanska Kinect-ägare. Men Sony och Microsoft har åtminstone en klar vision som de förmedlar med tydliga budskap. Sonys publik vet att Sony fortsätter satsa på högpresterande hårdvara med bärbara PS3-upplevelser. Microsofts publik vet att Microsoft fortsätter satsa på den än så länge framgångsrika Kinect. Men jag har aldrig sett en E3-presskonferens vara så otydlig som Nintendos presskonferens var i år. Jag har aldrig sett så många förvirrade åskådare som jag såg i år. Jag tror inte jag var ensam om att vara osäker på om kontrollen var konsolen, eller om Wii-U var ett tillbehör till Wii. Vi fick ju aldrig se själva konsolen, medan trailern visade New Super Mario Bros. Wii. Nintendos utannonsering av Wii-U känns inte bara framstressad, utan rentav framtvingad.

Ett tag kändes det som att man inte skulle visa upp något, när Iwata betonade att Wii-U är för nästa år och att 2011 handlar om 3DS. Jag tror inte det var meningen att man skulle visa upp Wii-U det här året. Och varför skulle man? Varför stjäla strålkastarljuset från den alldeles nylanserade och haltande 3DS? Jag tror Nintendo ursprungligen tänkte satsa järnet på 3DS, men läckorna och ryktena kring Wii-U blev till slut på påträngande att man inte hade kunnat komma undan med att inte visa upp den. Det enda som får mig att tvivla är det faktum att man inte ens verkar ha en 3DS-show. Inga nya utannonseringar att visa upp, och inte ett enda releasedatum. Inte ens Kid Icarus, som var det första 3DS-spelet man visade upp, har fått ett datum än. Inte ens Skyward Sword fick ett datum! Betyder det här att det inte finns några nya spel i produktion till 3DS? Eller är det bara det att Nintendo helt enkelt inte bryr sig tillräckligt för att visa upp dem på sin presskonferens?

Men åter till Wii-U. Varför tycker jag det känns som att Nintendo inte alls var redo att visa upp den? Låt mig svara frågan med en fråga: hur många nya spelkonsoler har utannonserats utan att man även utannonserat en enda konsolexklusiv titel vid lansering? Det enda vi fick se var portningar från 360 och PS3, spel som kommer vara gamla när Wii-U släpps. Klippen vi fick se var inte ens inspelade med en Wii-U! Vi fick heller inte veta konsolens tjänster eller se operativsystemet. Vi fick heller inte veta datum eller prislapp, vilket kanske inte är så ovanligt om man inte heter Apple. Den som ville veta hårdvarans prestandaspecifikationer fick också lämna konferensen ovetande. Tänk tillbaka på alla andra konsolutannonseringar, och se om du kan hitta en lika innehållslös presskonferens där vi varken får spel, datum, hårdvara, prislapp, funktioner eller ens får se själva konsolen i fråga. Nintendo har uppenbarligen inget att visa än, och därför tycker jag det kändes framtvingat av läckor och rykten.

Den här stackaren såg vi inte skymten av under konferensen.

Så vad är deras vision med Wii-U? Tyvärr är den lika ”all over the place” som presentationen av konsolen. Med Wii-U nöjer man sig inte bara med den lukrativa casualpubliken som Sony och Microsoft börjat naffsa i. Nu vill man även ha tillbaka hardcorepubliken, och jag förstår faktiskt inte varför de ödslar resurser på att jaga en publik som redan är oerhört bekväma med Playstation och Xbox 360. Prestandan i Wii-U verkar inte stiga över PS360 tillräckligt för att få dem att hoppa över. Wii-Us hårdvara kommer dessutom bara tillåta Nintendo att behålla eventuella hardcoreköpare en sådär två år, innan Playstation 4 eller Xbox 720 kommer och fördubblar prestandan. Jag tror Nintendo distansierar sig från casualpubliken för att konsolen inte ska få en för stark casualstämpel, medan man absolut inte kommer kunna fånga upp hardcorepubliken eftersom prestandan inte bjuder på tillräckligt. Det slutar alltså i att konsolen inte riktar sig till någon, i stället för till alla. Efter ett par år kommer Nintendo ge upp hardcorepubliken helt och hållet, och frågan är om det kommer vara för sent då.

Och om du fortfarande inte tycker Nintendo skötte konferensen dåligt, ställ dig då den här frågan: hur många gånger har en ny konsolannonsering fått företagets aktier att sjunka sju punkter? Aktievärden är en indikator på investerares säkerhet. De vill ha tydliga besked vad de placerar sina pengar i, och efter Nintendos E3-konferens kände sig ingen säker på något.