I en era där nyversioner, förbättringar och högupplösta remasters löser av varandra gäller det att hålla koll på vad som är värd att spela och vad man faktiskt kan skippa. Och även om jag faktiskt uppskattar denna trend med gamla spel i ny skrud så måste jag välja bort vissa spel. Men när det vankas kultklassade shoot em ups så kan jag inte värja mig jag måste helt enkelt göra ett återbesök i den skruvande värld som det bjuds på i Sine Mora Ex.

Shoot em up är en svår genre. Det är en genre som tilltalar en väldigt smal publik men som utvecklare vill man ju attrahera så många spelare som möjligt. Detta görs ofta med en visuell stil som tilltalar den som kanske inte är en typisk konsument av genren, eller med någon form av ny och spännande spelupplägg. Sine Mora var en ett spel som erbjöd ett flertal nya grepp på genren och som dessutom gav oss ett lite mer cinematiskt upplägg på den annars så smala genren. Att fokusera på handling är inte helt vanligt men det är precis vad Grasshopper och Digital Reality har gjort.

Det mesta i Sine Mora Ex kretsar kring tid. Handlingen är uppbyggd av ett flertal olika berättelser som utspelar sig parallellt med varandra och vi får följa flera olika piloter i olika farkoster som alla måste utföra uppdrag för att handlingen ska kunna ta sig framåt. Skjutandet avbryts titt som tätt med små cinematiska sekvenser där skådeplatsen ändras, man hittar en boss eller handlingen helt enkelt förs framåt via dialog. Istället för att spelaren dör direkt på en träff har utvecklarna valt att även fokusera detta kring tid. För varje fiende som du skjuter ner så tilldelas du en viss mängd tid och detta fungerar då som din hälsomätare. Varje gång du själv blir träffad försvinner det lite tid och det gäller hela tiden att du balanserar mängden stryk du tar kontra mängden tid du kan tjäna in på dina vågade eskapader.

Sine Mora Ex spelas ur sidoperspektiv och även om det inte rör sig om något bullet hell-spel så är det stundtals nästan värre än de allra nitiska genrekollegorna där ute. I ett bullet hell-spel finns det ändå (oftast) ett tydligt mönster och tillvägagångssätt för att man ska klara sig ur även de mest svettiga och galna situationer. I Sine Mora Ex känner jag att man har gjort det lite enkelt för sig och helt enkelt utsätter spelaren för lite väl mycket stryk. Jag upplever lite att man känner att man kan försöka straffa spelaren hårdare bara för att en inte dör på ett enda skott. Jag upplever att det är lite billigt stundtals men det kan också vara så att jag är kass på att spela just Sine Mora Ex också. Dock finns tanken där i bakhuvudet att det inte är riktigt så tight som jag skulle vilja ha det.

Eftersom du spelar som flera olika karaktärer i olika farkoster så varierar också dina vapen. Ditt standardvapen kan uppgraderas genom att samla rätt kraftpiller som fienden släpper ifrån sig men varje gång du blir träffad så tappar du ett gäng uppgraderingar och du måste försöka samla ihop dom igen. Med den uppenbara risken att du då såklart kan förlora ännu fler och mer tid om det vill sig fel. Även om jag kanske saknar en viss form av finess och finlir så finns det gott om saker som kompenserar upp detta. Svårighetsgraden är i slutändan väl avvägd och med ett lite annat upplägg än ett vanligt spel i genren så undviks ett flertal av de vanliga fallgropar som vi normalt hittar i den här typen av spel. Variationen är god, man kan börja spela från de banor man har låst upp och det finns ett antal alternativa spelsätt att roa sig med om man har tröttnat på storyläget. Du behöver inte vara en expert på shoot em ups för att gilla Sine Mora Ex. det räcker gott och väl med att ha en god dos jävlar anamma. Även om det ser ut som och beter sig som ett traditionellt shoot em up så finns det betydligt mer att hämta än vad man först kan tro.

Redan den första versionen av Sine Mora var ett bra spel men det uppgraderade Sine Mora Ex har höjt upplevelsen ett antal snäpp. Även om du inte är den mest hårdnackade shoot em up-älskaren som spelar igenom Battle Garegga på en credit med ena näven så finns det en hel del att hämta här. Du ska dock gilla utmaning du ska vara envis så det räcker och blir över för den kommer behövas.