Redan innan Xbox One hade släppts så låg Microsoft ordentligt efter. Att först ha en visning där man uttalat fokuserade på allt förutom spel och att sedan presentera speldelen med en betydande mängd konsumentfientliga lösningar upprörde många. Men Microsoft insåg sina misstag och deras alltid uppkopplade multimedia-center med rörelse och taligenkänning är numer en mer klassisk spelkonsol som vi är vana vid att känna igen dom. Men trots att de backade på nästan alla punkter så hade de ändå en betyande uppförsbacke framför sig och jag får intrycket att de inte riktigt har återhämtat sig efter det. I drygt två års tid har Microsoft medvetet låtit bli att redovisa sina försäljningssiffror och det vore naivt att tro att det beror på något annat än att de har sålt betydande mindre mängd enheter än Sony och vill därför inte spä på bilden av detta genom att visa sina siffror.

 

Det stora problemet som jag ser just nu är att det finns väldigt lite att se fram emot om man äger en Xbox One i dagsläget.

 

Enligt diverse hörsägen så påstås det dock att det blev ett visst uppsving i och med Xbox One S när den släpptes och att Xbox One X har sålt överraskande bra. Men utan officiella siffror så är allt spekulationer och i grund och botten och det är inte jätteintressant om sanningen ska fram. Dock ska det erkännas att Microsoft jobbar ganska hårt nu när de är medvetna om att det faktiskt ligger efter i konsolförsäljningsracet. Det faktum att de fixar bakåtkompatibilitet till både Xbox 360 såväl som till den allra första Xbox-konsolen säger ett och annat. Dock ska man samtidigt erkänna att dessa gamla spel nyttjas bara av en väldigt liten del av användarna, undantaget var en helg när Call of Duty: Black Ops 2 lanserades som drog storpublik, men likväl så är det en välmening från Microsofts sida som jag applåderar.

 

Var håller egentligen Master Chief hus? Han lyser med samma frånvaro som möjligheten att spela på delad skärm i Halo 5.

Var håller egentligen Master Chief hus? Han lyser med samma frånvaro som möjligheten att spela på delad skärm i Halo 5.

Det stora problemet som jag ser just nu är att det finns väldigt lite att se fram emot om man äger en Xbox One i dagsläget. Medan PUBG visserligen nyss släpptes och blev en megasuccé med en miljon sålda på en dag så är det tunt. Rare-utvecklade Sea of Thieves är visserligen hett efterlängtat och State of Decay sålde väldigt bra på Xbox 360 men hur het tvåan är återstår att se nu när marknaden har mättats en hel del. Ett nytt Ori-spel kan överraskande nog göra en hyfsat skillnad men det känns som att titlar som Ashen, och det ständigt framflyttade Crackdown 3 inte direkt är stekheta när vi blickar framåt. Det saknas en riktning och ett fokus från Microsofts sida och likt alla andra aktörer på E3 så var de otroligt dåliga på att visa upp nya fräcka spel.

 

Forza-serien truckar på i samma hjulspår som tidigare utan att överraska och om vi ska se på senare års trend så borde vi få se ett nytt Forza Horizon från Playground Games och vi vet att det brittiska utvecklaren har rekryterat för att utveckla ett nytt spel med en öppen spelvärld och om det betyder Forza Horizon 4, något annat, eller ens ett Xbox One-spel återstår att se. The Collective borde ha ett nytt Gears of War-spel på gång om de inte är för upptagna med att försöka få PUBG att flyta på Microsofts konsoler (hela tre team jobbar med detta) men det kan samtidigt vara lite tidigt för ett nytt spel i serien 2018. Vad det dock är hög tid för är ett nytt Halo-spel av ordentlig rang. För säga vad man vill om Halo-spelen och de, allt som oftast, andefattiga ambitioner som ligger bakom spelen men de säljer och de säljer riktigt bra. De säljer även maskiner och det behöver Microsoft just nu. Dock måste 343 Industries skärpa sig rejält och se till att det faktiskt finns ett lokal-coop-möjlighet i ett nytt spel i serien. I dagsläget är Halo 5 det enda i FPS-serien som saknar detta och det fick Microsoft och 343 lida för.

 

Detta är ett jättekrokben som små utvecklare med begränsade medel och med tanke på att Xbox One inte är en jättebra säljande plattform så resulterar det helt enkelt i att Microsoft går miste om många spel.

 

För att få mer och bättre spel till sin plattform så MÅSTE Microsoft även se över sina villkor för att få släppa spel på Xbox One. Det finns en klausul i Microsofts avtal med mindre utvecklare som kallas för ”launch parity” och det är ett reellt problem för att ens få släppa till exempel indiespel på plattformen. I breda begrepp så går det ut på att om man vill släppa spel på Xbox One så behöver man nästan jobba med en utgivare. Tidigare har utgivare tilldelats en viss mängd utrymme på Xbox One men den regeln vill jag minnas att man har tänjt lite på. Släpper man inte spelet via en utgivare eller Microsoft själva så måste man göra vissa eftergifter. Till exempel får man inte släppa samma spel på en annan konsol för tätt inpå Xbox One-lanseringen vilket betyder att en liten utvecklare inte får släppa sitt spel på Playstation 4 eller Switch samtidigt som Xbox One, då kräver Microsoft tidsexklusivitet. Men om man först släpper sitt spel på Sony eller Nintendos konsoler och väntar en tid för att släppa samma spel på Xbox One så måste man erbjuda material som inte finns i de andra versionerna. Det kan finnas en tidsexklusivitetsaspekt i frågan men Microsoft kräver ett spel som har något som de andra versionerna inte har. Detta är ett jättekrokben som små utvecklare med begränsade medel och med tanke på att Xbox One inte är en jättebra säljande plattform så resulterar det helt enkelt i att Microsoft går miste om många spel.

 

Microsoft ligger verkligen i men det känns helt klart som att de inte är helt på det klara med sin strategi. Att ha alla sina exklusiva spel spelbara även på Windows-datorer är smart för att sälja fler spel men det säljer inte fler konsoler. Snarare tvärtom. Lägg här till en ny konsol som visserligen erbjuder bra hårdvara men den har inget som spelmässigt särskiljer den från till exempel en bra spel-PC. Jag känner tyvärr att Microsoft börjar famla lite i mörkret och att de skjuter sig själva i båda fötterna med sin strategi som inte verkar gynna någon. Jag tror tyvärr inte att Microsoft kommer ha ett överdrivet bra år 2018.