Att påstå något annat än att Sony har medvind just nu vore att fara med osanning. Det var inte länge sedan vi fick veta att det hade sålts drygt 70 miljoner Playstation 4-enheter och Sony har ett ordentligt flyt just nu. Det känns dessutom som att det till stor del kommer att gå samma väg under 2018 men det är inte utan att det finns ett par varningsflaggor man borde ta i beaktning. Dock måste man respektera att Sony som för ett par år sedan var ute på riktigt djupt finansmässigt vatten numer är ett ganska välmående företag.

 

Förra generationen var en tämligen blandad historia då man visserligen tekniskt sett hade den bästa hårdvaran men man sålde den till brakförlust och var ändå betydligt dyrare än Microsoft. Lägg här till att Playstation 3 som hade komponenter av högsta kvalité hade en mjukvarulösning som inte kan kallas annat än vedervärdig. Jag brukar alltid säga att jag både hatar och älskar Playstation 3. Sony valde att göra ett komplicerat koncept flera resor värre och medan man gav utvecklare massiva möjligheter så tyngde man ner det hela med ett operativsystem som var segare än melass i uppförsbacke.

 

Men det går inte att slappna av och tycka att man är bäst.

 

Alla som någonsin har navigerat runt i menyerna vet vad jag pratar om och vi ska inte ens prata om den otroligt tröga nedladdningshastigheten som präglade maskinen varje gång man skulle hämta något från PSN. Dock tog inte eländet slut där utan 2011 drabbades de ju av det ökända hackerangreppet som gjorde att någon antagligen kom över en mängd uppgifter om användarna och till slut fick Sony göra om delar av PSN för att få saker och ting att fungera igen. För min del var detta dag noll för Sony och sedan dess har de jobbat stenhårt för att hamna högst upp igen. Det har visat sig vara ett lyckat drag.

 

I dagsläget åtnjuter Sony en plats högst upp på konsolförsäljningslistorna och när helgerna är över kommer de med ganska stor säkerhet ha drygat ut sitt försprång. Men det går inte att slappna av och tycka att man är bäst. Det är nu man jobbar ännu hårdare och tittar man på hur det ser ut för Sony under 2018 så tycker jag inte riktigt att man jobbar för det målet fullt ut. En kritik jag mer än gärna riktar mot Sony är det faktum att deras stora titlar mer eller mindre faller inom samma kategori.

 

Mörk och dyster våldsverkan känns som kittet som håller samman Sonys lanseringsschema för 2018 och med titlar som Days Gone, God of War, Spider-Man och eventuellt även The Last of Us 2 (om det nu släpps 2018), Yakuza 6 så är det tydligt att käftsmällar och vapenbruk är den tydligaste trenden vi kan se. Level 5 bryter av monotonin lite med sitt Ni No Kuni 2 och förhoppningsvis kan det utdragna och lite svårdefinierade Dreams bidra med lite variation och även Playstation VR-titeln Moss ser genomtrevligt ut. Jag gillar även att Sony väljer att satsa lite på sport och tennis är just ett sådant sportspel som faktiskt kan komma att tilltala en ganska stor marknad.

 

Ni No Kuni 2 är ett underskönt undantag från de mörka och dystra spelen Sony verkar erbjuda under 2018

Ni No Kuni 2 är ett underskönt undantag från de mörka och dystra spelen Sony verkar erbjuda under 2018

Apropå Moss så måste det diskuteras lite Playstation VR. Med drygt två miljoner sålda enheter så är det ett tillbehör som har sålt bättre än vad jag hade trott vid det här laget. Bevisligen finns det något som tilltalar köparna och det lär vara något annat än endast gimmicken jag ser dock inte riktigt vad det är som lockar. Nu ska jag visserligen erkänna att jag är VR-skeptiker av rang och det är min åsikt att VR antagligen alltid kommer vara en nisch inom spelbranschen och aldrig bli normen eller något som förändrar spelbranschen på något vis. En stundtals oönskad åsikt men så är det. Som sagt så ser jag inget som lockar eller främjar Playstation VR på stor skala. Men det kanske inte behövs då det bevisligen säljs enheter för glatta livet.

 

Med spel som det tidigare nämnda Moss, The Impatient och stöd för VR i Ace Combat 7 så ser det ganska intressant ut men där ska jag erkänna att det tar fullkomligt stopp för min entusiasm. Medan jag kan tyckas vara en vresig gubbjävel som ”inte fattar” det här med VR så kan jag inte låta bli att tycka att det ser väldigt generiskt och tunt ut spelmässigt om man vill ha på sig Sonys VR-hjälm. Men man kanske hellre vill ha mindre gimmick-spel snarare än svulstiga upplevelser som Skyrim och Resident Evil 7? Jag kan vara ute och famla i mörkret här på grund av min generellt negativa inställning till VR men jag ser verkligen ingen riktig titel som verkligen ska sälja fler VR-hjämlar åt Sony. Men de har ju i ärlighetens namn klarat sig ganska bra hittills det ska erkännas.

 

Sony har jobbat stenhårt för att ta sig till förstaplats i konsolracet men frågan är inte om de skulle behöva jobba ännu hårdare. Efter ett fantastiskt 2017 så känns 2018 faktiskt ganska tamt och enahanda i jämförelse. Ett flertal storspel är förvisso på gång men det känns som en tämligen förutsägbar samling spel som utvecklas exklusivt till maskinen. Lägg här till en i det närmsta fiaskoartad E3-presskonferens som är bland det absolut svagaste jag någonsin sett i spelväg på E3 och det känns lite andefattigt. Även om ALLA som hade presskonferenser på E3 i somras gjorde ett uselt jobb så var faktiskt Sony svagast av alla, speciellt om man ser till deras position på marknaden och deras resurser.

 

Fråga bara Microsoft som gick från toppen till frysboxen på rekordtid.

 

Trots att Sony i dagsläget har de exklusiva spel som ser starkast ut när det gäller kapacitet att sälja maskiner så känns det ändå lite nyanslöst och tråkigt. Jag kan tycka att Sony har fastnat i gamla hjulspår och att de har blivit för bekväma på toppen. Det kan komma att straffa sig och jag skulle rekommendera Sony att bredda sin katalog en smula. Även om de långt ifrån har en dålig uppsättning spel så tror jag faktiskt att det blir tredjepartsutvecklarna som kommer röna störst framgångar under 2018. Att Rockstar kommer schakta sönder motståndet under 2018 med Red Dead Redemption 2 är en lågoddsare och även Far Cry 5 kommer säkerligen sälja en respektabel mängd spel och vi ska heller inte glömma att Capcom släpper sitt Monster Hunter World redan i januari. Trots sin branta inlärningskurva så är Monster Hunter en spelserie som tenderar att locka en mycket dedikerad skara fans.

 

Sedan skulle jag faktiskt vilja se att Sony tar sig i kragen och anstränger sig lite mer med Playstation Vita. Jag vet att de anser att det är ett avklarat system men det vore kul om de ansträngde sig lite på den punkten. Vad har de att förlora? Det känns som en för bra maskin för att endast representeras av Gio Corsi i stora hockeytröjor och en sprudlande indie-scen. Skärpning Sony.

 

Överlag ser det ändå konsolmarknaden bra ut för Sony men det går inte att vila sig till framgång. Det är Sonys drag nu, frågan är om de verkligen är villiga att anstränga sig mer? Det borde de göra för fallet från toppen kan gå fort. Fråga bara Microsoft som gick från toppen till frysboxen på rekordtid. Det lär bli ännu ett bra år men ingen är osårbar i den här branschen.