Så i veckans Nintendo Direct avslutade man med att annonsera att Smash Bros kommer till Switch. Hurra! Jippi! Och allt det där. Men ögonblicket senare kickade verklighetens cynism in, och vi började undra över huruvida det handlar om ett helt nytt spel i serien, eller om det rör sig om en portning av WiiU-spelet med ett par nya karaktärer inslängda. Är det Smash Bros 4 Deluxe vi snackar om här, eller är det Smash Bros 5? Jag har funderat lite, och tänkte lägga ut några argument för varför jag tror det lutar mer åt Smash Bros 5.

VI FICK EN TEASER
Att spelet får en teaser måste väl ändå tyda på att det inte bara rör sig om en portning. Nintendo har aldrig teasat en portning förut. När ett gammalt spel når en ny plattform rullar man ut trailers. Att släppa en sån här teaser, som dessutom avslutade en 30 minuter lång Nintendo Direct som är deras första för i år, är något som de vet kommer få igång snacket om huruvida det är ett nytt spel eller inte. Varför presentera spelet så om det då inte är ett nytt spel? Det vore att skjuta sig i kärnkonsumenten. Jag tror inte någon annan Nintendo-serie har så griniga och hängivna fans som Smash Bros, och att leka med deras känslor vore ett enormt misstag.

VI FÅR EN NY LINK
Att Splatoons inklings ansluter sig till tumultet är genialt, och jag tror de kommer passa helt fantastiskt i Smash Bros. Men vi fick även se Link från Breath of the Wild, vilket leder till ett par slutsatser. Om det rör sig om en portning ersätter Breath of the Wild-Link möjligtvis WiiU-versionens Twilight Princess-Link. Det finns inte plats för hur många Link som helst. Men att ta bort en karaktär i en portning känns märkligt. Kanske är det bara ett nytt skin till den gamla TP-Link, med samma move-set. Men då blir det märkligt när BotW-Link har egenskaper som han inte har i Breath of the Wild – som exempelvis vindblåsaren och änterhaken. Nej, en ny Link får mig att tro desto mer på ett nytt spel. Låt oss anta att gamla Mario ersätts av en Mario med Oddyssey’s move-set, och det känns plötsligt som att det måste röra sig om Smash Bros 5.

VI FÅR SAKURAI
Sakurai är lite som Kojima, i den mån att båda män ofta pratat om att lämna spelserien som definierat dem. Hade de involverat Sakurai om det bara var en portning? Visst, kanske för att fila på inklings som spelbara karaktärer. Men hans tweets får det enligt mig att låta som att det är något mycket större än så. ”Right now we’re just at the stage where we revealed this game, but I’ve been working on this game in silence day after day. Please wait until we can release more information, or until release day!” Nu är det svårt att veta exakt hur länge han jobbat med spelet, och vad hans roll I arbetet har  varit. Men att de fortfarande inte säger ”PORTNING” gör mig mer och mer trygg med att anta att det är ett helt nytt spel vi får.

JAG VILL HA DET SÅ
Men allra viktigast av alla mina argument är ändå att jag helt enkelt vill att det ska vara ett helt nytt spel. Det går bra med WiiU-versionen också, jag vill mest bara ha ett Smash Bros i mitt hem igen (jag gav min WiiU till pappa, och Smash Bros är det enda spel jag saknat). Men visst vore det mest kul om det var något helt nytt? Det är inte som att det sprutar AAA-titlar ur Nintendo just nu.