Vad har ni gjort den senaste veckan? En annan har inte gjort mycket annat än spelat God of War. Samtidigt har nyheterna fortsatt trilla in och denna vecka uppmärksammar vi att lootlåde-härvan fortsätter, att årets Call of Duty kanske inte får en solokampanj – och att Pro Evolution Soccer förlorar rättigheterna till Champions League.

Nederländerna: Vissa lootlådor är gambling

Fifa 18 är en av bovarna, enligt den nederländska myndigheten.

Lootlådor kan ses som gambling – åtminstone om man får tro myndigheten för spel i Nederländerna. Myndigheten har undersökt tio populära spel med lootlådor och kommit fram till att fyra av dem bryter mot dess regler, rapporterar Dutch News. Myndigheten menar att priserna i lådorna är slumpmässiga och, framförallt, att folk hittar sätt att sälja dem vidare och därför har ett marknadsvärde.

Myndigheten nämner inte vilka spelen är, men enligt nyhetsorganisationen NOS rör det sig om Fifa 18, Dota 2, Playerunknown’s Battlegrounds och Rocket League. Myndigheten vill nu att utvecklarna plockar bort de mer beroendeframkallande elementen ur spelen innan mitten av juni. Det är ännu oklart om utvecklarna kommer att göra några förändringar.

Niklas tankar: Det är uppenbart att flera utvecklare gått över gränsen vad gäller lootlådor och deras marknad, och vi lär se fler motreaktioner framöver. Frågan är om klagomål från officiellt håll kommer att påverka något, eller om utvecklarna redan har fattat var man gått för långt. En annan hoppas ju att det är något spelföretagen kan komma fram till på egen hand eftersom man kan tycka att det borde vara en självklarhet. Vad som händer i mitten av juni återstår att se, men jag tror inte att någon kommer våga sig på lootlådor som i till exempel Battlefront 2 på rätt länge.

Källor: Black Ops 4 får ingen solokampanj

Den 17 maj får vi veta om ryktena är sanna.

Årets Call of Duty, som får undertiteln Black Ops 4, kan bli det första spelet i serien som saknar en traditionell solokampanj. Det säger flera källor till olika publikationer, bland annat Kotaku. Enligt en av källorna ska spelet även ha ett battle royal-läge likt Playerunknown’s Battlegrounds och Fortnite. Call of Duty-utgivaren Activision svarar med att man inte kommenterar rykten och spekulationer.

Fler detaljer om Call of Duty: Black Ops 4 kommer att bli offentliga vid ett reveal-event den 17 maj. Själva spelet släpps den 12 oktober

Niklas tankar: Jag tillhör minoriteten som alltid spelar kampanjen i ett Call of Duty-spel först, och brukar tycka att den är kul. Ett undantag är visserligen Black Ops 3-kampanjen som var en be, drö, vlig röra, men ändå. Multiplayer är såklart ändå det primära i spelen och är det någon serie som skulle klara en sån här förändring så är det Call of Duty. Om ryktena stämmer gissar jag att det är på grund av att smarta människor har tittat på väldigt många siffror och sett att det skulle löna sig.

PES förlorar Champions League-licensen

Nu är det slut med det här i PES.

Pro Evolution Soccer blir av med Champions League när ett tio år långt avtal mellan utvecklarna Konami och UEFA går ut efter årets CL-final. Att förlora Champions League-licensen är ett hårt slag för Pro Evolution Soccer som länge har kämpat mot den mycket större Fifa-serien, skriver Eurogamer.

Konami verkar dock vara vid gott mod. Jonas Lygaard, chef för varumärkes- och affärsutveckling säger till Eurogamer att man undersöker andra sätt att samarbeta med UEFA även i framtiden.

Niklas tankar: Ajdå. Det här ser onekligen inte bra ut för PES. Kan det vara spiken i kistan för den anrika serien, i form av att vara relevant för spelare som bryr sig om att ha riktiga lag och ligor i sina fotbollsspel. Monopol är sällan bra, och när PES förlorar Champions League lär Fifa befästa sin plats som herre på täppan än mer än tidigare. Tråkigt för PES, men såklart även en möjlighet för Fifa-spelarna att får Champions League och därmed typ… Allt.