Oavsett var du bor i landet har du troligtvis också badat i svett denna vecka. Men allt kan inte vara grillning, kubb och solbränna – det har hänt en del i spelbranschen också. Battlefield V har visats upp, men den kontroversen har redan täckts mästerligt i Pims videokrönika. Därför lägger nyhetssvepet istället fokus på Epics satsning på Fortnite som e-sport, Nordic Game Awards och att spel-youtubern TotalBiscuit har dött. 

Epic satsar 100 miljoner dollar på Fortnite som e-sport

100 miljoner är väldigt många e-sportdollar.

Fortnite-utvecklarna Epic Games storsatsar på Battle Royale-delen av spelet som e-sport. Det genom att pumpa in 100 miljoner dollar i prispotter i olika turneringar under säsongen 2018/2019, skriver Epic på sin sajt.

Det är ännu oklar vilka tävlingar man kommer att putta in pengar i, men i mars meddelade de att en tävling med 100 personer, med namnet Fortnite Party Royale, kommer att hållas på E3, rapporterar Polygon.

Niklas tankar: Att som utvecklare pumpa in pengar är troligtvis rätt väg att gå för den som verkligen vill att sitt spel ska bli en stor aktör inom e-sport. Valve har gjort det med The International i DOTA 2 och Blizzard stödjer Overwatch-scenen på ett bra sätt, och det har bidragit till att spelen blivit tungviktare inom e-sporten. Det är lätt att som utvecklare säga att ”vårt spel är e-sport” och sen förvänta sig att någon annan ska göra jobbet. Visserligen har kanske battle royale inte gjort sig super i e-sportsammanhang än så länge – PUBG verkar ju ha haft svårt att slå igenom på den fronten. Men är det något sådant spel som kan slå så är det Fortnite.

Danska Echo utsett till bästa nordiska spelet 2017

Före detta Hitman-utvecklare har varit med och skapat Echo.

Årets upplaga av den nordiska spelgalan Nordic Game Awards hölls i förra veckan under spelutvecklarkonferensen Nordic Game Conference i Malmö – och förra årets bästa nordiska spel prisades. Trots stortitlar som Wolfenstein 2: The New Colossus och Star Wars: Battlefront 2 var galans stora vinnare danskutvecklade stealth-spelet Echo som kammade hem pris för bästa debut, bästa speldesign och utsågs till Nordens bästa spel.

Bland de nominerade svenska spelen var det Malmöstudion Tarsiers skräckspel Little Nightmares som presterade bäst och tog hem pris för bästa ljud och bästa artwork.

Alla vinnarna på Nordic Game Awards:

• Bästa nordiska spel: Echo, Ultra Ultra, Danmark.

• Bästa nordiska spel – liten skärm: Steamworld Dig 2, Image & Form, Sverige.

• Bästa artwork: Little Nightmares, Tarsier Studios, Sverige.

• Bästa speldesign: Echo, Ultra Ultra, Danmark.

• Bästa teknik: Sparc, CCP, Island.

• Bästa ljud: Little Nightmares, Tarsier Studios, Sverige.

• Bästa familjespel, eller ”fun for everyone”: Passpartout: The Starving Artist, Flamebait Games, Sverige.

• Bästa debut: Echo, Ultra Ultra, Danmark.

• Juryns hedersomnämnande: Wolfenstein 2: The New Colossus, Machine Games, Sverige.

Niklas tankar: Det var ett svagare startfält i år än i fjol, då jag även satt med i juryn (i år representerade Svamprikets egen Linus Svensson den svenska delen av juryn), men även årets gala visar på vilken enorm kompetens det finns i nordisk spelutveckling. Jag skulle kanske till och med sträcka mig så långt som att jag tycker att Norden är bäst på att göra spel i hela världen – om vi räknar per capita. En stor eloge till alla vinnare, nominerade och andra utvecklare för att Norden visar var spelskåpet ska stå!

John ”TotalBiscuit” Bain är död

Spelkritikern och Youtube-profilen John ”TotalBiscuit” Bain är död. Han blev 33 år gammal och avled i veckan efter en tids kamp mot cancer. Bain offentliggjorde sin sjukdom hösten 2015, men har fortsatt att göra videor och podcasts ända fram till sin död, som bekräftades via hans Twitter-konto i torsdags.

TotalBiscuit är mest känd som en av de mest profilerade spelkritikerna på Youtube där han hade 2,2 miljoner prenumeranter. Tidigare i maj skrev Bain på Reddit att han lämnar inte hade lång tid kvar att leva, och att han lämnar över sin kanal till sin fru efter sin död, rapporterar Eurogamer.

”När jag lämnar den här världen vill jag lämna något som min familj kan använda för att hjälpa dem att ha en inkomst”, skrev Bain då.

Niklas tankar: TotalBiscuit var en av Youtube-generationens absolut största spelkritiker och det är omöjligt att förbise hans genomslag. Svamprikets sympatier går ut till John ”TotalBiscuit” Bains familj och fans.