Retroresan

RTS-special: Warcraft 2 och Red Alert 2

Vi har klickat, samlat, krigat, byggt och baitat för fulla muggar sedan senast. Och nu känner vi oss färdiga att sätta tänderna i vår RTS-special! Vi försöker i det här avsnittet sätta fingret på vad som gjorde Warcraft 2 och Command & Conquer: Red Alert 2 till sådana ikoniska och för genren viktiga spel, men också vad det är som gjort att enspelar-RTS är snudd på utdöda idag.

Och efter vår flashback tillbaka till mitten/sent 90-tal så spolar vi tillbaka tiden ännu lite längre när vi i avsnittets lista försöker svara på vem som är den bästa NES-bossen.

Missa inte heller vårt korta snack om Retrospelsmässan nästa helg. Vi kommer vara där! Mer info kommer här på sajten inom kort.

Hållplatserna i avsnittet:

00:20:25 – Lyssnarbrevssäcken öppnas
01:20:19 – Warcraft 2 och Command & Conquer: Red Alert 2
03:11:34 – Musikpaus
03:22:10 – Retroresan informerar: Retrospelsmässan 2018
03:26:28 – Månadens lista: De bästa NES-bossarna
04:40:56 – Nästa spel: ???


Hämta här

Kommentarer

 1. Andreas Askelin skriver:

  AW yeah, Nytt avsnitt! Hinner lyssna en timme innan jobb om jag skippar att fixa dagens lunch…hm…

 2. T4 Was Here skriver:

  Vilken tur att jag tittade in innan jobbet idag~

 3. Kletet skriver:

  Kan knappt tro det är sant… 🙂

 4. Dandagob skriver:

  Hann aldrig hänga med i spelandet men avsnittet var som en flottig kebabpizza en tung bakismorgon. Gott och välbehövligt.

  tips på spel!
  obskyra: det Langrisser/Warsong: fire emblem fast bättre? olika endings, vapen, soldater och såklart en frågelek i början där svaren bestämmer din klass(skönt när den trenden försvann).

  Ej obskyrt: Timesplitters 2. Snubbarna som gjorde goldeneye och perfect dark gjorde det bästa multiplayer spelet till PS2. Saknar du känslan över hur roligt det var att köra goldeneye,förutom att förstöra kontrollerna och klaga på han med hatten. Spela TS2 istället och skrik på alla apor med machineguns. Bra kampanj också.

 5. Kim Simonsson skriver:

  Hej Anders & Samson,

  Ni vet känslan, när man somnat gott till Retroresan i lurarna, och det där öronbedövande “BAM BA BAM, BAM BAM BAM!” plötsligt väcker en? Eller känslan när en musikpausen ligger helt off i mastringen och totalt mördar REM-sömnen? Inte? Kanske bara är jag som efter 100 omlyssningar av varje avsnitt börjat tröttna på detta. Att höra bitar av sagostunden bara för att senare få några upprepade när man lyssnar på de ihoppklippta specialavsnitten måste få ett slut. Och fy vad jag hatar att varje kväll behöva spola förbi uppläsning av kommentarer bara för att komma fram till det goa spelsnacket. Så hur fan ska detta lösas på ett smidigt sätt? Det skulle vara om det fanns någon dåre villig att manuellt ladda hem alla avsnitt (avsnittsarkivet funkar inte), öppna varje spår i Audacity, klippa bort postsäck, musikpaus, extrainklippt musik (Moonwalker-avsnittet exempelvis), sagostund och föramförallt, klippa bort dom där jävla “BAM BA BAM, BAM BAM BAM!”. Undra hur lång tid det skulle ta? Jag skulle tippa på cirka två dygns aktivt arbete. Inte världens roligaste arbete heller direkt. Men va fan, resultatet skulle ju bli så jävla bra! Retroresan godnatt-edition. Alla avsnitt fram till RTS-specialen, klippt och skurna för insomning. Innehåller absolut inga otrevliga överraskningar som stör sömnen. Man kan lugnt och tryggt förlita sig på att Anders och Samson vaggar en till sömns kväll efter kväll, år efter år.

  Det finns många hjältar här i världen, och mina hjältar stavas Anders och Samson. Ni är hjältar för att ni gett mig nischad underhållning under så många år, och för det är jag er evigt tacksam.

  På länken finns en zip-fil (11,95GB) innehållandes Retroresan godnatt-edition. Eventuellt finns det andra fans som också vill ha en streamline:ad upplevelse när man lyssnar om på alla avsnitt, så jag delar med mig av mitt “verk” här.

  https://drive.google.com/open?id=1Xqj2QG_zzKhSbheovZx9kAazGvKkBEsO

  Generell info om arbetet:
  *Alla specialare som inte behandlar ett/flera spel har tagits bort. Filmkvällsavsnittet, Topp 100, Den episka finalen osv. Innehåller heller inga community-avsnitt.
  *Postsäck borttagen
  *Musikpauser och annan musik borttaget
  *Sagostund borttagen
  *Alla BAM BA BAM, BAM BAM BAM borttagna
  *Fade in/out tillagt vid behov
  *Sagostundspecialarna finns med men musiken är bortklippt

  Må väl och tack för allt!

 6. T4 Was Here skriver:

  *slår huvet i bordet och suckar högt*
  Nej Samson, det var inte en beskrivning av vad Grymmörkt är utan min favorit typ av narrativt mörker…

  Men jag durpade mej också för jag hörde inte Tvåan när ni sa att ni skulle spela Red Alert i April. Vilket är varför jag kallade grafiken för streckgubbar…

  Och jag släpper det där med Alexstrasza efter jag visar att det vist finns i spelet genom att peka ut kedjan runt halsen på Drak-“byggnaden” och lore texten i manualen vilket jag räknar som den del av spelet.
  Plus det är lite härligt ironi med att det finns en fantasy bok[Day of the Dragon by Richard A. Knaak] där Questen är att rädda en Drak-drottning istället för cliché-prinsessan.

 7. T4 Was Here skriver:

  Och Andres, lyssna inte på Samson, Warcraft 3 är helt värt att test även om det är mer Herocraft. (fast detta kommer från nån som tycker bättre om MOBAs än RTS spel.)

 8. Berbres skriver:

  Ville bara säga att jag är så sjukt glad att ni är tillbaka.

 9. Mr Nintendo1981 skriver:

  Gamecube är ju en toppen konsol och det släpptes många bra titlar till den.
  Men ett spel som jag nu gått igenom ett antal gånger är ett som släpptes till Xbox ps2 och gamecube ( tror jag ) GUN heter det och var ett ganska rått spel med både samla guld sidouppdrag och en storydel. Skulle vara kul om ni gav detta en chans och det släpptes ju till flera olika konsoler så det finns ju fler chanser att man kan hänga med på resan.

  PS toppsar fortfarande men med motta.

 10. Tufa påjken skriver:

  Bra “eppe” som vanligt! Uppskattade särskilt att Samson PISSADE på ff10. Jag har spelat 6-9 och älskat samtliga delar (förutom 8:an som känns som en försmak av vad ff nu är, dvs. ointressant). Jag har inte spelat ff10 men har spanat in det och det verkar fruktansvärt i alla aspekter som gjorde 6,7 och 9 fantastiska (den som fattar fattar). Uppskattar er comeback och ser fram emot skitsnack (snälla, inget mer MMA-avsnitt).
  FRÅGA:
  Jag har bytt mobiltelefon (och upptäckt att Sony slår Apple i produktion av funktionella telefoner alla dagar i veckan). Dock innebär detta att jag nu använder mig av acast istället för iTunes. Jag har märkt TILL MIN FASA att det inte finns några “skitsnack”-avsnitt upplagda. Kommer gamla samt nya avsnitt läggas upp där? Om inte, var hittar man denna eminenta podcast på smidigast möjliga sätt med en Android-lur?

  Tack på förhand!

  Just det, en till fråga: Är topp 5-podcast död?

Skriv en kommentar