Retroresan

RTS-special: Warcraft 2 och Red Alert 2

Vi har klickat, samlat, krigat, byggt och baitat för fulla muggar sedan senast. Och nu känner vi oss färdiga att sätta tänderna i vår RTS-special! Vi försöker i det här avsnittet sätta fingret på vad som gjorde Warcraft 2 och Command & Conquer: Red Alert 2 till sådana ikoniska och för genren viktiga spel, men också vad det är som gjort att enspelar-RTS är snudd på utdöda idag.

Och efter vår flashback tillbaka till mitten/sent 90-tal så spolar vi tillbaka tiden ännu lite längre när vi i avsnittets lista försöker svara på vem som är den bästa NES-bossen.

Missa inte heller vårt korta snack om Retrospelsmässan nästa helg. Vi kommer vara där! Mer info kommer här på sajten inom kort.

Hållplatserna i avsnittet:

00:20:25 – Lyssnarbrevssäcken öppnas
01:20:19 – Warcraft 2 och Command & Conquer: Red Alert 2
03:11:34 – Musikpaus
03:22:10 – Retroresan informerar: Retrospelsmässan 2018
03:26:28 – Månadens lista: De bästa NES-bossarna
04:40:56 – Nästa spel: ???


Hämta här

Kommentarer

 1. Andreas Askelin skriver:

  AW yeah, Nytt avsnitt! Hinner lyssna en timme innan jobb om jag skippar att fixa dagens lunch…hm…

 2. T4 Was Here skriver:

  Vilken tur att jag tittade in innan jobbet idag~

 3. Kletet skriver:

  Kan knappt tro det är sant… 🙂

 4. Dandagob skriver:

  Hann aldrig hänga med i spelandet men avsnittet var som en flottig kebabpizza en tung bakismorgon. Gott och välbehövligt.

  tips på spel!
  obskyra: det Langrisser/Warsong: fire emblem fast bättre? olika endings, vapen, soldater och såklart en frågelek i början där svaren bestämmer din klass(skönt när den trenden försvann).

  Ej obskyrt: Timesplitters 2. Snubbarna som gjorde goldeneye och perfect dark gjorde det bästa multiplayer spelet till PS2. Saknar du känslan över hur roligt det var att köra goldeneye,förutom att förstöra kontrollerna och klaga på han med hatten. Spela TS2 istället och skrik på alla apor med machineguns. Bra kampanj också.

 5. Kim Simonsson skriver:

  Hej Anders & Samson,

  Ni vet känslan, när man somnat gott till Retroresan i lurarna, och det där öronbedövande “BAM BA BAM, BAM BAM BAM!” plötsligt väcker en? Eller känslan när en musikpausen ligger helt off i mastringen och totalt mördar REM-sömnen? Inte? Kanske bara är jag som efter 100 omlyssningar av varje avsnitt börjat tröttna på detta. Att höra bitar av sagostunden bara för att senare få några upprepade när man lyssnar på de ihoppklippta specialavsnitten måste få ett slut. Och fy vad jag hatar att varje kväll behöva spola förbi uppläsning av kommentarer bara för att komma fram till det goa spelsnacket. Så hur fan ska detta lösas på ett smidigt sätt? Det skulle vara om det fanns någon dåre villig att manuellt ladda hem alla avsnitt (avsnittsarkivet funkar inte), öppna varje spår i Audacity, klippa bort postsäck, musikpaus, extrainklippt musik (Moonwalker-avsnittet exempelvis), sagostund och föramförallt, klippa bort dom där jävla “BAM BA BAM, BAM BAM BAM!”. Undra hur lång tid det skulle ta? Jag skulle tippa på cirka två dygns aktivt arbete. Inte världens roligaste arbete heller direkt. Men va fan, resultatet skulle ju bli så jävla bra! Retroresan godnatt-edition. Alla avsnitt fram till RTS-specialen, klippt och skurna för insomning. Innehåller absolut inga otrevliga överraskningar som stör sömnen. Man kan lugnt och tryggt förlita sig på att Anders och Samson vaggar en till sömns kväll efter kväll, år efter år.

  Det finns många hjältar här i världen, och mina hjältar stavas Anders och Samson. Ni är hjältar för att ni gett mig nischad underhållning under så många år, och för det är jag er evigt tacksam.

  På länken finns en zip-fil (11,95GB) innehållandes Retroresan godnatt-edition. Eventuellt finns det andra fans som också vill ha en streamline:ad upplevelse när man lyssnar om på alla avsnitt, så jag delar med mig av mitt “verk” här.

  https://drive.google.com/open?id=1Xqj2QG_zzKhSbheovZx9kAazGvKkBEsO

  Generell info om arbetet:
  *Alla specialare som inte behandlar ett/flera spel har tagits bort. Filmkvällsavsnittet, Topp 100, Den episka finalen osv. Innehåller heller inga community-avsnitt.
  *Postsäck borttagen
  *Musikpauser och annan musik borttaget
  *Sagostund borttagen
  *Alla BAM BA BAM, BAM BAM BAM borttagna
  *Fade in/out tillagt vid behov
  *Sagostundspecialarna finns med men musiken är bortklippt

  Må väl och tack för allt!

 6. T4 Was Here skriver:

  *slår huvet i bordet och suckar högt*
  Nej Samson, det var inte en beskrivning av vad Grymmörkt är utan min favorit typ av narrativt mörker…

  Men jag durpade mej också för jag hörde inte Tvåan när ni sa att ni skulle spela Red Alert i April. Vilket är varför jag kallade grafiken för streckgubbar…

  Och jag släpper det där med Alexstrasza efter jag visar att det vist finns i spelet genom att peka ut kedjan runt halsen på Drak-“byggnaden” och lore texten i manualen vilket jag räknar som den del av spelet.
  Plus det är lite härligt ironi med att det finns en fantasy bok[Day of the Dragon by Richard A. Knaak] där Questen är att rädda en Drak-drottning istället för cliché-prinsessan.

 7. T4 Was Here skriver:

  Och Andres, lyssna inte på Samson, Warcraft 3 är helt värt att test även om det är mer Herocraft. (fast detta kommer från nån som tycker bättre om MOBAs än RTS spel.)

 8. Berbres skriver:

  Ville bara säga att jag är så sjukt glad att ni är tillbaka.

 9. Mr Nintendo1981 skriver:

  Gamecube är ju en toppen konsol och det släpptes många bra titlar till den.
  Men ett spel som jag nu gått igenom ett antal gånger är ett som släpptes till Xbox ps2 och gamecube ( tror jag ) GUN heter det och var ett ganska rått spel med både samla guld sidouppdrag och en storydel. Skulle vara kul om ni gav detta en chans och det släpptes ju till flera olika konsoler så det finns ju fler chanser att man kan hänga med på resan.

  PS toppsar fortfarande men med motta.

 10. Tufa påjken skriver:

  Bra “eppe” som vanligt! Uppskattade särskilt att Samson PISSADE på ff10. Jag har spelat 6-9 och älskat samtliga delar (förutom 8:an som känns som en försmak av vad ff nu är, dvs. ointressant). Jag har inte spelat ff10 men har spanat in det och det verkar fruktansvärt i alla aspekter som gjorde 6,7 och 9 fantastiska (den som fattar fattar). Uppskattar er comeback och ser fram emot skitsnack (snälla, inget mer MMA-avsnitt).
  FRÅGA:
  Jag har bytt mobiltelefon (och upptäckt att Sony slår Apple i produktion av funktionella telefoner alla dagar i veckan). Dock innebär detta att jag nu använder mig av acast istället för iTunes. Jag har märkt TILL MIN FASA att det inte finns några “skitsnack”-avsnitt upplagda. Kommer gamla samt nya avsnitt läggas upp där? Om inte, var hittar man denna eminenta podcast på smidigast möjliga sätt med en Android-lur?

  Tack på förhand!

  Just det, en till fråga: Är topp 5-podcast död?

 11. Bob skriver:

  Hej sötnosar!

  Vill bara säga att trots att jag spelar ytterst lite tv-spel nuförtiden, samt inte lyssnar på några spelpoddar längre, så är det fortfarande en ren fröjd att lyssna på er i en massa timmar.

  Tack för det.

  Och tack för de senaste två musikpauserna mä för tusan, Cool Party ger mig nästan stånd, så bra är den!

  Puss å kram, hela dan

  Er för Alltid Bob

 12. Philip skriver:

  Ni ska få tips på spel från mig också!

  1) Ecco: Tides of Time (MD)
  Det här spelet var det första jag tänkte på när ni pratade om Alejandro Jodorowskys Dune. En sjukt påkostad underdog till spel som blandar David Attenboroughs Planet Earth med H.R. Gigers mörkaste mardrömmar till toner som påminner om Jean Michel Jarre eller Vangelis.
  Det har tidsresor, telepati, magiska kristaller, shape shifting mm.
  Det skulle vara en fröjd att följa med er djupt under Antarktis isberg för att väcka någon gammal sovande gud från andra sidan kosmos.
  Kanske det vackraste spelet på Megadrive. Det är stort, förföriskt men också lite läskigt och konstigt. Tyvärr så är det ganska långt och svårt men kolla in en longplay eller så om ni inte vill spela själva – för det här är verkligen något speciellt! (och det är alltså del två i serien jag skriver om här – Ecco: Tides of Time).

  2) Uforia: The Saga (NES)
  Urgulligt metroidvania från Sunsoft som på samma sätt som Little Samson låter dig switcha mellan olika karakärer under resans gång. Så himla utrycksfulla karaktärer och allt är bara supercharmigt och snyggt paketerat. Sa jag att det var Sunsoft på NES?

  3) Dynamite Headdy (MD)
  Någon gav spelstudion Treasure kattmynta och sade sedan åt dem att blanda Kirbys förvandlingsförmåga med Ristars skallningar och The Muppet Shows art direction. Ni sa en gång att Gunstar Heroes var lite som att ha en hammare och få panga oändligt med glasrutor – det här är lite samma sak fast lägg till att du har fått en alldeles för sur godis först och det springer omkring små galningar och viftar med tomtebloss kring dina fötter. (om ni spelar det här så vill ni helst spela den japanska versionen med fanöversatt text. Den versionen har inte lika hög svårighetsgrad och har lite detaljer som togs bort i västerländska versionen).

  Nästa gång ni får för er att spela PC spel vill jag också slå jättemånga slag för Thief 2: The Metal Age eller No One Lives Forever 2

  Det var mina bidrag/tips. Jättekul att ni är igång igen! 😀

 13. T4 Was Here skriver:

  När det kommer till Skitsnack så skulle jag vilja hör om Superhjältar för var inte det “senaste” avsnittet om Man of Steel och det har hänt en hel del sedan dess.
  Så t;ex en sån där kass anime skurk typ som jag gillar vann för en gångs skull!

  Och önske spelet är fortfarande Digimon World till PS1 även om det är 40% chans att ni hatar det pga all grinding… Skulle nog bli ett bra avsnitt iallafall, det är ett unikt spel trots allt.

 14. Manuel skriver:

  Njut av semestern grabbar! Som studerande får jag själv gå och harva på mitt gamla kontorsjobb och lyssna på gamla avsnitt av RR kanske 🙂

  På tal om coola bossar på NES skulle jag vilja slänga in första bossen i Battletoads, mest bara för att när jag var liten tyckte jag det var suuuupercoolt när perspektivet ändras till att man ser ur robotens synvinkel. Ännu coolare var det när man fick kasta sten på rutan och det blev sprickor i glaset! Vilken realism!

  Kram på er, ha en underbar sommar!

 15. Amanda skriver:

  Hej Anders och Samson!

  Lyckan över att åter få höra era ljuva stämmor är stor. Har varit inne i en period där jag konsumerat orimliga kvantiteter ljudböcker, då jag känt ett stort behov av att stänga ute omvärlden – har sannerligen lätt att snöa in på olika spår när balansen i den riktiga världen rubbas. I början var jag ytterst skeptisk då jag alltid varit av uppfattningen att böcker skall avnjutas på traditionellt vis där en kan känna pappret glida mellan fingrarna, känna den signifikanta lukten av litteraturalster och målande skapa karaktärers röster i sitt eget huvud. Men vad fel jag hade. Under två månaders tid har jag således avverkat fjorton ljudböcker i olika genrer, vilket varit smått revolutionerande.

  Nu när jag, lite halvsent, återvänt till er och igen får uppleva värmen som lyssnandet av Retroresan frambringar vill jag gå in på det personliga spåret, då jag uppskattar era genuina och öppna ivägsvävningar kring sådant. Jag undrar därav – hur agerar ni när världen runtomkring känns svårhanterlig? Jag undrar också om ni är personer som totalt förlorar er i saker periodvis, som jag? Och som följdfråga om svaret är ja – i vad?

  Tack för varenda minut ni delar med er av i ljudform, ni är underbara! Och snart ses vi ju igen på RR Meet-up, som bekant. Anders – en revansch i Fifa från förra årets rafflande match till straffläggning önskas. Samson – jag tror bestämt att du är skyldig mig en puss sedan RR Meet-up Winter.

  Tack igen, mina herrar. Och puss i ljumsken!

  PS. Fnissade till lite för mig själv när det yttrades “det är här vi lär oss om barnet har Asperger eller inte”, med tanke på hur jag uppfattas av folk. Mvh, älskar Fez. DS.

 16. Alex skriver:

  Tjena killar!

  En otroligt underskattat spel som jag inte tror ni spelat är TIME COMMANDO till ps1. Alla älskar ju tidsresor och inget spel har tagit vara på detta fenomenet lika bra som detta spel. Spela det! Kommer inte ångra er.

Skriv en kommentar