Videokrönika

Den arga kritikern

De senaste två decennierna har Youtube präglats av arga (och ofta manliga) kritiker med ett bubblande hat för bortglömda och/eller dåliga filmer och tv-spel. Men hur startade det? Varför startade det? Och hur har dessa kritiker påverkat diskursen kring kulturella verk?

Kommentarer

 1. JohnFoo skriver:

  Jag såg Angry Video Game Nerd runt 2011-ish när han släppte en video på Turtles till NES. När han kom till DET DÄR HOPPET i kloakerna(som man ska gå över bara, spoiler) tappade han sin skit efter några försök. Där och då tyckte jag om honom som fan, då jag kände exakt likadant när jag försökte mig på det där hoppet för alla dessa år sen.
  Men som du tar upp: till slut blir det gammalt. Snart blev James Rolfe ett varumärke istället för en kul grej, känner jag. Jag kommer ihåg när han ville propsa mer för sina filmrecensioner/skräckfilmsretrospects och annat inom film(han är en massiv skräckfilmsfan, vad jag förstått) kom det flera syrliga kommentarer på “vart är nästa AVGN-video” och dylikt på YT. Det var väldigt länge sen jag såg något av AVGN nu, men om han fortsätter som förut…då är det lite trist, tycker jag.

  Angry Joe fladdrar förbi några gånger i din video också, och hans kanal är ett ganska bra exempel på hur han hanterar saker lite annorlunda nu(alternativt har han kanske växt upp lite men jaja) och inte bara är svinarg längre. För satfläsk vad arg han var i början!

  Bra video!

 2. Nu när du själv kommit fram till det skall jag lägga några väldigt öppna kort på bordet Pim. Sanningen är den att när jag lärde känna dig, eller snarare din Internet-persona via videos och Twitter hade jag stundtals väldigt svårt för dig just p.g.a. den överväldigande negativt du utsöndrade alldeles för ofta, i alla fall för min smak. Jag är generellt en betydligt mer positiv kritiker själv och har aldrig tyckt om det du kallar nitpickteori.

  Men eftersom jag jag även har chattat, Skype:at och tweetat med dig ganska tidigt när du var ny på scen så visste jag att du innerst inne var en schyst, resonabel och väldigt trevlig person, och valde att fortsätta följa dig på Twitter trots din lite argsinta stil.

  Det är nu när du säger det själv som jag inser att du inte allt är lika arg, högfärdig (??typ) och uppkäftig. Pim/du är fortfarande en lysande kritiker, en smart sådan, men nu är du inte ackompanjerad av så mycket negativitet och ilska, och mår du dessutom bättre som person gör mig glad. Folk får vara hur de vill men det är ingen garanti att alla gillar en.

  Jag såg liksom många andra AVGN och även Nostalgia Critic men jag såg det nog oftast som underhållning och inte kritik som jag tog seriöst. Sen blev allt skrikande lite för mycket för mig till slut och så var det kapitlet avverkat i mitt liv.

  Jag har själv lite tankar kring just det här med plotholes, nictpick och framförallt mångas strävan efter att på något sätt alltid vinna tankemässigt över spel och film. Många försöker vinna poäng genom att “outsmart:a” underhållning, genom att just hitta “plotholes”, applicera logik på allt och säga saker som “Ja, nu kanske inte detta är för alla, för vissa måste ju ha action hela tiden MEN inte jag inte…blablablabla”.
  Det frustrerar mig en hel del detta märkliga elitiska tänk och skrivande som kan uppstå ur strävan att alltid försöka vara den smartaste i rummet. Det är inte viktigt att vara smartast, olika perspektiv kan komma ur en rad saker, inte bara att man på något vis känner att man “besegrat” en film för man funnit dess brister.

  Okej, rant over. Skitbra video Pim. Also…creds till den som gjorde löpbilden 😀

Skriv en kommentar