Nästa generations spel och konsoler närmar sig med stormsteg, även om vi inte vet så mycket om det ännu. Men att streaming av spel, typ som Netflix, är en grej, det vet vi. Google har visat upp sin tjänst Stadia och flera andra är på banan. Dessutom säkrar Epic fler exklusiva titlar till sin butik i kampen mot Steam. Nintendo då? Jo, de har visat upp en hel drös fina indiespel.

Google Stadia ska bli Netflix för spel

Teknikjätten Google är på väg in i spelbranschen på allvar. Med streamingtjänsten Stadia vill är de nästa företag att vilja skapa ett Netflix för spel. Stadia visades upp på utvecklarmässan Game Developers Conference i San Francisco i förra veckan och fick stora rubriker. Tanken är att spelaren ska streama spel direkt till sin tv:n, datorn eller mobilen utan att behöva någon konsol.

Enligt Google ska Stadia kunna streama full HD eller 4K i 60 bilder per sekund, och det enda som krävs är en internetuppkoppling på 20-30 mbps. Man kommer även att släppa en Stadia-handkontroll, som kopplar upp direkt till spelservern via wifi, för att undvika lagg. Man talar också om integrering med andra Google-tjänster som Youtube. Spelare ska kunna kolla en trailer på Youtube för att sedan med ett knapptryck hoppa in i spelet.

Mycket är ännu oklart kring Googles streamingtjänst. De har inte sagt något om vare sig pris eller om det handlar om en prenumerationstjänst, eller om man kommer att betala per spel. Men enligt Google lanseras tjänsten någon gång i år – i USA, Kanada och ”nästan hela Europa”. Det är oklart om Sverige ingår i den beskrivningen.

Streaming av spel ser ut att bli en stor grej framöver. Utöver Google Stadia har även Microsoft har sitt Project Xcloud och Sony har Playstation Now.

För heltäckande information om allt vi vet om Google Stadia har Polygon skrivit ihop en lista.

Niklas tankar: Kommer streaming för spel att bli stort framöver? Japp! Är det svincoolt att kunna spela megaavancerade spel på en sketen laptop eller mobil? Definitiv! Hoppas vi att det fortfarande kommer att finnas dedikerade konsoler och möjligheten att köpa spel även i framtiden? Jajjemän! Är det läskigt att lägga nycklarna till vårt spelande i händerna på Google och Youtube med tanke på hur mycket tveksamheter de sysslar med? Oerhört!

Epic Games Store får fler stora exklusiva spel

Epic säkrar fler exklusiva titlar.

Epic fortsätter att ta krafttag i striden mot Steams överlägsenhet på den digitala spelmarknaden. På Game Developers Conference i förra veckan meddelade man att man säkrat flera stora exklusiva titlar till Epic Games Store, skriver Polygon.

På listan över spel man säkrat finns bland annat Obsidians stora rpg The Outer Worlds och finska Remedys spel Control. Dessutom kommer de tidigare Playstation-exklusiva Quantic Dream-spelen Heavy Rain, Beyond: Two Souls och Detroit: Become Human att släppas till PC genom Epics butik.

Niklas tankar: Det verkar gå bra för Epics butik, kanske den första riktiga Steam-utmanaren. Som jag så ofta skriver gillar jag konkurrens och tror att det i slutändan gör marknaden bättre för oss konsumenter än om en aktör har hela kakan själv. Visst kan man gnälla lite över att det ju är såååå smidigt att ha alla sina spel på Steam, men ärligt talat, hur knöligt är det att starta en annan launcher? Många av oss har redan både Origin och Uplay utöver Steam, och om konkurrensen leder till bättre förutsättningar för kunden ser jag inga problem med det. Bör man vara nojig över att kinesiska Tencent äger 40 procent av Epic och att kineserna ska använda det för att spionera på västvärlden – som folk gnäller om på Reddit? Njae, inte direkt.

Det bästa från Nintendos Nindies-visning

Nintendo höll i förra veckan en stora visning av indiespel som ska släppas till Switch, så kallade Nindies. Det bjöds på en hel del både spännande och oväntat. Bland annat kommer hyllade spel som Cuphead och Nuclear Throne till Nintendos bärbara. Här kommer en liten lista över det mest intressanta som visades upp. Vi börjar med det allra coolaste. Hela listan hittar du på Nintendos sajt.

Cadence of Hyrule: Crypt of the Necrodancer featuring The Legend of Zelda (Brace Yourself Games)

Overland (Finji)

RAD (Double Fine)

Blaster Master Zero 2 (Inti Creates)

Pine (Twirlbound)

My Friend Pedro (Deadtoast Entertainment)

Neo Cab (Chance Agency)

The Red Lantern (Timberline Studio)

Katana Zero (Askiisoft)

Creature in the Well (Flight School Studio)

Bloodroots (Paper Cult)