Videokrönika

NES Kapital

Systemet som producerar våra spel är trasigt. Vi lever i ett hyperkapitalistiskt samhälle som inte bryr sig om varken spel eller människorna som utvecklar dem. Så är det moraliskt försvarbart att konsumera spel?

Källor:

Kommentarer

 1. Smoothcat skriver:

  Håller med om att marknader och kapitalism behöver regleras, en kapitalistisk marknadsekonomi med socialistiska inslag ( kollektivavtal, fackförbund, socialt skyddsnät) ungefär som i Sverige är enligt mig det optimala. Därmed håller jag med om att spelbranschen behöver se över villkoren för de anställda, det är inget snack om saken. När ni däremot pratar om hur ruttet och ondskefullt hela systemet är och insinuerar att man borde riva upp hela skiten med rötterna blir det bara löjligt, lite som tonåringar som vill vara edgy och nyss uppräckt Marx. Under det ”ondskefulla” system vi har idag har de flesta saker som går att mäta blivit bättre för människor på hela jorden, den extrema fattigdomen i världen har halverats de senaste 20 åren, spädbarnsdödligheten minskar, medellivslängden ökar, analfabetismen minskar , andelen vaccinerade barn ökar, tillgång till medicin och elektricitet ökar osv. Allt detta under vårt ondskefulla konsumtionssamhälle som ni fnyser åt. Men om vi ska relatera det mer till spel så undrar jag om ni på allvar tror att spel som God of war och Cyperpunk där enorma resurser krävs skulle göras om vi gick över till en modell med icke vinstdrivande kooperativ exempelvis? Oavsett intressant ämne för videon, höll med om ungefär 40 % i alla fall 🙂

  • Linus Svensson skriver:

   Videon var gjord lite med glimten i ögat, och vi drog medvetet till med en väldigt uppskruvad retorik. Därav hela skiftet från den revolutionära getupen till en vanlig på slutet.

   Med det sagt tycker jag genuint inte att kapitalism är ett bra system, och inte för att jag “nyss upptäckt Marx”. Kapitalism är inte “ondskefullt”, det är som vi säger helt ointresserat av gott eller ont och har som enda intresse att generera rikedom, och jag skulle argumentera att det är möjligt att strukturera samhället på ett bättre sätt. Ett sätt som inte orsakar en massiv inkomstkoncentration på en hysteriskt liten grupp människor, och inte sätter eld på hela vårt klimat.

   Under kapitalism har framsteg som du säger gjorts, men alltid bara som en bieffekt av att folk försöker göra sig personligen rikare. Och det är även omöjligt att samma framsteg inte skulle kunna ha gjorts under ett annat system.

   Och ja, jag tror definitivt att stora och bra spel skulle kunna skapas under ett annat system. Och utan att överarbeta och behandla arbetarna illa, något som skett på exempelvis CD Project Red, som utvecklar Cyberpunk.

Skriv en kommentar