Efter åtta månaders föräldraledighet är det dags för denna murvel att gå tillbaka till sitt vanliga jobb. Men först, lite spelnyheter! Den svenska spelbranschen fortsätter att växa. Det kommer nog knappast som någon skräll, men nu har vi det svart på vitt i den årliga rapporten Spelutvecklarindex. I veckan släpps även Apples egen speltjänst, och sist men inte minst kollar vi in Nintendos supermärkliga träningspryl.

Svenska spelbranschen fortsätter att växa

Årets utgåva av branschrapporten Spelutvecklarindex är här!

19,2 miljarder kronor. Så mycket omsatte den svenska spelbranschen under förra året. Det är en ökning med 42 procent jämfört med året innan. Som branschorganisationen Dataspelsbranschen beskriver det i rapporten Spelutvecklarindex som att spelen snart är ikapp svensk pappersmassaexport när det kommer till omsättning.

7921 personer, av dem 21 procent kvinnor, är anställda på ett svenskt spelbolag, en ökning med 48 procent jämfört med 2017. Men den största ökningen sker på studior förlagda utanför Sverige, då det är svårt att få rätt personal till Sverige.

”Många spelbolag vittnar fortfarande om svårigheter att få hit personal med snåriga regler för arbetskraftsinvandring, långa handläggningstider och byråkratiska buggar. Det är synd att bolag måste etablera sig utomlands för att kunna växa i den takt som de vill”, säger Per Strömbäck, talesperson på Dataspelsbranschen, i ett pressmeddelande.

Niklas tankar: Det tuffar på, det svenska spelundret. Kul! Men knappast chockerande. Det tragiska är dock att nästan oavsett hur stort det blir med spel, eller hur mycket kosing de drar in till statskassan, så är det enligt allmänheten och media fortfarande bara i pojkrummet som det spelas. E-sport är ingen riktig sport, spelutveckling är inget riktigt jobb, och spel är ingen riktig hobby. Men hey, vi kör på ändå!

Apples speltjänst släpps i veckan – så mycket kostar den

Sayonara Wild Hearts – äntligen!

På torsdag släpps den, Apples speltjänst Apple Arcade. För 59 kronor i månaden kommer Apple-användare att under hösten få tillgång till 100 spel från stora och små utvecklare. Spelen som ingår i Apple Arcade innehåller inga annonser eller köp inuti spelen, som annars är vanligt i mobilspel, och det ska gå att hoppa från att spela på Iphone, till Mac, till Ipad, till Apple TV. Upp till fem familjemedlemmar kan dela på kontot.

Bland spelen som blir tillgängliga när tjänsten släpps finns ett nytt Frogger, samt Malmöstudion Simogos nya spel Sayonara Wild Hearts.

Niklas tankar: Jag äger visserligen en Macbook och en gammal Ipad Air (första versionen), men ser mig inte direkt som en Apple-användare. Men det är ändå kul att se Apple, som traditionellt haft ett brokigt förhållande till spel, faktiskt satsa lite. De har flera intressanta spel på lut, inte minst Sayonara Wild Hearts och Beyond a Steel Sky. Båda två är dock spel jag kommer att spela på andra plattformar.

Nintendos fitnesspel är Ring Fit Adventure

Den träningspryl som Nintendo visade en kryptisk video om i förra veckan har nu visats upp på riktigt. Ring Fit Adventure heter spelet, och gummiringen man petar in en Joy-con i heter Ring-con. Den andra kontrollen spänns fast runt ena benet för att registera benrörelser

I Ring Fit Adventure navigerar spelaren världen genom att springa på stället och göra olika fysiska övningar med ringen för att slåss mot fiender och övervinna hinder. Enligt Nintendo innehåller spelet flera olika spellägen och fler än 40 fysiska övningar att träna upp sig med.

Ring Fit Adventure släpps den 18 oktober och spel plus Ring-con ser ut att kosta 899 kronor i Sverige.

Niklas tankar: