Efter att ha varit fast i en Death Stranding-dimma de senaste tre veckorna känns det nu bra att äntligen vara ute på andra sidan. Veckans första nyhet är tekniskt sett från förra söndagen, men det gör inget när det gäller något så ovanligt som att en kvinna vinner en riktigt stor e-sport-turnering. Vi kikar även över staketet och får en glimt av Super Nintendo World på Universal-nöjesparken i Osaka – och avhandlar ännu en ny Sony-chef.

VKLiooon första kvinna att vinna Hearthstone Grandmasters-tävling

Xiaomeng ”VKLiooon” Li är den första kvinnan – och första kinesen – att vinna en Hearthstone Grandmasters-tävling. Dessutom är hon den första kvinnan som vunnit en final i en tävling på Blizzcon, rapporterar bland andra Polygon.

Efter en 3–0-seger mot amerikanen Brian “bloodyface” Eason kunde VKLiooon höja bucklan inför den jublande publiken.

”Jag vill säga till alla tjejer där ute som drömmer om e-sport – för tävling eller ära – att om du vill göra det och tror på dig själv, ska du glömma ditt kön och köra”, sa hon i sitt vinsttal.

Det är ovanligt att kvinnliga spelare tar sig långt i stora turneringar, men VKLiooon tog hem såväl titeln som prissumman på 200 000 dollar.

Niklas tankar: Äntligen! Om det är någon sport män och kvinnor kan tävla på precis lika villkor är det e-sporten, men patriarkala strukturer och giftig kultur agerar grindvakt även här. Därför är det extra befriande att se att VKLiooon gör sitt bästa att peppa andra kvinnor som också vill bli bäst i sin e-sport.

Universals Super Nintendo World växer fram i Japan

Det har gått fyra år sedan Nintendo ingick partnerskap med Universal om att ta Nintendos världar till deras nöjesparker. Nu börjar avtalet ge frukt, och nya bilder från ett Universal nöjespark-fankonto på Twitter visar hur Super Nintendo World växer fram på Universals nöjespark i Osaka i Japan. Ett torn som ser ut att vara hämtat ur de mer moderna Super Mario-spelen håller på att byggas, och verkar vara en del av den Yoshi’s Adventures-attraktion som Universal har sagt ska finnas på nöjesparken.

Super Nintendo World ska öppna i Osaka till våren och ett Donkey Kong-inspirerat område ska öppnas under 2021, skriver Eurogamer. Det finns även planer på Nintendo-inspirerade områden på Universal-parker i Orlando, Hollywood och Singapore.

Niklas tankar: Jag älskar nöjesparker, men nu var det det var längesedan jag ens var på Liseberg. Det lär väl bli ändring på det nu när man skaffat barn, och vem vet, kanske kan man åka någonstans där det finns ett Nintendo-land i framtiden? Det går ju inte att bli annat än barnsligt sugen på att se hur det kommer att se ut. Dags att spara pengar till biljett till Japan, kanske?

Guerilla Games Hermen Hulst ny chef för Playstation Worldwide Studios

Hermen Hulst och Shuhei Yoshida.

Hermen Hulst, tidigare chef för Horizon: Zero Dawn-studion Guerilla Games har utsetts till ny chef för Playstation Worldwide Studios, meddelar Sony Interactive Entertainment i ett pressmeddelande. Samtidigt byter även tidigare chefen Shuhei Yoshida tjänst och blir istället ansvarig för en nystartad avdelning som ska fokusera på relationen med indieutvecklare.

”Hermen är en av de mest effektiva och mest respekterade ledarna i spelbranschen. Han är en passionerad förespråkare för de team han leder och förstår hur man lyfter kreativa talanger för att bygga stora upplevelser”, säger Sony Interactive Entertainment-chefen Jim Ryan i pressmeddelandet.

Hulsts nya tjänst är bara en av många förändringar som skett ledningen kring Playstation på sistone. Stora namn som Andrew House och Shawn Layden är några som lämnat företaget de senaste åren.

Niklas tankar: Det verkar vara hela havet stormar med chefsstolar på Sony just nu, och det är nästan så jag undrar om man ska börja vara orolig för framtiden. Troligtvis inte. Gissningsvis är det så att folk ser en chans att göra något annat nu i slutet av en konsolgeneration, och tar den chansen. Det känns ju åtminstone tryggt att man rekryterar någon som är en riktig veteran i branschen, och som inte kommer från business-sidan. Är dessutom väldigt nyfiken på vad Shuhei Yoshida ska göra med indieutvecklarna. Man gillar ju Shu!