Nu är vi här igen, med en massa deppigheter att skriva om. Övergrepp, hot och trakasserier tillhör tyvärr vardagen i spelbranschen, men de måste dryftas för att vi ska kunna få till en förändring. Men sist denna vecka kände jag mig tvungen att ta med något positivt – Fallout ska bli tv-serie!

Evo ställs in efter anklagelser om övergrepp

Street Fighter 5

Det blir inget Street Fighter 5, eller något annat spel heller för den delen, på Evo i år.

Fightingspelsturneringen Evo – som i år skulle ha hållits online på grund av coronapandemin – ställs in helt. Det efter att anklagelser om sexuella övergrepp riktats mot organisationens vd och medgrundare Joey “Mr. Wizard” Cuellar, skriver bland andra Kotaku.

Efter att anklagelserna blev kända drog utvecklare efter utvecklare ur sina spel ur tävlingen. Capcom och Netherrealm Studios plockade bort Street Fighter 5 och Mortal Kombat 11 ur listan, tätt följda av Bandai Namco med Tekken 7, Dragon Ball FighterZ, och Soulcalibur VI, samt andra utvecklare.

När det stod klar att Cuellar fråntagits vd-tjänsten för Evolution Championship Series för att ersättas av medgrundaren Tony Cannon valde organisationen även att ställa in årets evenemang helt.

Joey Cuellar har anklagats av erfarna spelare i fightingspel-scenen för att i början av 2000-talet upprepade gånger ha utnyttjat tonårspojkar sexuellt på en populär arkadhall och minigolfbana i södra Kalifornien.

”Vi är chockade och ledsna över det som hänt, men vi lyssnar och lovar att genomföra alla förändringar som är nödvändiga för att Evo ska bli en bättre förebild för den starkare och säkrare kultur vi alla eftersträvar”, skriver Evo i ett uttalande.

Niklas tankar: Man blir så ledsen och förbannad varje gång sådant här kommer fram i ljuset. Tyvärr sker det precis hela tiden, så en annan är konstant besviken på spelbranschen. Men allt sånt här måste fram, och de ansvariga måste ställas till svars. Det är tufft att läsa och skriva om, men det är ju ingenting jämfört med de drabbade. För att inte deppa ihop totalt får man påminna sig själv om de goda krafterna i spelcommunityt, och att de alltid är fler och starkare.

Naughty Dog fördömer trakasserier efter mordhot

Abby i The Last of Us Part 2

Karaktären Abby, som spelas av Laura Bailey, rör upp starka känslor hos spelare.

Berättelsen i Naughty Dogs försäljningssuccé The Last of Us Part 2 är polariserande. Så till den milda grad att röstskådespelaren Laura Bailey tagit emot mordhot på grund av vad hennes karaktär Abbys handlingar i spelet. På Twitter [mild spoilervarning] har hon postat skärmdumpar på några av hoten och uttryckt sin upprördhet över innehållet i dem. Även spelets creative director och medförfattare Neil Druckmann har vittnat om hat och hot.

I helgen gjorde Naughty Dog ett uttalande på Twitter där man fördömer all form av trakasserier och hot mot sina utvecklare och skådespelare.

The Last of Us Part 2 har hyllats av merparten av kritiker och blev det snabbast säljande Playstation 4-exklusiva spelet hittills. Men spelets story har varit en vattendelare sedan stora delar av den läckte tidigare i år.

Niklas tankar: Återigen – nästan varje dag vill man dunka huvudet i väggen på grund av vissa människors outtömliga dumhet. Att en utvecklar ska behöva gå ut med ett ”fördömande” av saker som borde vara självklarheter för alla i hela världen är helt oerhört, men ändå ser vi att det måste göras gång på gång. Om du som läser detta någon gång har tänkt tanken att dessa människor ”kanske ändå har en poäng” – tänk om! Det är tv-spel vi snackar om, och det går jättebra att bara skita i att spela det man inte gillar.

Westworld-skaparna gör tv-serie av Fallout

Den anrika postapokalyptiska rollspelsvärlden i Fallout ska bli tv-serie. Amazon la ut en kort teaser på Twitter, och sedan dess har The Hollywood Reporter rapporterat fler detaljer. Fallout-serien är en del av en jättedeal som Amazon har med Westworld-skaparna Lisa Joy och Jonah Nolan och deras studio Kilter Films ska göra serien tillsammans med Bethesda.

”Fallout är en av de bästa spelserierna genom tiderna. Varje kapitel av den här galet påhittiga berättelsen har kostat oss oräkneliga timmar som vi hade kunnat tillbringa med familj och vänner. Så vi är oerhört exalterade över att jobba tillsammans med Todd Howard och de andra briljanta galningarna på Bethesda för att få detta massiva, omstörtande och mörkt lustiga universum att komma till liv med Amazon Studios”, skriver Lisa Joy och Jonah Nolan i ett gemensamt uttalande.

Niklas tankar: Spel som film eller tv blir sällan bra – men det finns inget som säger att det inte kan bli det. Se på fjolårets The Witcher på Netflix. Ostigt, men väldigt underhållande! När jag hör om filmatiseringar av Uncharted, The Last of Us eller Metal Gear Solid tänker jag ofta att det känns överflödigt – spelen är ju redan filmer i sig. Men just Fallout-världen känns klockren för att göra tv av. Jag gillade ju första säsongen av Westworld (men inte andra), så ger definitivt det här en chans.