Valborg och första maj har kommit och gått, även om ingen var ute och vare sig svirade eller sjöng in våren i någon större utsträckning. Här på Svampriket sjunger vi istället om årets icke-nyhet att EA medvetet ska ha styrt spelade mot lootlådor i Fifa. Vi uppmärksammar även att Microsoft lämnar en större del av kakan till utvecklare som säljer spel på Microsoft Store – och, såklart, att drottning Elizabeths guld-Wii är till salu.

Källa: EA styr Fifa-spelare mot lootlådor

Fifa Ultimate Team

Hit vill EA gärna att du tar dig – troligtvis.

EA styr aktivt Fifa-spelare mot Ultimate Team-läget och dess lootlådor. Det klargörs i interna dokument hos EA, säger källor till kanadensiska CBC Go Public. ”FUT [Fifa Ultimate Team] är hörnstenen och vi gör allt vi kan för att styra spelare dit” står det i ett av dokumenten som källan tagit del av. ”Alla vägar leder till FUT”, står det i ett annat.

EA slår tillbaka mot Go Publics rapportering, och kallar den ”en sensationalistik story som förvränger fakta”.

I ett uttalande till Eurogamer menar EA att man inte ”styr folk mot att spendera pengar i våra spel”.

”Där vi erbjuder det valet är vi väldigt försiktiga med att inte främja spenderande av pengar över att tjäna in det i spelet, och majoriteten av Fifa-spelarna har aldrig spenderat pengar på föremål i spelet”, menar EA.

EA har tidigare kritiserats för sina lootlådor, och även att de marknadsförde dessa i tidningar för barn. Fifa Ultimate Team, som är där de mesta Fifa-intäkterna kommer från, nämns ofta som ett av spelen som sätts under lupp när myndigheter och regeringar i olika länder granskar lootlådor.

Niklas tankar:

Microsoft tar mindre del av PC-kakan

Microsoft Store

Om du köper dina spel här får utvecklarna en större del av kakan.

Microsoft sänker andelen de tar av intäkterna för varje sålt spel i Microsoft Store i Windows till 12 procent, jämfört med dagens 30 procent. Sänkningen görs från och med den 1 augusti, skriver Matt Booty, chef för Xbox Game Studios, på den officiella Xbox-sajten. Det placerar Microsoft Store på samma nivå som Epic Game Store, som gjort en stor grej av att ge mer till utvecklarna än vad de får på Steam. Valve tar i vanliga fall 30 procent av kakan på Steam, men om ett spel säljer för över 10 miljoner dollar blir uppdelningen istället 75/25. Microsoft, å sin sida, kallar sitt upplägg för ”no strings attached” och det gäller för alla spel, stora som små.

Enligt ett internt Microsoft-dokument, som blev offentligt i och med Epics rättstvist med Apple, planerade Microsoft att införa samma uppdelning även på Xbox. Men en talesperson för Microsoft säger till The Verge att så inte kommer att ske. Det är oklart om texten i dokumentet var felaktigt eller om man har ändrat sig. Att gå från 30 till 12 procent skulle innebära att Microsoft förlorade en stor del av sina intäkter, som är långt mycket större på Xbox än på PC.

Niklas tankar: Jag har länge tyckt att 30 procent är väldigt mycket för plattformsägarna att kräva för varje sålt spel, och därför var det positivt när Epic gick ut med en lägre siffra direkt. Att Microsoft sänker på PC-sidan är såklart positivt, men jag har svårt att se att det skulle hända på konsol den närmsta tiden. Såväl Sony som Microsoft gör allt större del av sina intäkter via digital spelförsäljning, och det lär inte vara något man frivilligt ger upp bara sådär. Men, alla förändringar som ger utvecklare en större del av kakan för sina spel är positiva, även om det rör sig om en förhållandevis liten plattform som Microsoft Store.

Drottning Elizabeths guld-Wii är till salu

Guld-Wii

Drygt 2,5 miljoner spänn för ett Wii? Som hittat! Bild: Consolevariations/Donny

300 000 dollar. För det kan du få ett Nintendo Wii som inte bara är täckt i 24 karats guld, utan tillverkades åt Storbritanniens drottning Elizabeth. Det var THQ som skickade den förgyllda konsolen till drottningen som ett pr-stunt för spelet Big Family Games Nintendo. Drottning Elizabeth tog inte emot konsolen, men 2019 spårade Youtube-kanalen People Make Games den till samlaren Donny i Belgien, som nu alltså valt att sälja den på Ebay.

”Anledningen till att jag säljer den är enkel; jag vill gå vidare i livet”, säger Donny i en intervju med Consolevariations.com.

För 300 000 dollar, eller lite drygt 2 500 000 kronor får du guldkonsolen, en Wii-mote i använt skick, en röd sammetskudde att lägga konsolen på, samt ett äkthetsbevis – och ett exemplar av Big Family Games.

Niklas tankar: Man måste ändå älska historier om såna här märkliga grejer. Att bara komma på tanken att klä ett Wii i guld och sedan skicka det till drottningen är såklart vansinne, men väldigt roligt. Vi lever ju i en tid då spexiga varianter av fysiska spel och konsoler kommer att minska i antal drastiskt, så man får njuta av de här nyheterna inan allt går över till NFT:er och annat trams. Men visst hade man önskat att det brittiska kungahuset hade tagit emot konsolen? Man vill ju se drottning Elizabeth stå där och veva med sina vita handskar.