Välkommen tillbaka, kära vänner! Hoppas ni haft ett fint slut på året och ser fram emot vad som verkar vara ett riktigt späckat spelår. På nyhetsfronten lär 2023 handla mycket om Microsofts planerade Activision Blizzard-köp och troligtvis en del spekulationer om när och om en ny Switch kan tänkas komma. Men vi börjar lite försiktigt med den glada nyheten att Playstation får en kontroll anpassad för personer med funktionsnedsättningar, att alla som äger Hitman 3 får Hitman 1 och 2 på köpet, samt att Awesome Games Done Quick är igång igen. 

Sony visar Playstation-kontroll för personer med funktionsnedsättningar

Project Leonardo

Två Leonardo-kontroller och en Dualsense, för maxad tillgänglighet. Bild: Playstation

I helgen hölls elektronikmässan CES i Las Vegas och under sin presentation visade Sony upp en Playstation-kontroll för personer med funktionsnedsättningar. Kontrollen, som går under projektnamnet Leonardo, består av en rund platta där de åtta knappar och styrspaken sitter. Knapparna går att anpassa med olika storlekar och former och i mjukvaran går det att ställa in vilken knapp som gör vad och olika knappkombinationer. Två Leonardo-kontroller och en Dualsense-kontroll kan kombineras för att anpassa spelandet för olika funktionsnedsättningar och dela upp kontrollerna mellan fler än en person. Kontrollen har även 3,5 mm AUX-portar, vilket möjliggör ihopkoppling med många olika hjälpmedel. Microsoft släppte en anpassningsbar kontroll till Xbox för snart två år sedan.

Det är i nuläget oklart när Project Leonardo kommer att släppas, eller vad den kommer att kosta.

Niklas tankar: Det här är en väldigt positiv nyhet och ytterligare ett steg mot att göra spel mer tillgängliga för alla sorters människor, inte bara oss som har kapaciteten att använda ”vanliga” kontroller. Xbox gjorde det här för några år sedan, och har länge varit sagt sig hålla tillgänglighet högt. Sonys förstapartsspel har de senaste åren haft massor av inställningar för att underlätta för olika sorters spelare, och att man nu jobbar på tillgängligheten även på en fysisk nivå är väldigt glädjande. Spel är såklart för alla oavsett ålder, kön, etnicitet eller vad som helt, men vi glömmer ofta bort de som inte har samma fysiska förutsättningar att ta del av dem.

Hitman-trilogin byter namn – och blir ett spel

Hitman 3

GOTY 2023 – ni hörde det här först!

Den senaste Hitman-trilogin, som drog igång 2016 slås ihop till ett spel. Hitman 1, 2 och 3 blir istället Hitman World of Assassination, vilket också innebär att den som äger Hitman 3 får spel ett och två på köpet när de allihop flyttar in i en och samma titel, danska IO Interactive i ett blogginlägg. Detta innebär även att Hitman 1 och 2 kommer att plockas bort från försäljning, men kommer fortsatt att vara spelbara för dem som redan äger dem.

”Dessa två förändringar innebär att alla nya och existerande Hitman 3-ägare kommer att ha samma basinnehåll. Det blir ingen mer förvirring kring vilken version man ska köpa, vilket innehåll man äger, hur man importerar platser etc. Vi är färdiga med allt det”, skriver IO Interactive i blogginlägget.

Förändringen förbereder även spelet för det kommande Freelancer-läget, där alla banor från de tre spelen kommer att dyka upp. Hitman World of Assassination och Freelancer Mode kommer den 26 januari.

Niklas tankar: Så… Betyder det här att Hitman kan bli GOTY 2023?!

Viktigt meddelande: Awesome Games Done Quick är igång!

Det här är ett viktigt meddelande till allmänheten för att upplysa alla om att speedrunning-evenemanget Awesome Games Done Quick äntligen är igång! På söndagen drog den årliga välgörenhetsfesten igång, och den pågår hela veckan. Som de senaste året hålls eventet på distans, och tittare kan se fram emot eventuella världsrekord i spel som Powerwash Simulator, Neon White och Half-Life: Alyx och samtidigt donera pengar till Prevent Cancer Foundation. Hela spelschemat hittar du HÄR.