Glad påsk i efterskott och allt det där! Vi hoppas att ni haft en härlig långhelg med åtminstone lite ledighet och speltid. Ledigt har nog spelbranschen också haft, för nyhetsutbudet känns lite skralt. Denna vecka kolla vi in en beryktad ny bärbar Playstation-enhet som dock inte verkar vara en ny Vita. Vi ondgör oss även lite över att Xbox-exklusiva Quantum Break försvunnit från digital försäljning, samt imponeras av att Super Mario-filmen drar in enorma summor på biografer runt om i världen.

Ny bärbar Playstation-enhet kan vara på gång

Sonys ryktade nya bärbara enhet är INTE en ny Vita, tydligen. Bild: Evan-Amos/Wikimedia Commons

Sony kan ha en ny bärbar Playstation-enhet på gång, enligt källor till Insider Gaming. Den ska gå under projektnamnet Q Lite och förlita sig på Remote Play för att streama spel från en Playstation 5. Q Lite ska stödja streaming på upp till 60 bilder per sekund i 1080p-upplösning och kräva en konstant internetuppkoppling.

Enligt Insider Gaming ser tidiga prototyper av enheten ut som en Playstation 5-kontroll med en 8-tums LCD-pekskärm i mitten. Den ska även ha samma adaptiva triggerknappar som Playstation 5-kontrollen.

Q Lite ska för närvarande befinna sig i utvecklingsfasen och är tänkt att släppas innan en sedan tidigare ryktad Playstation 5 Pro, men efter en Playstation 5 med löstagbar skivläsare.

Niklas tankar: Sony verkar gå all in på tillbehör till Playstation 5, med såväl fjärrkontroller som hörlurar och PSVR 2 och, om man ska tro ryktena, en PS5:a med löstagbar skivläsare och en liten bärbar streamingenhet. Playstation Vita var en fantastisk liten apparat, men den här gången verkar det tyvärr inte röra sig om någon uppföljare. Om den här grejen bara stödjer streamade spel borde det åtminstone inte bli en pangdyr pjäs, och kanske något för barnfamiljen där tv:n alltid är upptagen?

Quantum Break tas ner från försäljning

Quantum Break

Sugen på detta mediokra spel? Tough luck!

Finska Remedys Xbox-exklusiva spel Quantum Break från 2016 går inte längre att köpa digitalt. Spelet plockades först ner från Game Pass, och sedermera Microsoft Store och Steam, rapporterar bland andra Eurogamer. På Twitter svarar marknadschefen för Xbox, Aaron Greenberg, ett oroligt fan att Quantum Break tagits ner av rättighetsskäl och att det kommer att komma tillbaka. Exakt vilka rättigheter det gäller, eller när spelet kan tänkas komma tillbaka är dock i nuläget oklart.

Niklas tankar: Det här är ytterligare ett exempel på hur bräckligt bevarande av spel är. Som ni kanske minns är Quantum Break spelet man försökte kombinera med en tv-serie, med ett snudd på horribelt resultat. Oavsett, så kommer moderna (nåja) spel ofta med så mycket rättighetsproblematik, eller för den delen onlineproblematik, att bevarandet av dem blir ett jäkla härke. Det är ganska uppseendeväckande att ett Xbox-exklusivt spel som Quantum Break försvinner från Game Pass och Xbox över lag. Det kommer tillbaka, det tvekar jag inte på, men det säger som sagt en del om hur skör tillgången till även medelmåttiga spel kan vara och att man aldrig kan räkna med den.

Super Mario-filmen gör biosuccé

Super Mario-filmen

Den här vill alla och hens morsa se på bio.

Många vill se Super Mario-filmen på bio. Väldigt många. Den har nämligen dragit in 377 miljoner dollar, eller nästan 4 miljarder kronor, under de första fem dagarna sedan premiären, skriver The Hollywood Reporter. Det gör den till den största öppningen för en animerad film globalt någonsin. Summan kan jämföras med Ben Affleck-regisserade dramat Air som drog in 20 miljoner dollar, eller 209 miljoner kronor, under samma påskhelg.

Även om Super Mario-filmen är populär bland biobesökarna har den fått ett ganska ljummet mottagande bland kritikerna. I skrivande stund har den 56 procent på Rotten Tomatoes, att jämföra med 96 procent från publiken.

Niklas tankar: Jag tycker att Mario-filmen har sett toppen ut i varenda trailer jag sett, men så här dagen innan jag själv ska gå och se den med mitt barn har jag dragit ner på förväntningarna lite. Det hade ju varit trevligt för den spelande världen om filmen var det bästa sedan skivat bröd, men det känns knappast realistiskt när vi har att göra med en berättelse djup som en vattenpöl. Oavsett så känns det hundra procent som en film som folk kastar sig in i helt oaktat vad recensionerna säger, och jag tar för givet att det blir ett väldigt trevligt far- och barnhäng.