Nu är vi mitt uppe i den, spelhösten. Starfield är här och risas och rosas om vartannat och nu rullar det bara på. Denna vecka kikar vi på uppgifterna om att Nintendo visade uppföljaren till Switch för utvalda utvecklare på Gamescom, att det inte blir något E3 i Los Angeles nästa år heller – och får veta mer om vad Charles Martinet ska göra som Mario-ambassadör.

Uppgifter: Utvecklare fick se ”Switch 2” på Gamescom

Nintendo Switch

Vi har ingen aning om hur ”Switch 2” kommer att se ut, så här är en bild på den senaste Switch-modellen.

Nintendo visade techdemos för uppföljaren till Switch för utvalda utvecklare på den tyska spelmässan Gamescom i augusti. Enligt flera källor som Eurogamer och Video Games Chronicle ska folk bakom lyckta dörrar ha fått se en version av Zelda: Breath of the Wild köras i högre upplösning och bilduppdatering, även om det inte finns några indikationer på att den versionen faktiskt kommer att släppas till konsolen när den väl kommer.

Även den imponerande Unreal Engine 5-demon The Matrix Awakens ska ha visats – ett demo som ursprungligen släpptes för att visa kraften i Playstation 5 och Xbox Series X. Demot ska ha körts med hjälp av Nvidias uppskalningsverktyg DLSS för att få fram grafik jämförbar med de kraftfullare stationära konsolerna.

Nintendo har i nuläget inte sagt något alls om sin kommande konsol eller vad den kan tänkas vara, men envisa rykten gör gällande att den ska släppas under nästa år – sju år efter Nintendo Switch.

Niklas tankar: Att utvecklare har fått se vad Nintendos nästa konsol kan göra känns lovande inför ett släpp nästa år. Vi vet såklart inget mer än så här, men att man är ute på mässor och låter vissa få veta vilken sorts presetanda de har att jobba med, får det att kännas som att man åtminstone kommit en bra bit på vägen. DLSS och andra uppskalningstekniker kan vara precis vad en mindre kraftfull, och antagligen bärbar, konsol behöver för att kompensera för råa hästkrafter. Det är alltid spännande med nya konsoler, särskilt när det är Nintendos tur. Nu hoppas vi bara att vi får veta lite mer från officiellt håll snart.

Inget E3 i Los Angeles nästa år heller

E3 2012

Så här såg E3 i Los Angeles ut en gång i tiden.

Den som hade sett fram emot ett fysiskt E3, på plats i Los Angeles Convention Center, får fortsätta vänta. Arrangören ESA har meddelat att det inte blir någon mässa där nästa år heller, och att de och samarbetspartnern Reedpop går skilda vägar, skriver Gamesindustry.biz. ESA utesluter inte någon form av E3 helt nästa år, men enligt uppgifter jobbar branschorganisationen på ett helt nytänk för E3 2025.

Samarbetet mellan ESA och Reedpop skulle sträcka sig över flera år, men det fick ett abrupt slut när E3, som brukar hållas i juni, med kort varsel ställdes in i mars i år. Att det inte blev någon E3-mässa innebar dock inte att det inte blev några spelnyheter. Geoff Keighleys Summer Game Fest tog i mångt och mycket den platsen tillsammans med en rad olika shower från de stora speljättarna.

Niklas tankar: Vad tror vi om storstilad comeback för E3 2025? Jag är tveksam, alltså. Nutiden har sprungit ifrån ESA, som dessutom sjabblat till det mer än lovligt flera gånger med allt vad läckor av personuppgifter och grejer heter. Visst är det lite trist att inte få alla spelnyheterna koncentrerade under ett par dagar, men också lite skönt att sprida ut det. För oss som troligtvis aldrig kommer att vara på plats spelar det ju egentligen inte jättestor roll, utöver nostalgin. Hur som helst, om vettiga personer kan lägga vantarna på E3 kan det nog bli något, annars är det kanske bäst att bara låta det dö?

Så blir Charles Martinets nya roll som Mario-ambassadör

Charles Martinet

Fina, fina Charles.

Åka på evenemang, träffa fans, skriva autografer. Det ser ut att bli Charles Martinets nya arbetsuppgifter efter att ha gjort rösten till Mario i 25 år. För någon vecka sedan stod det klart att 67-årige Martinet gjort röster till Mario-spelen för sista gången och att han istället skulle bli ”Mario-ambassadör”. Det var då lite otydligt vad han faktiskt skulle göra, och själv hade han ingen aning. Men nu har det hela alltså klargjorts i en video med Charles Martinet och Mario-skaparen Shigeru Miyamoto.

Charles Martinet säger i videon att han ser fram emot ”att resa jorden runt, att dela med mig av min glädje över Mario-familjen och att få fortsätta träffa alla er underbara fans, som jag håller av allra mest”.

Nintendo har ännu inte berättat vilka som tar över och gör Charles Martinets röster till karaktärer som Mario, Luigi, Wario och Waluigi, utan hänvisar till eftertexterna i Super Mario Bros. Wonder som släpps i oktober.

Niklas tankar: Gud, vad jag hoppas att det här är något som Martinet själv vill. Han är ändå 67, och man hoppas att han får det gött med att puttra runt och hälsa på fans och skriva autografer. Vi vill såklart tacka Charles Martinet för lång och trogen tjänst, det är verkligen omöjligt att inte tycka om den gubben.