Den här veckan tar vi en paus från nyheterna om uppsägningar i spelbranschen. Inte för att de inte skett – Ubisoft sparkar runt 100 personer – utan för att vi helt enkelt behöver läsa om annat också. Annat som i att The Legend of Zelda blir spelfilm, att nästa GTA kommer att få en trailer snart, och att The Glory Society, som jobbade på nästa spel efter Night in the Woods, tyvärr tvingas stänga.

The Legend of Zelda blir spelfilm

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Vilken variant av Link får vi se i Zelda-filmen, tro? Bild: Nintendo

Efter succén som var Mario-filmen står det nu klart att ännu en älskad Nintendo-serie ska till vita duken – The Legend of Zelda. Filmen, som inte ska vara animerad utan en spelfilm, ska produceras av Mario- och Zelda-skaparen Shigeru Miyamoto ihop med Avi Arad, som bland annat producerat filmer som Iron Man, Spider-Man: Into the Spider-Verse och Morbius, skriver Nintendo i ett pressmeddelande. Nintendo och Sony Pictures Entertainment står för halva notan var och filmen ska regisseras av Maze Runner och Kingdom of the Planet of the Apes-regissören Wes Ball.

Övriga detaljer kring filmen, som handling och skådespelare, är ännu okända.

”Det kommer att ta tid innan den är klar, men jag hoppas att ni ser fram emot att se den”, skriver Shigeru Miyamoto i ett uttalande på Twitter.

Niklas tankar: Första tanken när man hör om att Zelda ska bli spelfilm är ”äntligen!”, tätt följt av en ganska stor dos av tvek. Det har potential att bli varje Zelda-nörds dröm, men fallet kan också bli oerhört högt om det inte blir precis rätt. Det kan bli drastiskt annorlunda filmer beroende på vilket Zelda man baserar den på, och risken att det hela känns cosplay-pajigt är skyhög. Vem väljer man ens till att spela Link? Timothy Chalamalamanlala? Och hur hanterar man det faktum att Link pratat ännu mindre än Mario genom åren? Frågorna är många, och svaren är än så länge noll. Det kan verkligen bli hur som helst, men jag väljer att vara försiktigt positiv.

The Glory Society lägger ner

Revenant Hill

Det blir tyvärr inget Revenant Hill. Bild: The Glory Society

Studion The Glory Society var mitt uppe i arbetet med nästa spel efter det hyllade Night in the Woods – Revenant Hill. Men istället lägger studion ner, skriver man i ett uttalande på sin sajt. Anledningen är hälsoskäl hos två av personerna. En av dem är Scott Benson, som på Twitter skriver att han drabbats av allvarliga hjärtproblem som troligtvis orsakats av en virusinfektion Att jobba om hela projektet med allt vad produktionsscheman och budgerat heter visade sig vara för mycket för det lilla teamet, som i uttalandet skriver att man måste sätta personernas väl och ve i första rummet. Detta innebär även att utvecklingen av Revenant Hill läggs ner.

The Glory Society startades 2019 av Scott Benson, Bethany Hockenberry och Wren Farren efter att Benson och Hockenberry jobbat med Night in the Woods ihop. Studion var ägd av de anställda och alla beslut fattades gemensamt och demokratiskt istället för av chefer.

Niklas tankar: Det här är så oerhört ledsamt att läsa om. Night in the Woods är ett fantastiskt spel, och dess skapare verkar av allt att döma vara toppenpersoner med vettiga åsikter om såväl spelutveckling som arbetarrätt. Att Revenant Hill inte blir av är såklart sekundärt jämfört med de inblandades hälsa, men det känns väldigt deppigt att vi inte får se mer av Scott Bensons gulliga kattkaraktärer. Vi hoppas innerligt att de drabbade repar sig.

Nästa Grand Theft Auto får trailer i december

Grand Theft Auto 5

Tio(!) år sedan sist – men snart kan det vara dags för ett nytt GTA. Bild: Rockstar

Nästa spel i Grand Theft Auto-serien, som troligtvis får siffran 6, kommer att visas för första gången i december, skriver utvecklarna Rockstar-chefen Sam Houser i ett pressmeddelande. I december fyller serien 25 år, och det firar man alltså med att visa upp det första spelet i serien sedan Grand Theft Auto 5 som kom för tio år sedan.

”Tack vare det otroliga stödet från spelare i hela världen har vi haft möjligheten att skapa spel som vi är väldigt passionerade för. Utan er skulle inget av det här vara möjligt, och vi är tacksamma för att ni alla är med oss på den här resan”, skriver Sam Houser i pressmeddelandet.

Den 7 december är det dags för årets upplaga av The Game Awards, men det är oklart om det är där trailern kommer att visas, eller om det görs på egen hand.

Grand Theft Auto är en av de största spelserierna i världen, och GTA 5 har sålts i svindlande 190 miljoner exemplar sedan det släpptes i september 2013.

Niklas tankar: Vi skriver inte särskilt ofta om trailers i detta nyhetssvep, då vi inte bara vill vara en del i utgivarnas pr-maskineri. Än mindre brukar vi skriva om teasers för trailers innan de släpps. Men när ett nytt GTA ska visas, ja då stannar hela den spelande världen upp. Med 190 miljoner sålda exemplar och gud vet hur mycket intäkter i mikrotransaktioner i Online lär GTA 5 vara ett av tidernas mest inkomsbringande kulturyttringar, och Rockstar har skapat oerhört stora skor för sig själva att fylla. Vi har redan sett tidiga läckta klipp från nästa GTA, men det har varit svårt att bedöma dess kvaliteter innan spelet visas så som det är tänkt. Räkna med att spelvärlden sitter som på nålar från nu och fram till trailern släpps – för att inte tala om hur internet kommer att balla ur när det väl släpps. Den som lever får se!