Det är i dag en så gott som universellt accepterad sanning att From Software satte igång en revolution inom speldesign. Deras influenser kan ses överallt i modern spelmedia, i allt från raka kopior till bred inspiration i helt andra genrer, på ett sätt som har få paralleller genom spelhistorien. En slags spelvärldens kejsare, vars stil alla vill apa efter.

Men vad skulle ni säga om jag berättade att allt var en lögn? From Software har inte alls innoverat, tvärtom. De har bara utvecklat moderna 8-bitarsspel.

Vad pratar du om, Linus, du låter TOKIG.” hör jag dig säga och då vill jag fråga vem av oss som bokstavligt talat har skrivit om spel i femton års tid? Just det. Kanske håll käft och lyssna istället.

Omslaget till Ghosts 'N Goblins

Titta mig i ögonen och säg att det här inte hade kunnat vara ett omslag till Elden Ring

Okej, så tänk på det. Vad handlade majoriteten av 8-bitarsspel om? Exakt, fan vet. Inget förklaras för dig. Kanske stod det några rader om handlingen i manualen, eller i det här fallet beskrivningen av någon jävla sköld, och ibland stötte du på en karaktär som sa något kryptiskt som kanske eller kanske inte var korrekt översatt från Japanska. Handlingen var inte så viktig, det viktiga var att du skulle döda alla.

Och vem var dina fiender? Just det, precis vad fan som helst. Från vanliga djur och människor till rakt av abstrakta varelser. Det fanns varken rim eller reson. Vad är en goomba? Strunta i det du, stampa ihjäl den jäveln bara. Och samma sak i From Softwares spel. Bara slumpmässig skit kastad mot skärmen. Här kommer en stor gris med många ögon, eller en get som rullar, eller en drake, eller varför inte bara en massiv hummer?

Bild från Elden Ring av en örn med massiva knivar på fötterna.

Ja men klart som fan örnen har knivar

De regler som fanns för fienderna var saker som att ditt spel måste innehålla åtminstone en fågel som fucking hatar din karaktär. Och vad innehåller From Softwares spel? Jo en massa jävla fåglar som vill absolut mörda dig. Varför vill den här slumpmässiga fågeln döda dig? För att det här är ett 8-bitarsspel, det är bara så det är.

Bild på Let Me Solo Her

Brorsan

Och så har vi det mest genomgående draget av alla för 8-bitarsspel: de var tamejfan omöjliga. Jävlar vad tvärsvåra de är. Du hamrar ditt huvud mot samma hinder gång på gång på gång och bara fortsätter dö. Och när du till slut måste erkänna att du inte kommer kunna sänka bossen är det dags att be storebrorsan om hjälp. Det är bara det att storebrorsan i From Softwares fall är en halvnaken snubbe med en kruka på huvudet och dubbla katanas.

Så nej, From Software är inte innovatörer. De är i själva verket bakåtsträvare, speltekniska ludditer. Och det är dags att vi avslöjar dem för vad de egentligen är. Kejsaren är naken och hans kön är pixlat i åtta bitar.