Nu har det då blivit dags för oss här på Svampriket att presentera vår första gästbloggare.

Den som har fått äran att börja vår gästbloggssatsning är Kim Söderström.

Kim har spelat tv-spel sedan 1982 då han fick en Coleco Vison i julklapp. Han spelar i princip alla genrer och de flesta formaten, men har en förkärlek för rollspel och strategi rollspel sedan Final Fantasy 6 och Fire Emblem Path of Radiance. Har drivit internetcafé som egen företagare och nu senast jobbat 3 år för Electronic Arts. Som hängiven spelare måste man förstås (ifall tillfälle ges) besöka E3 åtminstone EN gång…

Och det är precis det som hans blogg kommer handla om. E3. Under tre onsdagar framöver kommer ni, Svamprikets läsare, få ta del av Kims upplevelser inifrån Los Angeles Convention Center!

Del I: Ankomsten

Det är en varm och solig tisdag i Los Angeles. Min vana trogen tar jag alla tillfällen till att få gå i skuggan för att inte behöva slösa på mitt vatten.

Jag är på väg till mitt första E3 och har valt att promenera de 20 minuter det tar från mitt spartanska hotell över till Los Angeles Convention Center.

Sista biten fram till huvudentrén är en behaglig promenad kantad med palmer och givetvis smockfull av E3-besökare i båda riktningarna.

Den vägg av LA Convention Center som löper parallellt med vägen är prydd med olika reklamdukar för spel. Största duken gör pr för Assassin´s Creed – Brotherhood och över huvudingången är det Cryteks Crysis 2 som stoltserar.
Utanför entrén har Virgin Games slagit läger och passar även på att visa upp hur en miljon dollar ser ut i en monter. Jag tar en bild, anar att det kan finnas någon tävling i anslutning till pengarna, men skyndar vidare då det känns viktigare att få en bra plats. Här finns även gott om webbaserade nyhetsmedier från hela världen, bland annat IGN, som filmar live om förväntningarna på E3´s första dag. Skyltar informerar också att du genom att beträda området accepterar att du kan bli fotograferad och filmad.

Direkt när man kommer innanför dörrarna är man i en väldigt stor lobby där en del utställare redan ”tjuvstartat”. Bland annat har Electronic Arts ett bås för sin kommande onlinesatsning APB (All Points Bulletin). Här finns även möjligheten att sista-minuten-ansöka om tillträde till E3, men de flesta i köerna är utländska besökare som är här för att hämta ut sitt E3-passerkort. Själv har jag taktiskt valt att göra detta två dagar tidigare för att slippa de långa köerna.
En ung kille släntrar förbi och delar ut E3-tidningar. Bra tidning då de kanske viktigaste sidorna beskriver hur de olika utställarnas yta ligger och är fördelad i den södra respektive västra mässhallen. Huvudingången leder till den södra mässhallen med spelstudios och spel medan den västra mässhallen är mer inriktad på företagen bakom och deras hårdvara. Fast det är lite blandat och finns undantag förstås. Ganska snabbt fastnar jag vid den största skärmen som visar en trailer för Star Wars: The force unleashed 2. Jag ser trailern ett par gånger för att insupa atmosfären och som de flesta Star Wars-frälsta ordentligt få småmysa till ljudet av ljussablar. Visst kan man söka på spelets namn och E3 i Youtube för att få se samma sak, men en gigantisk skärm och påkostat högtalarsystem är mäktigt.

Här har vi de orubbliga vakterna som vägrade släppa förbi någon lite tidigare

Mitten av den stora lobbyn börjar sakta fyllas på med folk. Här är alla de som köar för bra platser och majoriteten sitter på golvet då de köat i flera timmar.
För att komma till den riktiga entrén måste man ta en rulltrappa som spärras av tre vakter som nu börjar kräva att man inte ska inkräkta på deras livsrum. I villervallan som uppstår när folk trängs och måste backa knuffas jag tursamt ihop med de som väntat i flera timmar. Faktum är att jag får en riktigt bra plats i första ledet. Detta kan förstås uppfattas som fruktansvärt orättvist, men i krig, kärlek och på E3 är allt tillåtet. Bara så ni vet.

Medan vi står där och otåligt väntar i kön har vi fyra monitorer som visar speltrailers (de flesta redan sett) som underhållning. Bland annat visar de Star Craft 2-trailern, men efter ett tag blir det mycket intressantare att titta på alla runt omkring. Människorna kommer från alla världens hörn och flertalet visar med sin klädsel den kärlek de hyser för spelindustrin. Här finns även gott om folk som gör pr för spelen de själva jobbar med. En annan sak jag lägger märke till är hur en del valt att markera varifrån de kommer. Team Australia är kanske övertydligast och jag börjar fundera på om jag inte lagt alldeles för mycket tid på något som ingen ändå kommer att se.

Min Los Angeles-köpta militärgröna ryggsäck har nämligen en, på plats ordnad, svensk flagga. Den fyller sin funktion, men inte mycket mer. Det var för övrigt svårast att hitta gult tyg för korset.
Jag börjar snegla på min klocka. Nu är det bara en kvart kvar. Jag tar en sista titt på ”planritningen” i E3-tidningen för att som den rollspelare jag är snabbt kunna ta mig till Square Enix´s utställningsyta. Konami, Namco Bandai, Natsume, Capcom och Onlive finns också med på min måste-besöka-lista.

Plötsligt är det dags och jag hakar på de första människorna som stormar fram som på en given signal. Vakterna kontrollerar noga mitt passerkort och låter mig ta rulltrappan upp tillsammans med de 20 första besökarna.

Rulltrappsfärden känns längre än den är och när jag halvvägs uppe vänder mig om kan jag se att kön nu går utanför byggnaden. Väl uppe får jag snabbt fram kameran för att försöka fånga det hela på bild. Jag är nu framme vid den riktiga ingången och denna gång är vakterna kvinnor som även belyser mitt passerkort för att försäkra sig om att det inte har förfalskats. De vill också se mitt pass för att styrka att min identitet stämmer med namnet på mitt passerkort. Bakom vakterna är allt färgat i ett blått ljus från spotlights. Electronic Arts håller till direkt innanför dörrarna. Det hela känns mycket passande – det är trots allt med EA´s hjälp jag tagit mig hit. Jag vinkas förbi och får gå in i det blå ljuset…

//Kim Söderström

Vill du vara gästbloggare hos Svampriket? Klicka här för mer info