Loading-användaren 4Degrees skrev ett väldigt intressant inlägg i sin blogg på sajten. Det handlade om varför han tror att Nintendos nästa bärbara konsol — 3DS — kommer floppa. Han listar tolv skäl till varför han anser att de kollektivt får konsolen att bli ett misslyckande. Även om jag inte håller med, och tror stenhårt på att konsolen blir en succé (även om starten avgörs helt av hur Nintendo prissätter konsolen) så älskar jag kritiskt analytiskt tänk. Så jag tänkte lägga upp hans skäl, och vad jag själv tror och tänker om dem.

”Iphone/Ipod Touch

Det har uppenbarligen inte hindrat DS från att äga den portabla spelmarknaden. Jag tror inte många köper iPhone som en portabel spelkonsol.

”DS/Wii”

Helt klart listans allra starkaste punkt, och något som lades till i efterhand. Wii har ingenting med 3DS att göra, men DS Lite är 3DS största hot. 3DS riskerar att få en oerhört seg inledning om Nintendo sätter ett pris kring 3000kr, och om det visar sig att DS Lite har en väldigt lång livstid — den verkar ju inte sakta ner precis. Vi måste även komma ihåg att DSi är en relativt ny modell, och jag förstår verkligen inte varför Nintendo släppte nya modeller av DS så tätt inpå releasen av nästa konsol. Här riskerar man att möta samma effekt som Sony slogs mot när deras seglivade PS2 konkurrerade med PS3.

”Många människor kan inte se 3d.”

Det ser jag inte som något problem. Men tanke på Avatars framgång och 3D-hypen som drar över världen är det uppenbart att 3D inte lider av att 12% av människor tydligen inte kan se 3D. Om den siffran nu stämmer, det vill säga. En målgrupp på närmare 90% är inte direkt lågt.

”Det har inte gjorts någon forskning om effekterna av att utsättas för 3d under en längre tid.”

Är inget som kommer hindra konsumenter från att köpa. Bara om det görs forskning, och det kommer fram till att det skulle ha någon väldigt farlig effekt. Om inte annat kan man alltid skruva av 3D-effekten, om det orsakar huvudvärk. Jag skulle dock gissa att den här 3D-tekniken är snällare mot ögonen än den där vi sitter med glasögon i över två timmar. Och genomsnittsspelandet på en bärbar konsol tror jag inte är mycket längre än just två timmar.

”Det enda som i grunden skiljer 3ds från ds är grafiken, och nintendo har själva präntat in i sina kunder att grafik inte är viktigt.”

Det är sant att det ligger en gnutta ironi i att Nintendo spenderat hela den här generationen åt att få oss att ignorera grafisk prestanda, för att sedan basera ett helt konsolsläpp på en grafisk gimmick/funktion (vad du nu vill kalla det). Men jag håller inte med om att 3D och bättre grafik är det enda som skiljer konsolerna åt, då 3DS kommer ha bland annat rörelsekänsliga kontroller, joystick, bättre kommunikation och många fler och bättre funktioner. Men när det gäller att attrahera den ack så viktiga casualpubliken är jag säker på att 3D och en trevlig prislapp räcker långt.

”Den kommer att kosta ungefär lika mycket som eller mer än en av den nuvarande generationens stationära konsoler.”

Låt oss utgå från att 3DS kommer kosta 2500kr. iPhone kostar runt 5000kr, och kommer enligt skribenten att konkurrera ut 3DS. Motsägelsefullt. Nintendo har alltid värderat betydelsen av en överkomlig prislapp på alla sina konsoler. 3DS lär inte vara någon skillnad. Att man skulle köpa en 360, Wii eller PS3 i stället för en 3DS ser jag inte logiken i. De är inte samma saker. Det är som att jämföra äpplen och päron.

”Nintendo påstår att det inte kommer gå att spela piratkopierade spel på 3ds. En stor del av ds:ens framgång beror på att det har varit väldigt enkelt att spela piratkopierade spel på den.”

Man kommer såklart tyvärr kunna piratkopiera spel på 3DS. Jag ser inte hur Nintendo skulle förhindra det, speciellt då spelen kommer ligga på kassett. Sen ser jag 3DS som en konsol där casualkonsumenterna står för största delen av kakan, och undrar hur fokuserade och kunniga de är angående piratkopiering. Men som sagt, jag ser inte hur Nintendo skulle hindra piratkopiering.

”Nintendo har släppt alldeles för många versioner av ds, detta kan skapa en osäkerhet till att köpa en 3ds till en början i alla fall då man vill vänta på en prissäkning eller en bättre version.”

Jag håller helt med om att det var dumt av Nintendo att släppa en hel våg av nya DS-versioner (tre stycken?) alldeles innan 3DS. Varför utöka livstiden på en konsol man vet att man kommer behöva konkurrera med sen? En prissänkning kommer man inte vänta på med 3DS mer än andra produkter, men att Nintendo är ökända för att släppa nya modeller ganska tätt inpå release kan bidra till en seg start för 3DS. Men kom då ihåg att även DS hade en allt annat än imponerande start.

”Dålig batteritid. Jag spekulerar bara men Nintendo har vägrat att säga något om batteritiden när man har 3d-effekten igång, kanske för att den avsevärt förkortar den.”

Nintendo har alltid prioriterat batteritid framför prestanda, och vet efter över 20 år hur otroligt viktigt det är för en bärbar konsol. Man har till och med offrat en så grundläggande sak som färg för att få tiden att utökas. Att man plötsligt skulle slänga 20 års erfarenhet genom fönstret har jag svårt att se. Det skulle vara om man är dum och ser på iPhone, och hur den sålt trots sin svaga batteritid.

”3D-effekten kommer inte att påverka spelupplevelsen över huvud taget då det är bekräftat att den går att stänga av helt.”

Jag förstår inte poängen. Man kan säga samma sak om ljudet i så fall.

”Det suger att spela med pekpinne på ds och det kommer att suga lika mycket eller mer på 3ds.”

Aja, alla punkter kan inte vara bra punkter.

Så det var hela listan, och mina tankar kring varje punkt. Även om jag inte håller med så är nästan alla punkter tänkvärda och bra grunder för diskussion. Vad tror ni själva? Personligen anser jag att största hotet mot 3DS är DS. Det kan mycket väl bli som när PS2 gjorde att PS3 fick en otroligt seg start. Viktigast är pris. Nintendo får inte sätta konsolen ett öre över 3000kr. Konsolen kan mycket väl få en seg start, men allt eftersom priset sjunker och DS tappar livslängd kommer 3DS bara växa och växa och bli en enorm succé. Större än DS? Det vågar jag inte uttala mig om. Beröm till 4Degrees som skrev ett mycket underhållande inlägg!