Välkommen till E3-ryktenas land. Dagligen spottar bloggar och nyhetssidor ut nya rykten, hemliga källor och spekulationer. Och så ska det givetvis vara. E3 är den främsta tidpunkten att avtäcka det hetaste av det heta. Men just detta E3 är speciellt, eftersom vi mer och mer börjat känna oss bekväma med tanken att lämna våra nuvarande spelkonsoler bakom oss och köpa hem en del av framtiden.

Next-gen, ni vet?

Först ut har vi Nintendo, som inte kunde hålla sig under fjolårets mässa och redan då visade upp en tidig version av projektet Wii U. Huruvida de gjorde rätt ska jag inte sia om, men många menade efteråt att det var svårt att se själva idén bakom den spretiga och ofokuserade presentationen. Ett år har snart (nåja) gått och vi lär få veta mer om Nintendos nya konsol under det närmsta halvåret. Jag tror Nintendo gör rätt i att lansera en ny konsol, ”den lilla vita” föräras i nuläget mest med shovelware och fokus ligger tydligt och klart på den bärbara marknaden, en marknad som inte intresserar mig det minsta.

Microsoft förlängde livscykeln för sin högljudda, billigt hopsatta hafsverk till konsol genom en ny, tystare och… fulare version. Men också med Kinect. ”Project Natal” gav kostymerna på Microsoft ytterligare några år att sälja mjukvara och fokus skiftades till ”casual”-publiken, en ådra som jag trodde Nintendo redan sugit torr. Men jag hade fel, för Kinect har gått bra och håller, om än tappert, den sju år gamla maskinen vid liv. Men även här kan jag se ett behov av uppdatering och uppgradering. DVD-skivorna rymmer bara så mycket och även om det kanske inte är riktigt så jobbigt att växla mellan 2-3 skivor som vi PS3-fanboys vill tro så finns det mer begränsningar än så i formatet. Och resten av hårdvaran känns också gammal vid det här laget. Min gissning är att Microsoft mycket riktigt visar upp stora delar av sin nya konsol under årets mässa, men att det dröjer långt in på 2013 innan vi kan köpa hem ett stycke.

”Kanske har det blivit för svårt, dyrt och krångligt att gilla spel”
Många verkar ha något emot att Sony även denna gång kommer sent till matchen. Men Sony sa vid lansering att de gick in för ett maratonlopp och det är nu som detta taktiska drag kan visa sig lönsamt, precis som i fallet för deras extremt seglivade Playstation 2. Givetvis tycker jag att det är kul med ny teknik och skulle det visa sig att Sony visar upp en ny maskin inom kort kommer jag troligtvis inte blunda. Men frågan är om vi verkligen orkar med en ny generation, grundat på hur vår nuvarande behandlat oss? Både Sony och Microsoft har haft enorma hårdvaruproblem med sina maskiner och mjukvarumässigt finns det otaligt med spel som krävt ett flertal patchningar. Detta är problem som existerar fortfarande idag, sju år in på generationen och känslan jag får är att det kanske har blivit för svårt, dyrt och krångligt att gilla spel.

Av de tre stora är det enligt mig Sony som tjänar mest på att vänta. Jag kan se behovet hos de andra två, men inte för Sony, inte än. Vissa rykten pekar till och med åt att Sony aldrig kommer följa upp Playstation 3. Skulle det hända skulle jag bli riktigt ledsen eftersom jag alltid föredragit deras konsoler. I slutändan handlar det dock om aktieägarnas pengar och där har jag som spelare och proffstyckare väldigt lite att säga till om. Men jag kommer sannerligen att försöka, för jag vill ha mer från Sony. Men som sagt, inte än.