Krönika

Sony gör rätt i att vänta

Välkommen till E3-ryktenas land. Dagligen spottar bloggar och nyhetssidor ut nya rykten, hemliga källor och spekulationer. Och så ska det givetvis vara. E3 är den främsta tidpunkten att avtäcka det hetaste av det heta. Men just detta E3 är speciellt, eftersom vi mer och mer börjat känna oss bekväma med tanken att lämna våra nuvarande spelkonsoler bakom oss och köpa hem en del av framtiden.

Next-gen, ni vet?

Först ut har vi Nintendo, som inte kunde hålla sig under fjolårets mässa och redan då visade upp en tidig version av projektet Wii U. Huruvida de gjorde rätt ska jag inte sia om, men många menade efteråt att det var svårt att se själva idén bakom den spretiga och ofokuserade presentationen. Ett år har snart (nåja) gått och vi lär få veta mer om Nintendos nya konsol under det närmsta halvåret. Jag tror Nintendo gör rätt i att lansera en ny konsol, ”den lilla vita” föräras i nuläget mest med shovelware och fokus ligger tydligt och klart på den bärbara marknaden, en marknad som inte intresserar mig det minsta.

Microsoft förlängde livscykeln för sin högljudda, billigt hopsatta hafsverk till konsol genom en ny, tystare och… fulare version. Men också med Kinect. ”Project Natal” gav kostymerna på Microsoft ytterligare några år att sälja mjukvara och fokus skiftades till ”casual”-publiken, en ådra som jag trodde Nintendo redan sugit torr. Men jag hade fel, för Kinect har gått bra och håller, om än tappert, den sju år gamla maskinen vid liv. Men även här kan jag se ett behov av uppdatering och uppgradering. DVD-skivorna rymmer bara så mycket och även om det kanske inte är riktigt så jobbigt att växla mellan 2-3 skivor som vi PS3-fanboys vill tro så finns det mer begränsningar än så i formatet. Och resten av hårdvaran känns också gammal vid det här laget. Min gissning är att Microsoft mycket riktigt visar upp stora delar av sin nya konsol under årets mässa, men att det dröjer långt in på 2013 innan vi kan köpa hem ett stycke.

”Kanske har det blivit för svårt, dyrt och krångligt att gilla spel”
Många verkar ha något emot att Sony även denna gång kommer sent till matchen. Men Sony sa vid lansering att de gick in för ett maratonlopp och det är nu som detta taktiska drag kan visa sig lönsamt, precis som i fallet för deras extremt seglivade Playstation 2. Givetvis tycker jag att det är kul med ny teknik och skulle det visa sig att Sony visar upp en ny maskin inom kort kommer jag troligtvis inte blunda. Men frågan är om vi verkligen orkar med en ny generation, grundat på hur vår nuvarande behandlat oss? Både Sony och Microsoft har haft enorma hårdvaruproblem med sina maskiner och mjukvarumässigt finns det otaligt med spel som krävt ett flertal patchningar. Detta är problem som existerar fortfarande idag, sju år in på generationen och känslan jag får är att det kanske har blivit för svårt, dyrt och krångligt att gilla spel.

Av de tre stora är det enligt mig Sony som tjänar mest på att vänta. Jag kan se behovet hos de andra två, men inte för Sony, inte än. Vissa rykten pekar till och med åt att Sony aldrig kommer följa upp Playstation 3. Skulle det hända skulle jag bli riktigt ledsen eftersom jag alltid föredragit deras konsoler. I slutändan handlar det dock om aktieägarnas pengar och där har jag som spelare och proffstyckare väldigt lite att säga till om. Men jag kommer sannerligen att försöka, för jag vill ha mer från Sony. Men som sagt, inte än.

Kommentarer

 1. simbo skriver:

  vore förjävligt om sony inte gör nån ps4, har inget sug på köpa xbox, dock ett wiiU den dagen zelda släpps, men om sony går ut får vi hålla tummarna på att sega kommer in igen 🙂

 2. Timmy Avgrundsvrål Sjöberg skriver:

  Hmm, Sony inte göra en PS4 alltså? Det är ett rykte jag aldrig hört utanför Svampriket faktiskt. Att de inte gör en PS4 i år däremot har jag hört folk, mer eller mindre insatta, uttala sig om. I vanlig ordning gills inte konkurrens mot Wii, trots att MS/Sonys nästa konsoler lär ligga kring samma tekniska nivå i specs. Och det gissar jag eftersom att släppa en dyr monsterkonsol på en vacklande marknad i länder med vacklande ekonomier inte är en jättebra idé.

  Men att de inte skulle göra en PS4 alls…?

 3. Mckorv skriver:

  Ska bli spännande att se. Däremot kan jag tro att Ps3:an kan få svårt att hävda sig mot en ny Xbox samt en kraftigt prissänkt Xbox360. Risken är ju att många spelare redan hunnit bygga upp en kompiskrets och ett spelbibliotek till Xbox-uppföljaren om Ps4:an dröjer för länge.

  Dock kan det vara värt för Sony att ta lite tid på sig om nu detta krävs för att de ska få ihop en funktionell maskin. Hoppas verkligen inte att Sony-linjen med halvtimmeslånga (har jag fel?) installationer och uppdateringsprocesser inte är något som följer med i nästa generation.

  Tror att Sony har förutsättningar för att göra en bra maskin och tror dessutom att snacket om “ingen Ps4” är bullshit. Själv känner jag att Sonys uttalande kring “inget snack om Ps4 2012” är en fint. Om Sonys E3-konferens ligger efter Microsofts misstänker jag att Japanerna gör allt som krävs för att matcha. Där ligger min gissning!

 4. Jorge skriver:

  De sagts är att den antagligen inte kommer heta PS4 iom att talet fyra ska tydligen förknippas med otur i några asiatiska länder.

 5. Arvid skriver:

  Stämmer. 4 uttalas “shi” i Japan, dvs likadant som ordet “död”. Samma i ett gäng andra asiatiska länder.

 6. T4 was Here skriver:

  Ja, jag väntar helst några år till. Min pengar har redan paxats av dom nytt Ninja Turtles.
  *offtopic* Har ni sätt dom nya bilderna? Shell yeah are they AWESOME!

 7. Tobias Andersson skriver:

  Jag tror McKorv får ta och testa ett PS3 igen för det verkar som han inte gjort det sen 2006 🙂 Tvingade installationer är sällsynt (vem spelar 360 utan att installera på hårddisken btw?) och gratis PSN frodas fint trots att de var långsammare än MS på den fronten. Nya konsollgenerationer lär använda samma onlineplattform som idag så man behöver inte bygga upp en ny vänlista.
  Det ryktas ju om att MS och Sony har en pakt om att hålla tillbaka nästa generation konsoller så länge det går för går den ene in så måste den andra hänga på och båda tjänar på att vänta.

 8. Jorge skriver:

  Fast McKorv har ju en poäng i att om du redan har xboxen som din enda/ primära konsol att man bytar för att PS4 kommer först, dock hoppas jag på ny maskin tidigast 2014

Skriv en kommentar