Krönika

Årets mest oväntade?

Det är lördagen den åttonde december. Jag vaknar, slår på datorn, och sätter mig med frukosten framför den. Jag surfar som vanligt in på Reddit för att se vad som hänt under natten, och ser att Spike TV’s Video Game Awards har ägt rum medan jag sov. Varje år brukar jag irritera mig något enormt på den här tillställningen, men nu hade jag inte ens hört något om det. Kanske vittnar det om att mina internetvanor ändrats, och jag inte längre besöker sajter som Gametrailers regelbundet. Jag kikar igenom alla rubrikerna, och ser plötsligt något som får mig att nästan spruta mjölk över hela skärmen.

Missa inte hur stor och överraskande den här vinsten är
Inte nog med att The Walking Dead nominerats till Game of The Year medan titlar som Halo 4 inte var med, Telltales mästerverk som jag själv håller som årets bästa spel vann även hela skiten. Missa inte hur stor och överraskande den här vinsten är. Jag har inte följt galan så nära, men jag minns inte att en nedladdningsbar titel vunnit förut. Jag kan ha fel. Men om inte det var nog så är det även ett licensspel. Och om inte det var nog så är det vad man närmast kan kalla som ett äventyrsspel, som länge sagts vara en död eller döende genre. Och om inte det var nog så kommer det från en relativt blygsam utvecklare vars senaste spelprojekt blev totalt söndersågat.

Börjar ni förstå hur stort det är att ett litet nedladdningsbart licensspel från en ganska liten utvecklare inom en döende genre vann årets spel på den här sortens gala som riktar sig till en väldigt specifik målgrupp? Hur många hade för ett år sedan gissat att det här skulle hända? När vi visste att Halo 4, Diablo III, Black Ops 2, Mass Effect 3, Borderlands 2, Max Payne 3 och Assassin’s Creed III skulle släppas 2012, och någon hade berättat för oss att alla dessa titlar skulle förlora mot ett litet nedladdningsbart äventyrsspel från Telltale Games. Nu undrar du kanske varför jag verkar vara så uppspelt. Varför bryr jag mig ens om vem som vinner när jag inte bryr mig om Spike TV’s Video Game Awards alls? Jag ska förklara.

Det kan även vara ännu ett steg mot att utgivare börjar ta licensspel på mer allvar
Personligen bryr jag mig inte ett dugg. Men jag förstår att det här förmodligen är den största prisutdelningsgalan vi har i spelvärlden. Det innebär att spelet som vinner kvällens största pris kommer få enormt mycket uppmärksamhet. The Walking Dead kommer förmodligen få en rejäl försäljningsboost den kommande veckan, lagom till att spelet kommer ut på skiva i butik. Det innebär mer intäkter till Telltale Game. Det innebär att de kan producera fler såna här projekt, med högre budget och därmed högre produktionsvärde. Det kan även vara ännu ett steg mot att utgivare börjar ta licensspel på mer allvar. Det kan även innebära att äventyrsgenren får en renässans. Därför är jag glad, därför bryr jag mig.

Det kanske även innebär att tillställningen vill tas mer på allvar. Bli mer creddig. Det finns ju ändå en jury som — om jag förstår det rätt — har den slutgiltiga makten att bestämma vinnare. Rätta mig om jag har fel, men är det inte så att spelet som får flest röster inte nödvändigtvis är spelet som vinner? Att juryn väljer The Walking Dead kan tolkas som ett tecken på att man inte längre bara vill gå på vilka spel som flest inom showens målgrupp spelat, som det så lätt blir när majoriteten får bestämma. Telltale Games vann även Årets utveckare och The Walking Dead vann även Årets bästa nedladdningsbara.

bild av sam spratt

Kommentarer

 1. Michel skriver:

  Ja, det här är stort och kan nog få återverkningar på hela branschen. Jag gillar bilden – med den lilla Lambda? i vänstra hörnet (=var är Half-Life 3?). 🙂

 2. Caymot skriver:

  Ett spel som gör något annorlunda och gör det bra. Kul. Det är annat än det generiska och ruggigt överskattade Half Life 2 det.

 3. Michel skriver:

  Att man släppte spelet i episoder var nog det bästa man kunde ha gjort i det här fallet. Det ökade ju hypen oerhört och folk snackade om det hela tiden. Om hela spelet släppts samtidigt hade det nog gått ganska obemärkt förbi.

  @Caymot Om ett spel är överskattat eller inte är inte objektivt mätbart på något sätt. Man får helt enkelt acceptera att många gamers sätter HL 2 som sin favorit.

 4. Wictor Sundell skriver:

  Det jag hoppas mest med denna vinst är att det leder till mindre skjutande och mer djupa relationer, i tv-spel. The Walking Dead är faktiskt bäst när vi inte skjuter, utan bara pratar och samspelar med andra människor.

 5. Tommy Håkansson skriver:

  Att HL2 vann årtiondets spel (som jag trodde var 2000 – 2009 men som egentligen bara är de senaste 10 åren) betyder tyvärr ingenting efter som man bara hade 5-6 titlar att rösta på, och Wii Sports var en av dem. Super Mario Galaxy var inte en av dem. Det var som en omröstning skapad av en 13-åring på facebook, och jag överdriver inte ens.

 6. Yousef skriver:

  Det här var en riktig överraskning även för mig och det känns riktigt kul att de även tog titeln som årets utvecklare då The Walking Dead är en helt fantastisk spelserie,.

  Det jag däremot inte gillar är den stora och utvecklande proportionen som nedladdningsbara spel har fått. Jag vill ha de i fysisk form, och det känns som att digital distribution kommer att ta över helt till nästa (iom att jag ser det som att den nya redan har börjat iom Wii U) konsolgeneration. Då kommer vi säkerligen också att få se lika hutlösa priser som nu (699 för Fifa 2013 till Wii U exempelvis) och ändå bara ha de på hårddisken. Jag kommer däremot att köpa även den fysiska utgåvan av The Walking Dead.

 7. Emelie skriver:

  Sicken skräll! Fan vad kul! Inte hunnit spela det själv men man har ju bara hört positiva saker om det. Man trodde ju änna på de mer “uppenbara” titlarna, som varit så jäkla många i år! Snyggt jobbat av Telltale. 🙂

 8. Tommy Håkansson skriver:

  Yousef:
  Som du säger kommer The Walking Dead på skiva, och jag tror absolut inte du behöver oroa dig för att fysiska spel ska försvinna. Och när (eller om) det händer tycker jag det känns som att Steam kommer ha satt en bra standard redan. 🙂

Skriv en kommentar