Innan ni läser min text så skulle jag uppskatta om ni kollade in denna video från Kit med deras journalist Thomas Arnroth. Det är en utmärkt introduktion till ämnet och en av anledningarna till att jag skrev denna krönika.

Just nu pågår de olympiska vinter-spelen i Pyeongchang i Sydkorea där idrottsutövare samlas för att tävla mot varandra i sportens och gemenskapens goda anda. Vilket för mig är rent och skärt jävla skitsnack. Även om jag absolut kan ha kul med att titta på OS-sändningarna så har jag svårt att svälja det extrema hyckleriet som befläckar hela den olympiska rörelsen. Det är svårt att blunda för det faktum att det jämt och ständigt skvallras om mutor, konservativt tankesätt, brist på transparens och annat fult fiffel bakom ridåerna av dessa enorma arrangemang. Lägg här till att prislappen för att arrangera dessa spel är oproportionerligt stor utan att själva arrangören får speciellt mycket ut av det. Historierna om arenor, anläggningar och OS-byar som förfaller på grund av att det inte finns någon som vill ta hand om skiten efter att de fem ringarnas fanor har halats är många och inte sällan sitter skattebetalare fast med en saftig räkning när spelen inte betalar för sig själva. Detta medan OS-knösarna säkert sitter allt som oftast kvar med hedern i behåll.

Jag kan förstå att det finns de inom den Internationella Olympiska Kommittén (IOK) som vill se en stekhet sport som lockar massvis med unga tittare

Vad har då mitt OS-förakt gemensamt med spel? Jo det faktum att det finns de som jobbar för att försöka få in e-sporten i sommar-OS i Paris 2024. Jag kan förstå att det finns de inom den Internationella Olympiska Kommittén (IOK) som vill se en stekhet sport som lockar massvis med unga tittare. Anledningen är egentligen ganska enkel, ju yngre folk är desto mindre troligt är det att de parkerar ändalykten framför sin tv för att titta på idrottare som tävlar mot varandra. Men e-sporten lockar hela tiden mer och mer tittare och utvecklingskurvan pekar rakt uppåt. Detta är såklart IOK medvetna om och av den enkla anledningen vill de försöka inkorporera e-sporten i sommar-OS. För även om tittarna kanske inte sitter framför teven i vardagsrummet så kommer de antagligen att titta på när deras favoritlag utövar deras favorit-e-sport på en mobil enhet av något slag.

Att IOK gärna moderniserar sig en aning borde kanske ses som något positivt men jag kan verkligen inte hålla med om det. I dagsläget har de ett krav på att spelen som eventuellt ska få vara med på ett OS behöver vara våldsfria. Jag förstår att IOK vill att deras arrangemang ska bestå av utövande i idrottens sanna anda och där kanske det kan vara svårt att motivera att automateldgivning från en AK47 rätt i skallbenet på en annan spelare i Counter-Strike ska vara en naturlig del av idrottens ideal. Självklart finns det spel som innehåller mindre eller inget våld och jag vågar nog påstå att år 2024 så finns det ett antal nya spel med annat innehåll som skulle passa bättre in i OS än Dota 2 och Counter-Strike. Men trots detta så anser jag att OS inte skulle betyda speciellt mycket för e-sporten att vara med i OS.

Med en stadig kurva som pekar tämligen rakt uppåt i utveckling vad gäller tittare, utövare, prispengar och anseende så är e-sport och traditionella sporter två olika saker.

Nog skulle den traditionella OS-tittaren antagligen sätta lördagskaffet i vrångstrupen av att se Hearthstone spelas vid sidan av klassiska grenar som backhoppning och skidskytte eftersom denna tittare avfärdar e-sport som sport. Jag kunde dock inte bry mig mindre om vad e-sport-belackare tycker utan jag tänker snarare på e-sportens anseende och status. Med en stadig kurva som pekar tämligen rakt uppåt i utveckling vad gäller tittare, utövare, prispengar och anseende så är e-sport och traditionella sporter två olika saker. Därmed anser jag att e-sporten klarar sig bättre utan att behöva skohornas in IOKs strikta regler och agenda. Personligen ser jag hellre att e-sporten tar hand om den publiken som finns istället för att försöka vinna över typiske sport-token som står med armarna i kors och klagar på ”osunda spel” och ”lata ungdomar” som utövar e-sport.

Jag tror rakt inte på att e-sport ska utövas under de fem ringarnas fana.

Jag tycker att e-sport i OS är en direkt dålig idé. Istället tycker jag att företagen som äger de olika populära spelen som spelas just nu skulle samlas och dela på kostnaden och intäkterna och arrangera ett större e-sport-event där olika spel spelas om vart annat på en och samma scen. För varför skulle det inte kunna fungera? Varför skulle man vilja gå in i en utdaterad organisation bara för att man är populär? Jag tror att e-sporten skulle kunna utföra storverk om företagen bakom spelen bara kunde samlas i gemensam sak och arrangera gemensamma tävlingar och jag tror personligen att göra det under IOKs flagga inte skulle komma utövarna, tittarna eller förtagen bakom spelen till nytta. Jag hävdar bestämt att e-sporten ska stå på egna ben och det finns absolut saker att förbättra för framtiden men jag tror rakt inte på att e-sport ska utövas under de fem ringarnas fana. E-sporten är bättre än så.