Intervju

Ina Bäckström om BarCraft

På lördag är det dags för #barcraft. Det har jag läst på twitter. Jag fattar ingenting om Barcraft, men det gör Ina Bäckström så jag frågade henne.

Ina Bäckström

Vem är du?
Jag heter Ina Bäckström och är en av fem som arrar BarCraft med BarCraftSE och BarCraft Stockholm. De andra är Lowe Bäckström, Johan Ronströn, Vidar Egner och Linus Svensson. Till vardags pluggar jag speldesign på Futuregames i Stockholm och jobbar delvis med esport vid sidan av plugget tillsammans med Amok Studios. Jag har spelat StarCraft sedan det kom ut och har investerat mycket tid och kärlek i spelet, precis som alla andra i BarCraft Crew.

Vad är Barcraft?
BarCraft (kommer såklart från StarCraft) är tänkt som en sportbar fast för esportsfans. En pub man kan gå och sätta sig på, ta en öl och kolla på datorspelsmatcher, i detta fall StarCraft, precis som man gör med vanlig sport. Målet är att i det långa loppet ska man inte behöva en grupp som ansvarar för BarCraft utan att pubar till och från sänder esport på eget initiativ. Som det ser ut nu har det varit fullt varje gång vi streamat och det blir lite mer feststämning än sportbar. Jag tror att många tycker att det är väldigt kul att ha ett sammanhang där man kan snacka och kolla på StarCraft mer än på nätet.

Men är det verkligen någon som bryr sig om e-sport? Det är ju inte som fotbollsvm ju!
Ja! Esport växer hela tiden. Ännu är det inte lika stort som vanlig sport, men jag tror absolut att det kan bli så i framtiden. En av sakerna som talar mot det är dock att tekniken hela tiden utvecklas och spel blir gamla, vilket inte på samma sätt gäller sporter som funnit länge.
Fans av StarCraft är väldigt passionerade och hängivna och för vissa är det det absolut största intresset (som många vanliga sportfans alltså). jag har spelat StarCraft i 12 år så det är ett intresse som hänger med. De som spelar är också otroligt investerade, och nu när utvecklingen tagit fart på riktigt kommer förhoppningsvis fler kunna försörja sig som progamer.

Arrangörerna Vidar Egnér, Johan Ronström, Lowe Bäckström och ägaren till The Crib, Johan Holmstedt. Bilden från Gametalkerz.se

 

Jaha, men hur ofta är det barcraft då?
Det beror på vilka turneringar som finns att streama, om lokal finns tillgänglig (håller till på Crib, på Sveavägen 55) och i viss mån också hur mycket tid vi som arrar har.

Hur har det mottagits?
Bland esportsfans har vi fått mycket fint bemötande. Det är ju en bra och avslappnad plats att träffa folk med samma intresse på, som inte är vid tangentbordet. Fler gånger har folk kommit fram och tackat för att vi fixar BarCrafts och det är jättekul och gör att man vill fortsätta. När man märker att folk uppskattar det och vill vara med blir det ju en mening med det hela.
Vad det gäller fans av mer konventionella sporter har vi till och med delat lokal med fotboll ett par gg då viktiga matcher i både fotboll och StarCraft spelats samma dag. Det har gått jättebra och fotbollsfansen kom över till “vår” sida av lokalen och ställde frågor och var intresserade.
“vanliga” nördar bryr nog inte sig så mycket.

Varför har e-sport plötsligt blivit så populärt?
Plötsligt är nog inte rätt ord. Jag kan nog främst tala för StarCraft, inte de andra esporterna, men det har växt rätt stadigt de senaste åren. Brood War var också väldigt stort, speciellt i Korea såklart. Efter StarCraft2 kom ut har det dock snabbt blivit ännu större och det finns såklart många faktorer som påverkat. Bland annat har fler företag börjat få upp ögonen för esporten och den nya marknaden som den erbjuder. Det är i dagsläget mycket svårt för en enskild person att försörja sig på esport, men desto mer pengar som kommer in desto bättre kan det bli för de som arbetar med det och i och med det kommer det kunna stabilisera sig. Men självklart är det intresset hos fansen som driver främst.

Om man inte kan ett skvatt om spelen, vad får man då ut av att gå dit?
Det är roligt att vara där inte minst för att det är bra stämning och folk är väldigt engagerade i matcherna. Besökarna gillar att prata och man kan snabbt lära sig grunderna om man bara frågar nån. Crib är dessutom ett fint ställe och kanske hittar du ett nytt favoritintresse? Och så finns det ju öl!

Är det inte bara feta källartroll som går dit?
Nej, det är väldigt blandat. Och fler tjejer än man kan tro. Jag är glad över både BarCrafts pubar och hur snacket går på forumet (dvs facebookgruppen). Tonen är väldigt trevlig, folk delar gärna med sig av både tankar och åsikter och annat, och nu under den amatör-turnering vi anordnat har folk lagt upp när de streamar, replays av sina matcher eller matcher som de kommenterat. Jag upplever att folk har en vilja av att dela sitt intresse med andra och skapa en gemenskap, och gör det på ett schysst sätt. Internet kan ju i andra fall vara väldigt kaxigt, ibland riktigt jävligt, men på BC är medlemmarna måna om att delta och se till att communityt håller sig trevligt. Att folk håller en så bejakande inställning till både BC och de andra som kommer till BC eller pratar på forumet gör mig personligen väldigt glad och får mig att vilja fortsätta att jobba med projektet. Och så ska det ju också vara, BarCraft är en pub och knappast blodigt allvar. Det ska vara kul för alla helt enkelt.

Vad saknas i Barcrafts koncept?
Svår fråga, vi är ju en så ny organisation. Man kan ju ha massa visioner för hur det ska se ut i framtiden, men för tillfället är jag rätt nöjda. Men möjligen att vi alla i Crew hade ännu mer tid att lägga ned på BarCraft.

Något annat du vill tillägga?
Det är väldigt kul att jobba med, speciellt eftersom de flesta som dyker upp på pubarna är engagerade och hjälper till. Vi gör alla detta gratis och på den fritid vi har och vi vill gärna fortsätta ha BarCraft så. Gratis och öppet för alla och att det är folks intresse och passion för esport som driver initiativen.
Nu på lördag sänder vi och spelar finalen i vår egen barcraft-turnering på The Crib, Sveavägen 55, från kl 17.00 och streamar på BarCraftSE på twitch.

Var kan jag ta reda på mer om det här?
Vi har en hemsida på www.barcraftsverige.se men huvudsakligen håller vi till i vår grupp på facebook: BarCraft Stockholm. På twitter heter vi @BarCraftSE, och man får gärna följa oss arrare också @Inabackstrom @huxflux @lowebackstrom @johanronstrom.


Kommentarer

 1. Aloysius skriver:

  “Nej, det är väldigt blandat. Och fler tjejer än man kan tro.”

  Finns det någon tjej på bilderna? Det är väldigt mycket folk på dem, men (med stor reservation för att jag är en fördomsfull person som tror mig kunna skilja på tjejer och killar ganska hyfsat) knappast fler tjejer än man kan tro på dem. Snarare exakt så många tjejer man kan tro.

 2. Kletet skriver:

  Argh.

  Det här är så oerhört bra att jag blir arg att inte fler personer och pubar har tagit till sig det ännu. Om bara fler personer var som Ina & gänget hade resten av Sverige inte behövt sucka djupt och avundsjukt kolla på de härliga personer i Stockholm som njuter av MLG, DH, GSL m.m. tillsammans. För det är precis såhär det ska vara, jag tror benhårt att det är på det här sättet som e-sport på allvar kan börja konkurrera och accepteras i samhället.

  Tills dess, kämpa på!

 3. Samson Wiklund skriver:

  @Aloysius: Sen är det bara ett enda crowdfoto du har att utgå från. Kolla barcrafts hemsida och deras facebook så borde du se en större blandning än vad som speglas av den här bilden.

 4. Aloysius skriver:

  Nja, två, tre kort är det väl? Men det är klart jag förstår att det förekommer tjejer, jag tror ju inte hon blåljuger, men det blev en kul kommentar av henne med tanke på hur bilderna ser ut. Starcraft verkar för övrigt vara en utmärkt publiksport (inte för att jag förstår något) men de jag känner som är insatta verkar kunna ha hur mycket som helst att kommentera när de ser en stream.

Skriv en kommentar