Illustrationen ovan är gjord av Ruhani Islam.

Kawa Zolfagary är skribent och initiativtagare till projektet Spelskapet som äger rum den 12 juli. Under 24 timmar kommer Kawa och hans gäster att streama spel via Twitch. Under tiden går det att donera pengar till projektet som går oavkortat till välgörande ändamål. Jag bestämde mig för att ringa upp Kawa och fråga honom lite om #spelskapet.

Hallå där, Kawa Zolfagary! Vad är #spelskapet?

– Spelskapet är ett litet evenemang som har blivit ett stort evenemang helt plötsligt. Jag har dragit igång det för att visa att spel kan vara mer inkluderande. Det är ett svar på en debatt som pågått det senaste året där man kritiserat könsfördelning och sexism inom spelkulturen. det har fastnat i något slags skyttegravskrig och jag vill visa att det inte är så svårt att spela med bra representation och göra det mer inkluderande. Mitt mål är att andra människor ska slösa mycket tid på något jag älskar så att jag slipper känna att jag är den enda som slösar tid på det.

Det är för välgörenhet?
– Jag tänkte att varför inte sno hela idén som Games Done Quick eller Summer Games Done Quick har och passa på att samla in pengar till ett bra ändamål. Det finns en tjej och kvinnojour som heter Terrafem. De har haft det ganska tufft. De har ont om pengar men har ett högt tryck på sig. De är en av få jourer som erbjuder hjälp på många olika språk. Nischen är att rikta sig till kvinnor som vanligtvis inte kan få hjälp. Vi har även snott idén med utmaning från SGDQ, så vi kommer att ha en rad olika utmaning som folk kan donera mot. Till exempel kan de göra Outlast mer eller mindre läskigt för han som är rädd för skräckspel. Max läskighet är att alla ljus är släckta, att han inte får använda kameran i spelet och att alla i rummet ska försöka skrämma honom. Ju fler som donerar desto räddare kommer vi göra honom. Men man kan också donera för att göra det mindre läskigt. Vi tror rätt hårt på att internet är lika trolliga som vi är.

Gone Home

Vad kommer ni att spela?
– Några spel jag själv ser fram emot är dels Gone Home, som är helt fantastiskt. Det pressar lite gränserna för vad ett spel kanske är. Jag ser även fram emot Papers, Please, där vi kommer ha en person som är doktorand i historia som kan koppla det till verkligheten på ett annat sätt än man kanske är van vid. Utvecklaren bakom Rymdkapsel (Martin ”Grapefrukt” Jonasson, reds anm.) kommer att dyka upp och spela Space Funeral. Sen har vi ett skräckblock som börjar vid midnatt. Där är det nog Outlast jag fram emot mest. Han som kommer spela det är extremt lättskrämd. Det är några gamla spel och mycket nytt, det ska bli kul.

Vem kommer att vara med?
– Vi kommer att ha Angelica Norgren från P3 Spel. Taggen Angela Larsson, skrev en text där hon kritiserade Pewdiepies uttalanden. Hon fick extremt mycket skit för det, osakliga påhopp och så. Jag jagar fortfarande några namn till. Majoriteten av oss som spelar är bara casualspelare. Då får man erbjuda något annat om man inte är superduktig på spelet. Många av de som kommer spela är roliga människor som är bra på att kommentera.

Vad kan man göra för att hjälpa till?
– Vi håller på (27 juni, reds anm.) att sätta upp en infosida som kommer att hinnehålla spelschemat och hur man donerar (Spelskapet.se). Det kommer mest att vara med hjälp av Swish och Paypal. Allt kommer att hamna på sidan, men tills dess är det enklaste om man vill ha info att följa @Spelskapet på Twitter eller mitt konto @Zolfagary. Allt kommer att vara samlat, och vi har i beaktning att det kommer att vara casual noobs som tittar.

Något mer?
– Det kommer även att finnas tävlingar. Vi har fått några extra spel från snälla donatorer som har gett oss två exemplar av ett spel för att de haft ett liggande. Ser man något spel man gillar så kommer man kanske kunna vinna det.

#Spelskapet startar den 12:e juli kl. 12:00 på Twitch
Spelskapet.se | Spelskapet på Twitter | Twitch-kanal