”Det är en grupp människor som är intellektuellt understimulerade. Jag tror att de är inspirerade av tv-spelsvåldet där man slår på huvuden och sticker ner människor.”

Ifall man byter ut ”tv-spelsvåldet” i citatet ovan mot ”videovåldet” hade det kunnat vara hämtat direkt från Studio S videovåldsdebatt från 80-talet. Men citatet kommer i själva verket från journalisten Ken Olofsson i måndagens Gomorron Sverige. Niklas har redan skrivit en eminent krönika om uttalandet som ni absolut inte får missa, men jag tänkte att Ken Olofsson förtjänade att själv förtydliga vad han menade. Så jag ringde upp honom.

Obs! Med tanke på dagens datum känner vi att det kan vara på sin plats att förtydliga att detta alltså inte är ett aprilskämt, utan en riktig intervju.

Du uttalade dig i Gomorron Sverige och sa att dödsmisshandeln i samband med en fotbollsmatch i helgen berodde på tv-spel. Är det något du fortfarande står bakom?
Nja, jag sa såhär: vad är de bidragande orsakerna till varför de här personerna ägnar sig åt våld och våldsbejakande åtgärder i samhället? Och det kan vi fundera på var och en. Men då är det min amatörmässiga uppfattning att de här personerna kan, jag har inte sagt att de enbart har blivit det, jag säger att de kan ha inspirerats av att de tittar på väldigt mycket tv-våld i tv-spel och sånt. Där man sparkar varandra i huvudet och begår de handlingar som vi såg i Helsingborg. Det är en tanke jag har om att det inspirerar väldigt många av de här unga hjärnorna att utföra det här och det är en teori jag har om att det bidrar till våldet.

Men våld i relation till fotboll är ju en betydligt äldre företeelse än tv-spel, vad berodde det tidigare på?
Ja visst, men alltså jag menar inte att detta är enda skälet, jag har ju varit med ganska länge och jag har ju sett den här resan vi har gjort i fotbollen. […] Jag har ju själv blivit stenad som tv-reporter. Jag vet ju hur den här resan har gått. Och då tror jag bara att det här är en bidragande inspirationskälla.

”Det finns orsaker till varför det här eskalerar och så får du ju forska i dina källor, vad du tycker är orsaken”

Om man tittar på de här människorna som håller på med det här så tittar de ju, gissar jag, ganska mycket på sådana här tv-spelshistorier och annat. Och de är mycket våldsbenägna, våldsinspirerade. Och sen går de ut och gör det i verkligheten. Det är ju skillnaden. Jag har inte sagt att det här är ett axiom eller att detta är den enda orsaken, men vi måste ju försöka förstå varifrån den här grottmentaliteten kommer. […] Men det finns orsaker till varför det här eskalerar och så får du ju forska i dina källor, vad du tycker är orsaken. Jag kan inte säga att det finns några ensidiga svar, jag tog fram ett exempel.

Du ser inget farligt i att ändå peka på ett så väldigt simpelt svar? Det påminner ganska mycket om hur man skyllde på hårdrock och videovåld på 80-talet och jazz på 20-talet.
Jag har inte skyllt på någonting, jag har sagt att det finns olika skäl till varför folk inspireras till det här. Jag tror inte att jazz har inspirerat till att gå ut och slå folk på käften.

Men det har man ändå trott historiskt.
Nej, jag har aldrig hört uppfattningen att jazz skulle vara ett skäl till att bruka våld.

Det sågs ju som moraliskt korrumperande.
Ja, moraliskt, ja du menar att det fanns någon slags omoralisk företeelse i jazzen. Och det var ju mer att det var ett främmande inslag i det svenska folkhemmet och man kände sig främmande inför vad jazz representerade. Ungefär som när vi fick in de svarta, mörkhyade spelarna i fotboll, så kallade ”negrer” om vi ska använda det ordet. När de kom in från Afrika och andra länder så blev det också precis samma reaktion som när man införde jazzen.

Men du kan inte se att den här rädslan för det främmande kan vara lite samma sak som kommer igen nu?
Ja, det är klart rädslan för det främmande, men då frågar jag vad är det som är… Jazz är ett bra exempel för det främmande, mörkhyade fotbollsspelare är ett annat exempel på främmande inslag i den svenska kulturen. Men var kommer våldet ifrån?

”Nu tittar ju jag inte på tv-spel och så, men jag kan ju en del om det, för jag har ju som journalist lärt mig vad det är för någonting”

Men är inte att skylla på tv-spel också att skylla på någonting som är främmande och nytt?
Nu tittar ju jag inte på tv-spel och så, men jag kan ju en del om det, för jag har ju som journalist lärt mig vad det är för någonting. Jag tycker att det är ganska kusligt att unga människor sitter och spelar tv-spel där man slår ihjäl varandra och man lär sig hur man sparkar i huvudet och hur man beter sig för att praktisera våld. Jag tror inte att det är särskilt bra.

Jag står inte upp och skriker förbud, för jag vet ju att det är fullständigt meningslöst. Men det som jag tror är det farliga i den här utvecklingen är ju att en del yngre människor som kanske inte har det intellektuella intresset eller har empatin… för det här är ju brist på empati, det är ju det som det handlar om. Har man empati så går man inte ut och slår ner en medmänniska, så är det bara. Man slår inte ihjäl en fyrabarnspappa, då har man ingen empati. Och det gäller att skilja på det som är fiktiv verklighet och det som är verklig verklighet och om du inte kan skilja på att man slår ihjäl och sparkar huvudet av en människa i ett tv-spel och sen gör det i verkligheten, då har man en brist i hjärnan.

Men det finns ju inget som säger att det var det som hände nu i helgen?
Nä, jag vet inte skälet till det, men jag var ju varit vittne till det som hände i helgen och har skaffat mig en del information. Tre människor springer bakom en fyrbarnspappa, slår en glasflaska i bakhuvudet […] och sen när han har fallit till marken så står man i en minut och sparkar honom i huvudet och på kroppen, tills han avlider.

Vad är det som pekar på att dessa människor ens har spelat ett tv-spel?
Jag säger inte att de har spelat tv-spel. Jag säger bara ett detta kan vara och är förmodligen en källa till väldigt mycket inspiration för de människor, onda människor framförallt, som inte kan skilja på fiktion och verklighet.

Varje år anordnas LAN-festivalen Dreamhack i Sverige, där tiotusentals människor samlas för att bland annat tävla i tv-spel och där har ännu ingen misshandel inträffat. Om det nu är en reaktion på tv-spelen, borde inte våldet har börjat där och inte på fotbollsläktarna?
Jag har inte sagt att våldet började… våldet kring fotbollen, det kan jag bara säga, det har eskalerat, jag har ju varit med i den här världen och sett hur utvecklingen har gått.

Här bröts tyvärr mitt samtal med Ken Olofsson och när jag ringde upp var han precis på väg att byta tåg och kunde inte prata. Men jag hann få de svar jag ville ha och Ken har mitt nummer ifall han vill tillägga något i efterhand.

Vad är era tankar om Kens teorier? Lämna gärna en kommentar nedanför.