Har du spelat Bioshock? Har du spelat Dead Space? Det kanske är som så att du har spelat både de spelen?

Om det är fallet är risken stor, att du till en början tycker att Singularity försöker göra samma sak. Det kanske även finns en risk att du stänger av, slutar spela. Du blir sur över att det inte kändes nytt och fräscht!

Gör inte det. När känslan av efterapning kommer krypande, stäng inte av. Spela en stund till och du kommer bli överrasakad. Postitivt överraskad.

Singularity utspelar sig i Ryssland, i nutid (eller gör det det?), på den fiktiva ön Katorga-12 och du iklär dig rollen som den typiske amerikanska elitsoldaten. Den här gången med namnet Nate Renko (eller gör du det?).


Uppdraget för dagen är att undersöka någon mystisk strålning som kommer från ön, men självklart går det inte som det ska. Givetvis blir det en obligatorisk helikopterkrasch och du finner dig helt ensam och utan någon som helst vapenarsenal på en ö med läskiga statyer av Stalin. Snart visar det sig att ryssarna har funnit ett mystiskt ämne, kallat E99, som är orsaken till att du befinner dig där du är. Men tro inte att E99 bara är en trevlig bekantskap. Självklart har det gett upphov till mutationer och andra hemskheter som har drabbat de boende på ön. Nu vill de så klart inget annat än att slita dig i bitar!

Den största behållningen med Singularity (förutom att det är ett awesome fps) är den tidsmanupilationsapparat man får under resan gång, men att börja skriva för mycket om den här, blir som att spoila  hela spelet. Jag hade inga som helst förväntningar av detta spel, innan jag började spela det och jag tror att det som så det ska vara.


Undrar om det faktiskt inte var avsiktligt av Activison, att bara smyga ut spelet, utan någon som helst reklam? Nu, förhoppnigsvis kanske folk blir nyfikna, när de ser titeln i butik, istället för att avfärda det som en Bioshock-kopia. Har svårt att tro att det kommer skrivas någon recension, där Bioshock inte nämns. Men helt ärlligt har jag haft mycket roligare med Singularity, än vad jag har haft med Bioshock 2, än så länge.

Väljer du att inhandla detta spel, vilket jag anser att du ska göra, kan du räkna med ett actionfyllt fps, med bossar, massa uppgraderingsmöjligheter (vilket alltid är skoj), både för vapen och dina förmågor och en hel del pussel också för den delen.

Singularity håller dig inte handen på samma sätt som Bioshock och Dead Space, där du alltid vet åt vilket håll du ska, och vad du måste göra för att avancera i historien. Här blir du tvungen att använda hjärncellerna lite extra. Men istället är inte svårighetsgraden lika hög, under själva actionmomenten. Är du en rutinerad fps-spelare kan det nog vara på sin plats att börja spela på hard på en gång.

För att förklara på bästa sätt, varför du ska inhandla detta spel, kan man säga som så, att Singularity är det kärleksbarn som Isaac Clarke skulle få om han skulle ligga med en Big Daddy!

Singularity spelat på Xbox 360 får av Ludde: