Tv-spel är inte direkt känt för att innehålla djupa och välskrivna dialoger. Att citera ett tv-spel har ännu inte riktigt samma prestige som att citera Shakespeare, Bob Dylan eller De Niro. Ändå finns det gott om väldigt välkända och rentav odödliga rader ur spelvärlden. Citat som vi genast känner igen när vi hör dem, och som för alltid kommer leva kvar i vårt kollektiva populärkulturella medvetande. Här tänkte jag lista några av mina favoriter, och skriva lite kort om var de kommer ifrån och när det är läge att använda dem till vardags. Självklart kommer jag missa några, och utesluta andra.

Game over man! Game over! (Alien 3)

I filmen Aliens utbrister karaktären Hudson “That’s it man! Game over man! Game over!” Det är inte bara en line som var perfekt att spela en skabbig sampling av i SNES-spelet baserat på filmens uppföljare, utan även något som du har tillfälle att säga IRL så fort något skiter sig rejält. Glöm bara inte att göra det med samma desperation och inlevelse som Hudson.

Denied! (Quake III: Arena)

Du ser quaden. Den är din. Du springer mot den. Strafejumpar graciöst. Men innan du plockar upp den kommer någon ovanifrån, och landar rakt på den. Du hör en djup, knarrig röst – denied. Få saker i spelvärlden symboliserar besvikelse så konkret som det ensamma ordet. Ropa ”denied” med din mörkaste stämma så fort någon liksom trillar på mållinjen, och blir bestulen på något han trodde var säkert.

What are you buying/selling? (Resident Evil 4)

Spelvärldens kanske mest kända handelsman. På något sätt lyckas han ta sig till alla platser, trots att han befinner sig mitt i en zombiehärd. Men så har han ju även spelets alla vapen innanför rocken. Det finns ju en anledning varför Leon så snällt betalar för vapnen, och inte bara skjuter handlaren och stjäl dem. Man fuckar inte med The Merchant. Frasen borde för övrigt yttras av alla spelbutiksanställda. Jag tittar på dig, Elin.

Go home and be a family man. (Street Fighter II)

Om du fått stryk av Guile är risken stor att han sagt åt dig att gå hem och bli en familjefar. Dina fightingskills tryter, och det enda du duger för är ett Svensson-liv med fru, villa, Volvo, hund och 2,5 barn. Men hela anledningen till varför jag ens har med det här citatet på listan, är att han även säger det till Chun Li – som ni kanske vet, inte är en man. Eller?! (Dramatic chipmunk). Passar utmärkt att säga vid regelrätta misslyckanden.

Finish him! (Mortal Kombat)

Ja, det blir många fightingspel verkar det som. Kanske för att de innehåller så lite dialog, så det lilla vi får repeteras om och om igen tills det blir välkända klassiker. Mortal Kombats signum var ju avslutningarna, och ”finish him” är det bästa citatet att sammanfatta hela serien med. Det finns så många olika varianter av det här citatet, och så många användningsområden.

C-c-c-c-combo breaker! (Killer Instinct)

Ännu ett fightingspel, och denna gång från Killer Instinct – spelet som hade rent ut löjliga combos som kunde stiga upp emot 100 träffar. Men det fanns såklart möjlighet att bryta motståndarens slagkombinationer, vilket var enormt tillfredsställande. Då hördes det nu välkända ”c-c-c-combo breaker!” Även det här citatet har penetrerat internetkulturen, och diverse memes dyker upp här och där. Det är helt enkelt perfekt att dra till med ”c-c-c-combo breaker” när helst ett mönster bryts.

Do a barrel roll! (Star Fox)

Åh, Peppy Hare. Din myndiga, auktoritära fadersstämma som uppmanar oss att göra barrel rolls. Det är hans intensiva angelägenhet som får dig att genast lyda. När Peppy Hare säger åt dig att snurra, frågar du hur många varv. Den kända raden från Star Fox har blivit ett välanvänt citat att rikta mot allt och alla som snurrar eller som borde snurra här i världen.

Det får räcka för det här inlägget. Men det finns fortfarande massor av kända spelcitat kvar att avverka, och det här var bara början. Kommer Navis ”Hey! Listen!” vara med, och hur har det i så fall ärrat våra psyken? Det får helt enkelt bli ett annat inlägg inom en väldigt snar framtid.