Jag har sagt det flera gånger om: jag gillar inte bärbart spelande. Tv-spel har alltid handlat om att sitta i en soffa framför en tv för min egen del, även om jag kan se det praktiska i att kunna ta med sig äventyret på bussen, till sommarstugan eller på resan till Sydeuropa. Och tack vare Cross buy kan jag idag ofta få ta del av titlarna ändå, utan nackspärr eller klo-händer.

Men med veckans lista vill jag belysa de titlar som faktiskt klickat för mig, trots att de varit bärbara. De är inte alltid exklusiva till något visst format, eller per definition bärbara upplevelser. Det är jag som upplevt dem bärbart, och det är utifrån det listan tog form.

5. Lumines (PSP)

Alla bärbara konsoler behöver ett pusselspel, och Lumines var spelet som förde genren till Sonys första bärbara satsning. Och visst, det var inget Tetris men jag gillade det lagom nyskapande upplägget med att blanda klassiskt pussel med rytmbaserat spelsätt. Och musiken passade in i spelet som en välsmord hand i en tight handske. Playstation Portable är idag Sonys mest framgångsrika flopp, och så går det för den som går upp i ringen mot Nintendo i den bärbara viktklassen. Men jag tycker PSP:n förtjänar lite mer kärlek, och Lumines är en av anledningarna.

4. New Super Mario Bros. (DS)

Detta är en serie som jag tror vi alla blivit rätt duktigt mätta på vid det här laget. Men minns ni hur mycket det första spelet sålde? Hur länge det höll topplaceringar på försäljningslistorna? Eller hur bra det faktiskt var? New Super Mario Bros. släpptes under en tid där jag verkligen suktade efter ett nytt Mario-spel i 2D. Jag ägde själv aldrig en DS, men fick låna min svågers under en helg, för att helt sjunka in i äventyret. Det var en bra helg. Jag blev förälskad i 2D-Mario igen, och längtade efter ett NSMB till stationär konsol. Det känns som en lång tid sedan idag.

3. Patapon (PSP)

Patapon är förmodligen det spel som speltekniskt är minst perfekt av spelen på denna lista. Min upplevelse är att det finns gott om brister i spelsystemet. Eller så var det jag som helt enkelt inte förstod upplägget hela vägen. Hur som helst så minns jag att jag väldigt ofta och väldigt mycket blev förbannad av Patapon. Men ilskan fick läggas åt sidan varje gång, eftersom hela inramningen till spelet var så vansinnigt charmerande och gullig. Jag myser i hela kroppen när jag minns tillbaka till mina Patapons stridsrop.

2. Pixeljunk Monsters (Vita)

Här har vi ett spel som jag först och främst upplevde på stationär konsol. Men där min upplevelse cementerades var i bärbart format under semestern. Pixeljunk Monsters är utan tvekan min favorit från tower defence-genren och spelet lämpade sig perfekt som bärbart spel, trots att jag inte upplevde spelet i co-op denna gång. Monsters är tveklöst min favorit från Pixeljunk-serien och vem kan egentligen motstå ett spel där du uppgraderar dina förmågor genom att dansa. Detta, dessutom, till en mysig, lummig audiovisuell presentation som kan få vem som helst att smälta.

1. Metroid: Zero Mission (GBA)

Både jag och Samson visste att det var Super Metroid som var huvudrätten i vårt Metroid-special i Retroresan. Men i alla fall jag tycker nog i retroperspektiv(!) att det var förrätten som stal showen. Zero Mission lyckades med bravur att bibehålla det som skulle bibehållas från NES-klassikern, men samtidigt göra det mycket mer spelbart och strömlinjeformat. Att man sedan vågade – och lyckades så bra med – att lägga till extramaterialet i slutet av spelet är bara beundransvärt. Super Metroid är fortfarande världens bästa spel i min bok. Metroid: Zero Mission är däremot världens bästa bärbara upplevelse.

Jag är väl medveten om att ofantligt många titlar lämnats utanför denna lista. En vacker dag kanske jag kommer att kunna ta del av dem också. Och då kommer jag troligen skriva en annan lista.

Vilka är era bärbara favoriter?