Ni som läste min gamla blogg minns säkert att jag gillade att skriva listor, som jag sedan hade till vana att publicera på just söndagar. Detta tyckte vi på Svampriket var en fin tradition, och tänkte således fortsätta med det även här på nya sajten, där det givetvis kommer vara fler än jag som skriver listorna.

Denna söndag är det dock jag som vanligt och jag har valt att inrikta mig mot en rätt smal grupp spel, som vuxit ordentligt på mig under de närmaste åren

Topp 5: Tower-defense

Denna subgenre passar sig faktiskt utmärkt, likt dessa listor, att tillbringa söndagarna med, då det kräver precis lagom mycket uppmärksamhet. Här listar jag mina fem favoriter och har ni inte testat något av spelen råder jag er att göra det med detsamma.

5. Robo Defense (Android Market)

Jag gillar ju ofta inte bärbart. Det är obekvämt, otympligt och spelandet blir ofokuserat. Därför valde jag att köpa en Android-telefon, inte en iPhone. Men när jag hade min nya, smarta och snygga telefon så ville jag ju ändå testa några häftiga spel, så länge de var gratis och inte helt överkörda med reklam. Angry Birds blev tråkigt rekordfort, så jag skickade ut en vädjan om bra tips. Ett svar jag fick pekade mig mot Robo defense, vilket ledde till att jag snabbt började gnälla över min telefons batteritid – spelet nöttes nämligen igenom på rekordtid.

Detta visar verkligen att formatet är helt oviktigt om spelet är riktigt bra. Jag hade rent ut sagt skitkul med Robo Defense och när det dessutom finns att testa gratis så tycker jag alla med snygga, smarta och olåsta telefoner bör ge spelet en chans.

4. South Park Let’s go tower defense Play! (Live Arcade)

Här handlar det troligen inte om att jag tycker spelet är fullständigt briljant egentligen. Främsta anledningen till denna placering är kort och gott licensen som man använder. Det låter fjantigt att säga det nu, men jag har varit ett stort fan av South Park sedan första säsongen rullade på Tv4, direkt efter Sen kväll med Luuk. Men vidare mycket kvalitativa spel baserat på denna licens finns det inte.

Men detta är nog ett av de minst dåliga. Faktum är att jag fann betydligt mer djup än jag väntat mig när jag väl började sjunka in i det. Kombinera med South Parks universum och ni har något utöver det vanliga.  Jag menar; hur kul är det inte att försvara sig mot hemlösa, sjätteklassare eller hippies efter ha sett utvalda avsnitt i serien? Att det dessutom bjussas på massvis med extragodis för fantasten gör ju inte det hela sämre.

3. Bloons Tower Defense 4 (PC)

När Desktop Defense släpptes för snart tre år sedan så innebar detta en boom för genren i flash-format. Tidigare hade det nästan exklusivt handlat om att du behövde ett större och svulstigare PC-spel, men nu behövde du bara en webbläsare. I och med succén kom också en hel drös med liknande efterföljare.

Min favorit av dessa är Bloons Tower Defense, som tog konceptet med en apa som ska skjuta ballonger (Bloons) och satte det i en Tower Defense-miljö. Den fjärde versionen är bäst för att den helt enkelt innehåller mest banor och bjuder på mest utmaning. Spelen i sig vinner oerhört mycket på att ha just ballonger som fiender. Ljudet som uppstår rätt långt in i nivåerna, när hundratals ballonger smäller av samtidigt, är extremt kittlande. Hade jag jobbat på kontor hade jag troligtvis fått sparken. Och troligen hade jag skyllt på Bloons Tower Defense 4.

2. Plants VS. Zombies (PC, App Store, Live Arcade, PSN)

Att mixa in zombies i ett Tower-defense spel känns ju som ett givet koncept. Men den som sedan kom med förslaget att det ska vara just växter och plantor som du försvarar ditt hem med borde nog se över sin medicin-lista. Men gränsen medan galenskap och genialitet är som bekant hårfin, och Plants VS, Zombies är ett ypperligt bevis på just det.

Spelet har av mig avnjutits på både PC och konsol där konsolversionen givetvis lider av bristen på en muspekare, men absolut inte så mycket som man kanske kunde tro. Efter några banor var det inte längre ett problem, och få spel har bitit tag i mig så hårt när det kommer till att ha viljan att bara spela en bana till. Jag är dessutom sjukt svag för zombies generellt och just dessa är ju helt sinnessjukt charmiga. Och när man klarat spelet får man ju dessutom en helt underbar musikvideo ackompanjerat med eftertexterna som belöning. Som sagt. Charmigt.

1. Pixeljunk Monsters (PSN)

Av alla de underbara Pixeljunk-spel som släppts på Playstation Network så är detta utan tvekan min absoluta favorit. Inte bara det, utan placeringen på denna lista innebär ju också att det dessutom är mitt förstahandsval när det kommer till att försvara en bas. Och förklaringen är nästan pinsamt enkel egentligen; Kooperativt spelande! Jag misstänker att andra utvecklare känner sig rätt dumma när de spelar Pixeljunk Monsters, för att samarbeta i denna typ av spel känns hur naturligt som helst när man väl testar. Vem trodde det? Jag var definitivt en av dem som tvivlade, men så fort min försvarande kompanjon tagit plats i soffan hemma hos mig så såg jag genast genialiteten bakom idén.

Sen ska det också nämnas att spelet faktiskt går att spelas själv, att det faktiskt även då är rätt njutbart. Spelet har dessutom en superlummig ljudmatta och en mjuk, avslappnande grafisk stil som gör det perfekt som ”spelet man spelar mellan spelen”. Ibland känns det nästan som terapi från all hets, alla våldsamheter och allvarliga konflikter. Men överst på listan hamnar spelet främst för sitt samarbetsläge, eftersom allt verkligen blir tio gånger så roligt just där.

Där är veckans Söndagslista slut. Förhoppningsvis har vi tiden och ambitionen att fortsätta med denna tradition mycket och länge. Har du önskemål på listor? Tveka inte med att lämna en kommentar.