På onsdag är det Halloween, den där amerikanska pengaomsättande högtiden vi importerat. Vad man än tycker om företeelsen så har den satt ett tydligt avtryck i populärkulturen och rädsla är aldrig så aktuellt som nu. De flesta som gillar skräckbetonade spel har ju redan spelat Silent Hill, Amnesia, Dead Space, F.E.A.R. och äldre Resident Evil men det finns ju så mycket mer så här kommer en lista med lite mindre kända eller missade spel man kan ta fram och mysa med i höstmörkret.

Condemned

Monolith Software gillar det här med skräck. På 90-talet skapade de Blood tillsammans med 3D Realms, ett FPS fokuserat på blod, skräck och bisarra vapen. De gick sen via både Alien vs Predator och F.E.A.R. till den psykologiska thriller som är Condemned. Släpptes som en av lanseringstitlarna till Xbox 360 och fick några år senare en uppföljare. Spelet är ett FPS med fokus på närstrider och bygger en ruskigt tät stämning i sin historia om jakten på en seriemördare som delvis berättas via CSI-liknande brottsplats-utredningar. Seven är en tydlig inspirationskälla.

 

SCP Containment Breach

SCP Foundation (Secure, Contain and Protect) är en fiktiv organisation vars medlemmar rapporterar om diverse märkliga fenomen och saker. På deras hemsida finns flera tusen oftast välskrivna rapporter och de har höga krav på att allt ska kännas äkta. Containment Breach är ett spel inspirerat av siten och är ett gratis indie-utvecklat FPS. Du jagas av en varelse som inte kan röra sig om du ser på den, men alla måste ju tillslut blinka. Kombinera det med slumpade banor och ett spel som raderar din sparfil om du dör och du får en panikartad upplevelse.

 

Anna

Ett litet italienskt företag har snickrat ihop Anna som släpptes i somras. Återigen ett FPS men den här gången med fokus på pussel i peka/klicka-anda. Spöket Anna kommer ihåg vad du gör och hur du beter dig, hon använder det sen för att skrämma dig. Det här skapar en väldigt dynamiskt upplevelse och en del effekter hamnar i samma fack som de Eternal Darkness försökte skrämma oss med.

 

I Have No Mouth, and I Must Scream

Peka och klicka från 95 som de flesta verkar ha missat. Baserad på en novell med samma namn som berättar om en framtid där en superdator dödat alla utom fem människor som den hållit vid liv och torterat i 109 år, för vad ska en superdator annars göra med sin tid? Personerna som alla har en personlighetsbrist ställs inför varsitt konstruerat dilemma där de ska visa att de är bättre än maskiner. Saw har antagligen hämtat en hel del inspiration härifrån.

 

Cry of Fear

Gratis totalkonvertering till Half Life som är utvecklad av svenska Team Psykskallar. Du är Simon som blir påkörd av en bil i Stockholm och vaknar sedan upp på gatan, utan att minnas någonting. Ensam i staden utforskar du vad som närmast kan beskrivas som Silent Hill i Sverige. Som de flesta spel på den här listan så är inte det grafiska i fokus utan det visar snarare att skräck skapas av andra faktorer än det du ser.

 

Slender: The Eight Pages

Legenden om Slenderman är ett internet-fenomen som startade på Something Aweful för ett par år sedan. Den långa, ansiktlösa mannen inspirerade till det här spelet som av många ses som det läskigaste någonsin. Återigen ett FPS där du startar i en skog och med din ficklampa som enda hjälp ska hitta åtta sidor. Slenderman finns alltid där, iaktagande, så vänd dig inte om. Gratis spel som inspirerat till en mängd let’s plays på Youtube.